Riktig gruva och Poldarks

Vi stannar kvar i Cornwall. Det är helt enkelt så många som hittar hit genom sökningar på Poldark under helgerna att jag vill ge er mer och därför beger vi oss idag till den lilla byn Pendeen längst bort i väster, mellan Land’s End och St Ives. Mitt ute i ingenstans med Atlanten på ena sidan och hedlandskapet på det andra ligger den utspridda och delvis moderna gruvbyn fantastiskt vackert men jag tror inte det var detta gruvarbetarna njöt av under byns storhetstid då tenngruvan här var den stora arbetsgivaren.

Ni som kan er Poldark vet att kopparutvinningen i Cornwall var stor och ännu större var tenn. Här i Pendeen ligger Geevor Tin Mine som var igång 1911 till 1990 när den tyvärr sällades till de många som redan lagts ner efter sänkta priser på världens tennmarknad och inget politiskt stöd för gruvnäringen.

Idag kan du besöka Geevor – en av de gruvor som tillhör det världsarv som på UNESCO:s lista heter Cornwall and West Devon Mining Landscape och just här har några av de gamla gruvarbetarna fått anställning och visar dig runt på en lärorik tur men du får också gå runt själv i de gamla byggnaderna. Vi började i ”The Mill” där man sorterar den sten som tagits upp och letar fram de mineraler man är ute efter, i det här fallet alltså mestadels tenn. I den här stora byggnaden med sina rullband och sitt damm jobbade även kvinnor och barn och på Geevor får du veta mer om just deras roll i gruvarbetet också. Dagens besökande barn får däremot vaska guld i ett hörn här istället under betydligt trevligare atmosfär.

The Mill

The Mill

millalice

Jo det är ett gruvområde så hjälm är ett måste

tea

Man tager vad man haver och så lite HP sås

De mest moderna gruvschakten på Geevor sträcker sig fascinerande ner under Atlanten men som de flesta av alla gruvor nära havet i Cornwall så är de översvämmade idag när gruvan inte längre pumpas. Det jobbas för fullt på att ordna så att det i framtiden ska gå att visa även den delen men idag kan du bara besöka Wheal Mexico som ett äldre schakt från 1700-talet fast det är nu inte så bara. En guide tar dig med in till vad som först påminner om en typisk gruvgång i vilda västern eller för den delen de sju dvärgarna med trä i tak och väggar men snart ändras det när vi går nedåt och det gäller att inte vara klaustrofobisk för här är det på sina ställen rätt trångt och såklart mörkt även om ljus installerats.

Hej hå, hej hå.

Hej hå, hej hå.

Inte glömma de dyra ljusen! Hjälmen påminner om inbördeskrigets.

Inte glömma de dyra ljusen! Hjälmarna påminde migom inbördeskrigets

miner

Njae…jag vill inte längre ner så det är tur att bara modellen måste.

Smalt och stenigt

Smalt och stenigt

När du kommer tillbaka upp till nutid kan du kika in i sjukvårdsrummet och lära dig mer om gruvans säkerhetsarbete och om vad som görs när olyckor trots allt händer. Här finns också arbetarnas omklädningsrum ”The Dry” vilket var lite av höjdpunkten för mig för här fanns meddelanden kvar i form av både officiellt och klotter och det kändes som om tiden stod still. Här slog det mig helt enkelt vilken oerhörd betydelse för trakten denna stora gruva hade när man ser rad efter rad av övergivna skåp och duschar med stövlar och hjälmar lämnade som om ett shift bara slutat och människor snart kommer i. Själva maskineriet för driften var imponerande även om jag är mindre intresserad av sådant än om människor i arbete men har du med dig barn kommer de att älska chansen att kliva in i motorrum och vagnar.

Viktigt att veta vem som ansvarar

Viktigt att veta vem som ansvarar

lastshift

Sista skiftets sentimentalitet

Räddningsutrustning

Räddningsutrustning

Victory heter gruvans stora schakt (det som utökats under havet) och det är dess höga lave du ser redan från vägen med sin mekanik och hiss. Det är något kusligt oemotståndligt med gruvor och här mer än på någon annan plats kände jag hur jag beundrar de som vågar åka ner och jobba i en mörk och farlig miljö även om till exempel byggarbetare egentligen är lika utsatta för olycksrisker om än inte stenlunga. När du har besökt byggnaderna runt Victory kan du ta dig till utställningarna med mineralsamlingar och en massa interaktivt där du också får se vad tenn egentligen använts till runt om i världen vilket är betydligt mer än man tror. Är du intresserad av geologi är det här ett definitivt måste. Här berättas också mer om vad en gruva betyder för samhället det ligger i och om hur Cornwalls gruvarbetare spridits över världen på grund av sin kunskap så att du hittar ortsnamn härifrån i Mexiko, Australien och andra länder.

victory

Victory Shaft på kanten av Atlanten

Du kan ta dig till Geevor med buss och skulle du ha lång väntan på en buss tillbaka så är gruvans café riktigt bra och likaså souvenirbutiken med en massa fint för liten och stor, både gruvrelaterat och hantverk. Har du mer tid så varför inte vandra ner längs stigarna till havet. Geevor har medverkat med tekniskt kunnande om verktyg och annat till TV-serien Poldark och en kort promenad bort ligger gruvan Levant som har det där äldre maskinhuset i sten man förknippar med Cornwalls gruvor och som du ser i Poldark. På Geevor är de ibland med och får liv i Levant som drivs av ånga och fungerar än idag under ledning av National Trust (se evenemang på Geevors hemsida eller på Levant Mine and Beam Engine). Det lär vara där som Aidan Turner bytte om inför tagningar och Levant användes som Wheal Grambler i serien. Flera av dessa gamla maskinhus syns ute på hedarna i trakten i olika skick och vill du fortsätta följa Poldark så hittar du hans Wheal Leasure i form av verklighetens Wheal Owles i Botallack inte alls långt härifrån i spektakulär natur.

 

engine

Ruinerna av ett av traktens maskinhus

 

levwalk

Annonser

2 kommentarer

  1. Kul att se, fin serie.

    Liked by 1 person

    1. Ja jag tycker den håller sig hyfsat till böckerna än så länge.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: