Englands bästa matmarknad

Jag blir som jag sagt i tidigare inlägg galen på allt prat om äcklig engelsk mat i Sverige och andra delar av Europa. Det känns ungefär lika illa som när resten av världen tror att allt i Sverige handlar om porrfilm. När ska världen se att bägge delarna inte har varit verklighet på några decennier? Den som besöker London kan iallafall snabbt få en ny uppfattning genom att ta sig till Borough Market söder om Themsen – en marknad som knappt nämndes alls i turistguider för tio år sedan men som nu verkar har blivit ett måste för många. Jag sätter den själv på min topp fem-lista över sevärdheter i London och kan spendera timmar här om det inte är för mycket folk.

Borough Market

Borough Market

Du hittar marknaden vid London Bridge station och tunnelbana och det är lätt att promenera hit längs den södra flodstranden från Waterloo. Marknad är det onsdag till lördag och den som bor billigt på vandrarhem behöver inte tänka på frukost då utan kan åka hit och provsmaka sig fram till mättnad. Här finns verkligen allt från grönsaker till kängurufiléer och bubbel och det är omöjligt att gå härifrån tomhänt. Allt är inte engelskt utan sicilianska korvar och afrikanska röror finns här också men det mesta är brittiskt och även mer exotiska saker kommer ofta härifrån nu eftersom folk på landet nischar sig väldigt och gärna provar att gå nya vägar.

Sugen på struts?

Sugen på struts?

Frukt och grönt i Sverige lämnar ofta något att önska

Frukt och grönt i Sverige lämnar ofta något att önska

Jag älskar att provsmaka ostar och korvar och det går väldigt bra här men blir man riktigt hungrig så går det att sätta sig ner och äta fish & chips eller besöka pubar som The George eller ostronbarer i kvarteren här också men man måste inte nödvändigtvis lämna själva marknaden för ett glas bubbel eller Pimms som ni ser.

Det är alltid Pimms o'clock

Det är alltid Pimms o’clock

Den som vill ta det lite lugnare kan prova te eller varför inte köpa en blandning av en indisk importör eller från teplantagen i Cornwall? Det är vanligt att marknadsstånden har regional prägel och med fisk från just Cornwall, grönsaker från det platta Lincolnshire och lamm från mer kulliga grevskap. Marmelad- och pajstånden påminner om engelska byfesters tävlingar om största, vackraste och godaste och man ser tanter med stora rosetter för sitt inre.

Pajkombinationer av klass

Pajkombinationer av klass

Tea time

Tea time

Släng er i väggen snabbköp!

Släng er i väggen snabbköp!

Marknaden ligger till stora delar under järnvägsbroarna vid London Bridge (så låt inte dåligt väder stoppa dig) och hotas av att järnvägen behöver byggas ut i det alltid växande London men hittills har den klarat sig och jag hoppas den får leva vidare i oförändrad storlek. Jag älskar slaktarna med sina hattar, den indiske tehandlaren med sin fina våg och de vackra skotska skaldjuren. Har du sett de stora sevärdheterna i London så är det din plikt att traska hit, åtminstone om du kallar dig matintresserad. Har du alltid tänkt att engelsk mat bara handlar om vita bönor på rostat bröd? Skynda hit.

Trodde du att bara Grekland hade bläckfisk? Tänk om.

Trodde du att bara Grekland hade bläckfisk? Tänk om.

Under alla broar...

Under alla broar…

Hm...marknadscykel vore något för mig.

Hm…marknadscykel vore något för mig.

Örter eller kruddor i korven - anything goes.

Örter eller kruddor i korven – anything goes.

Lite kyckling?

Lite kyckling?

 

2 kommentarer

  1. Trevlig text! Håller helt med. Återvänder alltid till Bankside när jag är i London. Glöm inte Southwark Cathedral, the Clink, the Anchor och The Globe!

    Gilla

    1. Tack. Ja det finns ju massor att se i krokarna! Jag tänkte bara att texten skulle hålla sig till ämnet för jag har en tendens att sväva runt. 😀

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog