Dinera på stranden

Det har varit alldeles för lite om god mat här på sistone så idag får ni ursäkta – det blir Cornwall igen eftersom solen strålar här nere i Malmö och då inspireras man att skriva om stränder och semesterkänsla. Få restauranger erbjuder detta mer än kända Porthminster Café på den blåflaggade och populära Porthminsterstranden i St Ives.

20130724_100207

Spana in den vita byggnaden nere på stranden

Att det heter café och inte restaurang eller liknande har att göra med Cornwalls surfkultur. Så gott som alla strandetablissemang kallas café och för några räcker det med att vara just detta medan andra har utvecklats till gourmetrestauranger. Porthminster hör till de som satsat och hit kommer de som vill ha pilgrimsmusslor, färsk fisk, ekologiskt kött från Cornwall eller något medelhavsinspirerat vegetariskt – allt med örter plockade direkt i restaurangens köksträdgård på terassen ovanför under säsong.

Under soliga dagar flockas barnfamiljer på stranden och då är också restaurangens fish & chipsställe på nedervåningen öppet men det är på kvällen det är extra romantiskt att komma hit och då är bordsbokning ett måste. Deras fish & chips är goda men inte mina favoriter i St Ives för de hittar man i hamnen och jag har märkt det på flera finrestauranger i Cornwall – de ska hålla sig till sina fina rätter och låta traditionella ”chippies” ta hand om sådant. Istället ska man försöka skaffa sig ett bord på uteterassen ovanför och njuta av utsikten och välja något annat på menyn. Vi prickade in vårt besök en riktigt regnig dag så terassens segeldukar och tältväggar var nedfällda och det var lite småkyligt så om det ser ut att bli regn så ta med en kofta. Vill man ta det säkra före det osäkra så beställer man fönsterbord inomhus istället och vet att man får både värme och utsikt.

porthinne

På terrassen en regnig dag med dålig sikt in mot hamnen.

20130725_115650

Utsikt mot ”Virginia Woolfs fyr” Godrevy på andra sidan bukten.

Idén med vinkylare i form av strandhinkar med vindsnurror underbar och sätter genast humöret i topp och vinlistan kunde vi inte klaga på heller. Vi hade gått in för en riktig upplevelse och körde trerätters. Maken åt en god soppa med bönor i medelhavsstil med hembakt bröd och mina handplockade pilgrimsmusslor (allt från havet är hållbart fiskat) som förrätt var fantastiska och tillhör fortfarande mitt bästa pilgrimsminne. De följdes av fisk ackompanjerad av palsternackspuré, aubergin och en asiatiskinspirerad sallad bland mycket annat och som ni ser så gillar de många smaker på tallriken men alla passade ihop och den fint grillade fisken lät tillbehören tala. Det här är bara en av alla restauranger i St Ives där du slipper stora portioner pommes med allt du beställer och de vegetariska alternativen är lika många som övrigt på menyn. Bland våra desserter fanns mangosorbet och en chokladkaka men i år vet jag inte vad de erbjuder för desserterna finns inte med på hemsidan. Däremot finns här bra kaffe vilket inte alltid är vanligt i England och jag är säker på att ni får ett bra avslut på middagen vad som än erbjuds. Tvivlar ni så klicka in er på hemsidan och vidare till St Ives TV med en film om just detta. Atmosfären är avslappnad även om prisläget tillhör det något lite högre i staden och läget är riktigt svårslaget. Det är vanligt att se säl morgon och kväll när badgästerna packat ihop och det händer att de delfiner som finns utanför stränderna längre ut ibland kikar förbi också här inne i bukten även om det hör till ovanligheterna.

porthfood

Huvudrätten

porthmin

Det lyser inbjudande på stranden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När mörkret sänkt sig känns det nästan tropiskt.

Annonser

One comment

  1. […] Charlotta Colliander Golding driver barabrittiskt.worldpress.com en blogg på svenska om Storbrittanien. Hennes favoritrestaurang Porhtminster café finner man i Cornwall på den blåflaggade och populära Porthminsterstranden i St Ives. Restaurangen hör till dem som satsat och hit kommer de som vill ha pilgrimsmusslor, färsk fisk, ekologiskt kött från Cornwall eller något medelhavsinspirerat vegetariskt – allt med örter plockade direkt i restaurangens köksträdgård på terrassen ovanför under säsong. Här kan ni läsa mer. […]

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: