Romantiskt hotell med utsikt

Lockar Poldark-trakter dig nu när du följer TV-serien? Både platsen för författarens egen inspiration såväl som verklighetens Truro och flera av inspelningsplatserna med gruvbyggnader och storslagna stränder som Porthgwarra vid Land’s End, Nampara (på riktigt i byn St Breward) och hamnkvarteren (Charlestown utanför St Austell) ligger nästan alla i Cornwall även om filmatiseringens Truro samt Trenwith och en del annat hittas i Wiltshire och Gloucestershire.

För bilburna är St Ives med sina smala, backiga gator och sin brist på parkeringsplatser kanske inte den bästa utgångspunkten för att upptäcka allt detta men den gamla konstnärssstaden har så stor mysfaktor att det ändå är värt några dagar och kommer du med tåg kan du utan problem härifrån ta bussen runt Penwith-halvön med sitt gruvlandskap och sina vilda vandringsleder längs Atlanten med de där stränderna och klipporna. Efter en dag ute i det dramatiska landskapet finns det inget bättre ställe att smälta upplevelserna på än Pedn Olva Hotel. Vare sig du kommer körande eller med tåg så ser du snart hotellet uppe på sin klippa och det syns också nerifrån hamnen – alla känner till det och just här kan du faktiskt också boka parkeringsplats.

Hotellet med överblick

 

Gångvägen Lambeth Walk bort till hotellklippan från hamnen

 

Från hamnen syns hotellet i fonden bakom den gula båten.

Själva bodde vi på Pedn Olva under andra och tredje besöket i St Ives efter att vid det första ha fått upp ögonen för det. Åren efter detta har vi alltid hyrt stuga men det beror inte på att vi tröttnat på hotellet utan på att vi stannat så länge att den lösningen blir mycket billigare och så kan vi ju ta sovmorgnar utan att missa frukosten. Däremot blir det fortfarande alltid minst ett besök här varje gång vi är i St Ives för hotellet har en bar som har både panoramautsikt över hamnen och serverar Cornwalls eget goda bubbel, Camel Valley brut. Dessutom kanske stadens bästa WiFi som nästan alltid är pålitligt även om man inte gärna sitter och surfar med den vackra utsikten utan hellre sitter klistrad vid vyn och spanar efter säl och tittar på fyren Godrevy som Virginia Woolf inspirerades av när hon som barn spenderad tid i kvarteren ovanför hotellet. Sitter du hellre ute finns en takterrass.

Yours truly på takterrassen med hamnutsikt

Sälar på frukostjakt är vanligt även vid hotellfrukosten i Pedn Olvas restaurang om du får bord vid de stora panoramafönster som finns även där. Till frukost serveras saker som äggröra med lax eller bacon och yoghurt med honung och valnötter utöver annat du förväntar dig. På kvällarna kan du boka bord i restaurangen och njuta inte bara av utsikten över Porthminsterstranden utan också av goda lokala råvaror och internationellt inspirerade rätter innan du släntrar ner till baren för den där sista drinken. Det är ack så svårt att slita sig från vyn. Här som på så många andra platser i trakten finns det också kikare att låna för att se vad som händer i viken utanför och för att spana på säl och ibland också delfiner om man har tur.

Panoramafönster i baren

 

Cornwall är kanske inte känt för sina höga badtemperaturer och surfarna här använder våtdräkt i de 16-17 grader som är vanliga men de är å andra sidan vanliga temperaturer en bit in på hösten också till skillnad från i Sverige. Bara fem minuters promenad från hotellet ligger den blåflaggade stranden Porthminster med sin kända restaurang och vill man ha fler stränder går man bara genom staden. Kan hända gillar man inte stränder alls och då stannar man helt enkelt kvar på hotellet där det finns en liten pool – kan det bli bättre?

Vissa rum är alldeles vid poolen. Utsikten är snarlik den från frukostmatsalen

 

På en klippa alldeles bakom Porthminsterstranden ligger Pedn Olva innan hamnen

Idag framstår St Ives inte minst i juli och augusti som en stad där turismen tagit över men den har sin historia inte bara av fiske utan också av gruvnäring och Pedn Olva är byggt på grunden av vad som en gång var ett gruvkontor med gruva under sig. Här finns inget maskinhus som på så många andra platser i Cornwall men du kan läsa lite om driften och se gamla bilder på hotellet. Allt det här ger ett hotell fullt av trappor hit och dit så ring och boka om du har rörelsehinder för då behöver du veta att du får ett av de rum som är enklare att nå. Själva har vi en gång bott alldeles ovanför poolen med utgång till terrassen där och en gång en hel del trappor ner på helt andra sidan, precis ovanför fågelklipporna nere vid havet. Rummen är inte de allra största och framför allt är badrummen små och med det också duschmåtten men är du normalbyggd är det ett mindre pris att betala för allt annat här. Att somna i ett maritimt inrett rum med vågorna som slår mot klippporna utanför och med all den service och trevliga personal som finns här är något alldeles speciellt.

Room with a view

Pedn Olva blir aldrig det billigaste övernattningsalternativet i St Ives men det går faktiskt att hitta erbjudanden på hotellets egen sida och jag har sagt det förr; Cornwall är som bäst i maj och tidig juni eller september – struntar du i poolbad så kan du faktiskt komma året runt och njuta av stillhet och utsikt och då kan du hitta riktigt bra deals.

 

 

 

5 kommentarer

 1. Åh, det här är ett ställe för mig. Tack för tipset.

  Gillad av 1 person

  1. Varsågod. Hoppas du kommer dit för det är väldigt mysigt. 🙂

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Man blir ”Cornwall-sugen”, länge sedan vi var dit nu…

  Gillad av 1 person

  1. Ja visst är det här Cornwall i kvadrat på så många sätt. Gruvhistoriken, klippan vid havet, maten…

   Gilla

 3. Yvonne · · Svara

  Så vackert och måste dit igen. Tack för det fina inslaget.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: