Fem matupplevelser i London

London är en djungel av fantastiska matställen och det finns inte en chans att hinna äta sig igenom allt man är nyfiken på. Här har jag satt ihop en snabblista på fem av mina favoriter för den som älskar mat, både att sitta ner och äta fint och dyrt och att strosa runt på marknader och provsmaka eller bara äta engelsk pubmiddag av ypperlig kvalitet. Var så säker på att det kommer att komma fler listor framöver.

1. Borough Market

Londons största matmarknad öppen onsdag-lördag är värd att komma tidigt till (lördagar öppnar den åtta) för att undvika trängsel. Du hittar den enkelt vid London Bridge söder om Themsen och här finns allt det bästa av brittiska produkter såsom cider från Somerset, grönsaker från Lincolnshire, pajer och ostar från Leicestershire, skotska skaldjur och massor av annat. Dessutom en mycket internationellt såsom sicilianska korvar, olivinläggningar från Mellanöstern, strutsägg och till och med svenska delikatesser ibland. Behöver man sätta sig så finns det diverse snabbmatställen på marknaden men också många fina pubar och restauranger i kvarteren runt omkring.

Pajkombinationer av klass

Pajkombinationer av klass på Borough

2. Rules

Det sägs att detta är den äldsta restaurangen i London och hur det än är med den saken så är den en rolig upplevelse och lätt att hitta alldeles runt hörnet från Covent Garden. Här dinerar du på det bästa i form av skotskt hängmörat kött, fina pajer och bästa möjliga stilton. Allt i en miljö i rött och guld med spännande målningar här och där. Många turister hittar hit men alla sugs liksom upp i det anglofila och en lila cocktail som inledning kan aldrig vara fel.

l_maggie2

Foto: Rules

3. Old Spitalfields Market

Den här marknaden i Londons östra centrala delar är inte bara en matmarknad utan här finns udda kläder, billiga böcker och en mängd annat men jag måste nämna den i matsammanhang också för hit kan du gå om du vill äta gatumat du aldrig provat förr. Jamaicanskt, sötsaker från Mellanöstern och allt möjligt annat som kanske inte känns så engelskt men som är otroligt gott och annorlunda. Söndagar finns allt möjligt på marknaden men kolla in hemsidan och se vad som förutom mat finns som specialitet under andra veckodagar. I kvarteren runt omkring finns fler roliga matställen och missa inte ostbutiken Androuet eller en frukost på Smiths. På onsdagar är det Kerb Street Food under lunchen där vad som helst kan dyka upp som street food. Kerb hittas också bakom Kings Cross station regelbundet.

Mums på Spitalfields

Mums på Spitalfields

4. The Dove

Jag har berättat om den här puben både här och där men den är något speciellt med sin pyttelilla bar och sin ljusa, fina restaurangdel med utsikt över Themsens lummigare delar. Här ute i Hammersmith får du ta dig under motorvägsbron och ner till floden och där belönas du av fin öl och jättegod, klassisk engelsk mat. Det gör också sitt till för atmosfären att texten till Rule Britannia skrevs just här.

Puben sett från gränden.

Puben sett från gränden.

5. Veeraswamy

Det dräller av bra indiska restauranger i London, både tjusiga och rena fynd och den här från 20-talet som sägs vara stadens äldsta är ganska turistig där den ligger ett stenkast från Piccadilly Circus men just därför jättebra för dig som kanske inte hittar så bra i London än och som vill ha en rolig upplevelse. Billigt är det inte men bara att välkomnas av en man i turban i dörren sätter stämningen, maten är jättegod och drinkarna annorlunda och färgglada och vem vill inte sitta med utsikt över pampiga Regent Street ibland. Dessutom var det här den engelska traditionen att dricka öl till curry kom till och bara det är ju värt att komma hit för. Klicka på länken ovan så ser du vad vi åt. Strax efter vårt besök belönades restaurangen med en stjärna i Guide Michelin.

Lammkotletter och chicken tikka

Lammkotletter och chicken tikka

Har jag missat något? Ja, massor. Läser du bloggen regelbundet så vet du att jag gillar maten på pubar som The Parcelyard på Kings Cross men också rullbandssushi på Yo! Sushi (som nu till min stora glädje öppnat på Kastrup. Jag har heller inte ens nämnt en underbar indier ute i Brentford men kände att jag skulle hålla mig lite mer centralt idag.

6 kommentarer

  1. Gillar marknaderna och har också testat Veeraswamy en gång – mycket gott!

    Gilla

    1. Ja och lite av en upplevelse med sin historia.

      Gilla

  2. De som inte tror att det finns god mat i UK har fel!! Du har bevisat det!
    Här tjatas det om valet dagen i ända. Redan trött på det!

    Gillad av 1 person

    1. Haha, ja det är mitt kall i livet. 😀
      Valtider blir lätt fulla av upprepningar.

      Gilla

  3. Åsa FM · · Svara

    Borough market är härlig, Old Spitalfield har var jag varit på väg till länge men inte fått tummen ur.., Dove ligger på ”ska besöka”-listan efter ditt tidigare inlägg. Veeraswamy har jag inte hört talas om men – intressant. Yo! Sushi har vi testat några men tycker inte det är prisvärt..

    Gilla

    1. Nej Yo! Sushi känns rätt dyrt. Det är när vi verkligen känner för den där goda auberginen…mmm. Dove tjatar jag om men där är såååå trevligt.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog