Cornwalls lilla huvudstad

Idag går söndagsutflykten till Cornwalls residensstad Truro ganska långt västerut i grevskapet. En trevlig stad för shopping och uteätande när vädret kanske inte tillåter kustvandringar eller dagar på stranden men också en stad med egna sevärdheter, inte minst den stora katedralen som stod färdig så sent som 1910 och som dominerar staden. Den syns faktiskt redan från tåget om man väljer att komma den vägen på linjen mellan London/Exeter och Penzance.

trurocath

Truros katedral från tåget

Truro är den enda stad i Cornwall som har status som ”city” (och den sydligaste sådan i England) vilket den fick av drottning Victoria och staden har nu tagit över som center för administration och sjukvård efter medeltidens huvudstad Launceston på gränsen till Devon och därefter Bodmin uppe på heden. Den är trots detta ingen stor stad, dryga 20 000 invånare bor här men på grund av dess status hittar man ändå en livlighet för hit kommer folk ända från St Ives och Helston när de ska ha något speciellt och ännu längre bort ifrån om de ändå ska på sjukhusbesök på Royal Cornwall Hospital Treliske där många akutfall också hamnar. David Cameron som alltid semestrar på Cornwalls nordkust fick till exempel komma hit med sin hustru när hans ena dotter bestämde sig för att vara en månad för tidig. Ett stort college finns här också och all denna administration gör lönerna högre här än på andra ställen i låglöneregionen Cornwall.

Mitt första besök här var på just en shoppingrunda där vi en lång stund fastnade på marknaden vid Lemon Quay (Cornwalls exotiska maritima historia till trots endast uppkallad efter baronet Lemon och inga citroner) med sina typiskt engelska marknadsstånd med djurartiklar, tyger, slaktare, fudge, smink och en massa mer. Inte långt därifrån finns också en liten marknad för antikt med mynt, medaljer, frimärken och annat intressant. Vi hade såklart också tid att vandra runt butikerna på de mysiga gatorna i centrum vilket speciellt jag som läst Poldarksagan gillade. Truro är nämligen en gammal så kallad ”stannary town” vilket betyder en stad där traktens tenngruvor förr fick sitt tenn värderat och inte minst beskattat – detta sistnämnda kallades ”tin coinage” fram tills det upphörde 1838. Skatten gick till kronan eller till hertigen av Cornwalls kista vilket nästan var samma sak eftersom det är monarkens äldste son som har titeln hertig av Cornwall. Den som kan sin Poldark vet betydelsen av detta för gruvägarna och att Truro är en av de få platser som nämns under sitt rätta namn i böckerna. Vid dispyter kring tennhandeln kunde man hamna i en speciell ”stannary court” i vad som sedan blev stadshus och nu är teater och känt som Hall for Cornwall.

 

Coinage Hall

Coinage Hall med tennhistoria

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hall for Cornwall

Utöver alla dessa anknytningar till tenngruvorna så finns som sig bör i en residensstad även ett länsmuseum och just Royal Cornwall Museum har jag all anledning att skriva ett eget inlägg om för det är riktigt spännande. Som man kan ana handlar det mycket om gruvnäringen men därför såklart också om geologi och natur och den finns det mycket att säga om i Cornwall. Gruvorna har också lett till att en hel del uppfinningar sett dagens ljus just i den här trakten men visst finns det också en hel del konst att titta på.

Katedralen syns överallt

Katedralen syns överallt

Fina hus finns det gott om.

Fina hus finns det gott om.

 

 

 

 

 

 

 

 

Truro ligger inte spektakulärt vid kusten som många andra sevärda ställen i Cornwall men däremot möts åarna Kenwyn, Allen och Truro här och formar den större floden Truro och en av alla teorier är att det är ”tre åar” som gett staden dess namn. Alldeles nere vid Lemon Quay har de tre flutit samman och här finns därför stadens lilla tidvattenkänsliga hamn. När det är ebb är det bara att vänta på vattnet men rederierna som anordnar underbara båtturer härifrån längs floden Fal till sjöfartsstaden Falmouth, längs teplantager och trädgårdar är så finurliga att om du bara tar dig ner till floden så bussar de dig vidare till den mysiga lilla byn Malpas några kilometer ut där båten då kan lägga till istället.

malpas

Vackra Malpas – det blir knappt mer Cornwall.

truroriver

Den lilla hamnen i Truro

Annons

7 kommentarer

 1. Truro kom vi aldrig till i somras, men det verkar riktigt fint.

  Gilla

  1. Ja det har den där lite udda känslan städer i västra Cornwall har. Lite hemmasnickrad och inte så lik alla andra marknadssyäder även om likheterna finns.

   Gilla

 2. Så roligt att du skriver om Truro. Jag var på trädgårdsresa i april-maj 2008 och bodde då 6 dagar i just Truro. Jag minns den ståtliga katedralen som syntes överallt. Jag minns ebben och jag minns också att det fanns en park som hette Victoria Gardens där vi promenerade. Det allra roligaste minnet var från valborgsmässoaftonen då vi sjöng in våren utanför hotellet. Det visade sig nämligen att det var många med på resan som sjöng i kör. Och jag minns hur underligt engelsmännen tittade på oss där vi stod och sjöng ”Sköna maj”, ”Glad så som fågeln”, ”Vintern ra … ” och andra sånger. Härliga minnen att tänka tillbaka på en kylig januarimorgon.

  Gilla

  1. Haha, så roligt. I Wales skulle de nog inte stirra lika mycket för lite körsång.

   Gilla

 3. Vi var i Cornwall en vecka på 90-talet (dock ej i Truro) och föll pladask för området – så himla mysigt. Och jag har lovat mig själv att åka tillbaka, det återstår väl bara att se när det kan bli…

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är jättemysigt även om just Truro mest är en shoppingbas en en trevlig sådan med många udda butiker och ung men fin katedral.

   Gilla

 4. […] är ett grevskap som ligger längst ut på Storbritanniens sydvästra spets med Truro som huvudort. Det här området har fått en hel del uppmärksamhet de senaste åren, i alla fall bland […]

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: