Årets tjugo mest sevärda historiska byggnader

Titta ni på det stora anglofila utbud som finns på TV8 och Viasat History så har ni garanterat sett historikern Lucy Worsley som är programledare för mängder av program på detta tema. Worsley pratar inte bara historia i TV och skriver böcker i ämnet utan är också museiintendent (hur hinner hon?) på Historic Royal Palaces med Towern, Hampton Court och andra storheter under sina vingar – vilket drömjobb eller hur?

Idag publicerar The Telegraph hennes lista: Lucy Worsley: the 20 best historic houses to visit och man vill bara kasta sig på nästa plan över Nordsjön. Några av dem är välkända och andra mer obekanta, vissa har jag på min lista över platser att besöka. Worsley har inte nödvändigtvis tagit med husen på listan för deras egen skull utan ofta för att de just i år har utställningar av stort värde. Har du sett något eller några av dem? Kanske har du till och med en favorit bland dem? Berätta gärna vad du tyckte i så fall.

Igtham Mote i Kent har jag länge haft på den där listan och jag nämnde det i mitt inlägg Tre små byar eftersom byn i närheten också är vacker.

Yorkshire får vara med genom Nostell Priory som du i år kan besöka för en utställning kring John Harrison, mannen som uppfann kronometern och som föddes här. Även Brodsworth Hall nämns och hit ska du åka som vill se ett hus som lämnats som när den siste ägaren bodde här 1988. Här nämns köket som speciellt intressant. Kedleston Hall i Derbyshire hade jag aldrig hört talas om (jo, det finns massor jag inte vet om England) och inte Shugborough Hall i Staffordshire heller. Det förstnämnda har en känd säng och det sistnämnda har just tagits över av National Trust som förväntar sig en spännande framtid. Huset ser intressant ut att besöka tycker jag – som en filmscen. Bolsover Castle, också det i Derbyshire är ett av Worsleys favoritslott där hon också jobbat. Dit har jag som hästintresserad länge velat för att se det gamla ridhuset men där finns mycket mer att se och maffigt är det.

Bolsover Castle. Foto: Stephen G. Taylor (Wikipedia)

Bolsover Castle. Foto: Stephen G. Taylor (Wikipedia)

Jag skrev om Audley End i ett inlägg om vackra platser att se cricket på men huset är känt för mycket mer än det och har länge stått på min önskelista. Här pekar Worsley husets viktorianska köket med sin matlagning och spår av hierarki som något som ofta glöms när man kommer för att se det jakobitiska palatset.

Är du fascinerad av världens rika affärssläkter? Då rekommenderas du Waddesdon Manor som är familjen Rotschilds hem och där du kan se den gamle baronens konstsamling. Själva huset ser mer ut som ett franskt chateau än något du hittar i Buckinghamshire. Jag har skrivit ett inlägg om familjens länk till Downtons Highclere Castle.

Osborne House på Isle of Wight är kanske det mest kända på listan för detta är drottning Victorias slott och ni är kanske flera som varit där? Här spelades stora delar av den kommande filmen Victoria and Abdul in så slottet med sin delvis italienska arkitektur blir nog välbesökt i år. Själv är jag mest irriterad på att jag ännu inte hunnit läsa boken som är filmens förlaga, om drottningens indiska betjänt som lärde henne urdu. Undrar om jag hinner innan filmen har premiär.

Skottland representeras av The Castle of Mey som är det brittiska fastlandets nordligaste slott och som var det slott där drottningmodern sökte skydd från offentligheten. Jag tycker gott några fler platser hade kunnat få vara med.

Alla älskar vi väl Poldark och verklighetens elisabetanska Cornwallgods som inspirerade Winston Graham sägs vara Trerice. Bara det tycks vara en bra orsak att komma enligt Worsley. Hon fortsätter med länkar till TV-serier genom att sätta Berkeley Castle i Gloucestershire på listan. Det här är slottet som ofta agerat stand in för Towern i serier som Wolf Hall. Jättesugen på att se det själv. Ett annat jättepalats på listan är Witley Court i Worcestershire med sin viktorianska fontän.

Berkeley Castle. Foto: Philip Halling (Wikipedia)

Berkeley Castle. Foto: Philip Halling (Wikipedia)

Båda mina besök i Birmingham har jag varit upptagen med andra sevärdheter och därför aldrig besökt The Back to Backs Houses som är ett bevarat arbetarkvarter där du kan se interiörer och får veta mer om arbetarnas villkor. Nästa gång bara måste det bli av. Skönt att se att att det inte bara är palats som hamnar på listan. Storstäderna representeras också av Kensington Palace (med en utställning om de georgianska prinsessorna) och så av Dickens House Museum i London som är ett måste för alla som älskar den store författaren eller bara 1800-talets litteratur och interiörer. När vi nu ändå har författare på tapeten så finns både Jane Austen House och Chawton House som jag skrev om häromsistens också med. Fattas bara detta jubileumsår! Även Stoneleigh Abbey i Warwickshire får vara med på grund av godsets alla associationer till Austen.

Back to Backs Houses. Foto: Tony Hisgett (Wikipedia)

Back to Backs Houses. Foto: Tony Hisgett (Wikipedia)

Det är inte mycket jag vet om Northampton faktiskt, utöver att den är känd för sin skotillverkning men där finns 78 Derngate där den skotske arkitekten och formgivaren Charles Rennie Macintosh hade sin beskyddare i form av en affärsman som blev rik på modelljärnvägar. Bara den historien är ju fascinerande men klicka på länken så ser du också ett originellt hus där du också kan dricka High Tea under högsäsong.

 

 

Annons

3 kommentarer

 1. Åsa F M · · Svara

  Jag har tyvärr inte sett ett enda av dem, jo Kensington Palace förståss men bara på lite håll så det räknas egentligen inte.. Håller med att Bolsover vore intressant att besöka – mäktigt!

  Gilla

  1. Nejmen det var ju massor av helt otippade ställen. Vi får ge oss av på roadtrip.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Absolut!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: