Poldark på riktigt

Efter att ha sett många av Cornwalls ”måsten” har vi börjat se oss om efter lite ovanligare resmål. St Ives i all ära men det är väldigt turistigt och detta mer och mer utspritt över hela året sedan Tate Gallery flyttade dit. Det är också roligt att prova nya vägar och se vad som finns runt knuten, eller i Cornwalls fall efter de tunnlar av träd som omfamnar vägarna likt trollskogar.

Vi som inte har bil pusslar ihop roliga bussresor istället och St Ives till Newquay kräver inte så värst mycket pusslande bara man är medveten om att den endast går under sommarhalvåret. Då stannar den på en massa roliga ställen längs klippkanter och nere i strandbyar och vår första busstur här gick till den gamla gruvbyn St Agnes, av lokalbefolkningen kallad St Aggie, där vi klev av uppe vid huvudgatan och gick tillbaka till det lokala musum vi sett och som visade sig vara en riktig liten juvel full av berättelser om fiske och kustliv, smuggling, geologi och gruvhistoria. Ett besök här tar inte lång tid men ger mycket och jag kommer att minnas den stora havslädersköldpaddan länge. Vill du sedan se hur man gör tenn av fyndigheter och kanske köpa hantverk så beger du dig till den tidigare gruvan i området Blue Hills.

St Agnes

St Agnes

St Agnes Museum

St Agnes Museum

St Agnes är en långsmal by med en massa gamla stugor och en och annan frisör och tobaksaffär utslängda längs huvudvägen och vi vandrade vidare in i bykärnan med sitt anrika hotell med tillhörande pub som kanske inte var så jätteupphetsande idag men kyrkan mitt emot var desto finare och måste ha sett mycket i en gruv- och seglarby med allehanda dramatik. Den här övre delen av byn heter just Churchtown och du kommer märka att varje del har sin atmosfär här beroende på om det var gruvorna eller segelfartygen som gav inkomsten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Känner du att du kan klara en skogsstig i nedförsbacke med ett och annat trappsteg och vädret inte är så uselt att det blir farligt så sväng till vänster efter puben och följ Trevaunance Road en bit tills du på högersidan hittar stigen och ser det gamla övergivna maskinhuset till gruvan Wheal Friendly (wheal är det gamla ordet för arbetsplats här i trakten men används nästan uteslutande om just gruvor vilket ju är talande). Här börjar nedförslutet men du belönas inte bara med det ödsliga maskinhuset så typiskt för västra Cornwall utan också med fantastiska vyer ner över St Agnes tidigare hamn med ett namn som för tankarna till smuggling – Trevaunance Cove.

Kan du inte ta dig ner den här vägen så oroa dig inte. Då vandrar du bara förbi sjökaptenernas hus i backen ner till havet istället (jag återkommer till dem) där även bilar kör ner men den som tar skogsstigen får alltså en rundtur och extra utsikt.

Wheal Friendly

Wheal Friendly

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blue Hills

Milsvid utsikt upp mot Newquay.

Milsvid utsikt upp mot Newquay.

Trevaunance Cove från ovan.

Trevaunance Cove från ovan genom ormbunksdjungeln

Idag är den gamla kaj där de stora segelfartygen lade till (med sitt kol från Wales till gruvdriften och sin kopparexport inte minst) riven men här var en gång massor av aktivitet. Nu är det istället stranden som lockar surfare och hundägare till det lugna livet här nere. Jag säger lugnt i den mening att det inte alls behöver vara det när vinterstormarna kommer in och det är hög så kallad spring tide med översvämningar av tidvattnet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Livräddare finns här sommartid.

Trevaunance Cove ligger under klippor fulla av gruvgångar (bara några kilometer österut ligger Perranporth där Poldarks skapare Winston Graham bodde) och här och där ser du små hål ända nere vid stranden utöver naturliga grottor. Precis som längs den övriga kusten rasar det titt som tätt också så lägg inte din handduk alldeles nedanför klipporna.

Hål i berget.

Hål i berget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stranden är full av både musslor och fina stenar men vänder du blicken tillbaka mot bebyggelsen så ser du återigen maskinhus uppe på klipporna. Det har brutits inte bara koppar och tenn runt St Agnes utan också arsenik. Här nere vid stranden finns också ett livbåtshus, en butik med surfgrejer, ett café och inte minst en av de mysigaste pubar jag vet i Cornwall som kommer att få ett eget inlägg. Vi tog en middagspaus där innan vi vandrade vidare uppför backen tillbaka upp i byn. Den här gången alltså längs bilvägen med sina fina stugor och lummiga stigar. Alldeles innan man är tillbaka vid kyrkan kommer man till den branta gatan Stippy Stappy med sina vackra stugor åt besökande sjökaptener. Idag har de prunkande trädgårdar och en del går att hyra som semesterboende.

Trevaunance Cove

Trevaunance Cove

Stippy Stappy

Stippy Stappy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

2 kommentarer

    1. Och vackert.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: