Vid kanten av den blåa Atlanten

Från Land’s End till John O’Groats. Storbritanniens geografiska extremiteter både vandras det mellan på två-tre månader och cyklas på sisådär tio dagar, inte minst för välgörenhet. Hur ser det då ut på dessa två legendariska och vilda platser? Jag kan inte säga så mycket om John O’Groats för dit har jag inte hunnit än men Land’s End är faktiskt inte alls så vilt. Det vill säga, det ligger vilt till men är idag tämligen nedlusat med turister. Det första du möts av sommartid är en stor parkeringsplats med långfärdsbussar fulla av britter och tyskar – en anledning så god som någon att besöka Cornwall andra årstider då det är lika fantastiskt även om det då är svårare att komma hit utan bil. Innanför den ligger den temapark med utställningar som byggts upp baserad på olika TV-serier, naturorganisationer och annat och som skiftar lite då och då. När vi var där var Dr Who stor och en gigantisk Tardis tronade över allt sammans.

Lands End parking

Gott om parkering

TV-serier och butiker om vartannat

TV-serier och butiker om vartannat

Allt detta måste passeras innan du kommer till den berömda skylt som visar att du är vid Land’s End och som har mindre skyltar pekandes åt John O’Groats och New York och visar hur långt det är dit. Det är inte utan att man känner det lite som om New York vore nästa anhalt när man tittar ut över det dramatiska havet nedanför men det är snarare Newfoundland. Skyltarna är minst lika mycket turistfälla som temaparken. Du kan betala för att få din egen hemstad uppsatt och ta kort på detta men annars får du egentligen inte fotografera dem hur som helst även om alla naturligtvis gör det.

Land's Ends mest kända hörn

Land’s Ends mest kända hörn

Själva vandrade vi snart vidare och beundrade utsikten. En dag med bra sikt lär man kunna se Scilly-öarna men vi fick nöja oss med det dramatiska klipprevet Longships nedanför med sin fyr.

Longships i fonden

Longships i fonden

longclose

Yours truly vid Land's End

Yours truly vid Land’s End

Vi kom hit under vår första Cornwallresa och har faktiskt inte prioriterat ett återbesök men har du aldrig varit här och är i krokarna ska du naturligtvis stanna till. Det är ju ändå en av världens mest kända geografiska platser och utsikten är makalös. Land’s End är inte Storbritanniens västligaste punkt för den ligger i Skottland. Det är faktiskt inte ens Englands västligaste plats om man räknar Scilly-öarna men på fastlandet är den det. Däremot är byn Sennen i närheten den plats med bofasta som ligger längst västerut. Du kan vandra South West Coast Path mellan de två under några timmar och då måste du verkligen se till att ha kameran med dig (och gärna kikare). Har du inte tid att vandra så räcker det med att gå en bit längs vägen bort till souvenirbutiken i sin ensamhet där du kan hitta mer övergivna klippor att försiktigt vandra ut på för att få njuta i stillhet.

Välgörenhetscyklister

Välgörenhetscyklister

Jodå, omgivningarna är vilda. Fulla av exotiska blommor i kanten också

Jodå, omgivningarna är vilda. Fulla av exotiska blommor i kanten också

South West Coast Path bort mot Sennen lockar

South West Coast Path bort mot Sennen lockar

Cape Cornwall ansågs västligare tills Ordnance Survey kartorna kom

Cape Cornwall i fjärran ansågs västligare tills Ordnance Survey kartorna kom

Land’s End Hotel

landsend

Som du nu läst är Land’s End alltså en salig blandning av turistfälla och storslaget landskap och vandrar du eller vill fotografera en sen solnedgång så kanske du till och med vill övernatta. Land’s End Hotel verkar ha ett ganska bra betyg. Själva tog vi varsin pint på dess veranda med sin fina utsikt över Longships och baren var inte alls dum. Ett bra ställe att vila fötterna på efter lite promenader runt i landskapet för turistfälla till trots så kan det vara svårt att slita sig.

10 kommentarer

 1. Ingmarie · · Svara

  ….vilka bilder…. jag tycker så mycket om det här ljuset som uppstår av havet….

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Landskapet gör bilderna brukar jag säga om Cornwall men visst försöker jag få till dem. 🙂 Jag älskar havets ljus och är så lyckligt lottad att jag har det härhemma också.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Var där 2005, håller med om turistfälla, påminner om en så´n där engelsk pir.. Gick till Sennen och eftersom vi åkte lokalbuss fick vi ”offra oss” med att sitta på en mysig pub där och vänta på bussen tillbaka till Penzance.
  John O`Groats besökte vi förra hösten, inte lika turistiskt men naturligtvis souvenirshop, och – ja, jag köpte en mugg med ”John O´Groats – Lands End.. dramatiskt hav i alla fall med höga vågor pga kraftig vind – vi hade köpt med färdiga mackor till lunch men de fick vi äta inne i hyrbilen annars hade de blåst bort!
  Fina foton!

  Gilla

  1. Tack! De tar sig själva i Cornwall nästan.
   Så hemskt att behöva sitta på pub i Sennen, haha. Var det den med livbåtsanknytning? Old Success eller vad den heter. Den backen upp är inte att leka med för de där bussarna. Har suttit i en med taskig växellåda och det var inte kul.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Minns tyvärr inte vad den hette..

  Gilla

 4. Nej det går inte att komma ihåg allt. Jag gillar bara pubskylten där med sin jäklar-anammastämning av en räddningsaktion.

  Gilla

 5. Takk for et godt og ærlig blogginnlegg!

  Gilla

  1. Tack själv! 🙂 Det är fantastiskt där ute men också en turistfälla.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: