Tvåhundra år med Jane Austen

Har du läst något av Jane Austen på sistone? Om inte så är det verkligen dags för i år är det tvåhundra år sedan hennes död vilket kommer att uppmärksammas rejält. Hampshire Cultural Trust kommer att organisera flera evenemang tillsammans med Jane Austen’s House Museum och du kan hålla dig uppdaterad och prenumerera på information på sajten Jane Austen 200. Kanske vill du planera en englandsresa till något speciellt evenemang för det kommer att anordnas allt från föreläsningar till teaterföreställningar.

Jane Austen Bild: Wikipedia

Jane Austen Bild: Wikipedia

Jag är en typisk Brontëflicka som känner mig mer hemma ute på de vilda hedarna i Yorkshire än i balsalarna i Bath vilket inte förvånar de av er som följer mig. Därför har jag inte läst hälften så mycket Austen som jag har Brontësystrarnas alster. I år tänkte jag ändra på saken och se om jag inte kan läsa ikapp lite och ta mig an Northanger Abbey och Mansfield Park. Hennes böcker handlar ju faktiskt inte bara om tjusig adel och romantiska förvecklingar utan är minst lika betydelsefulla för att de är skrivna av en kvinna som redan på 1700-talet skrev sina första böcker. Hon fick visserligen fick vänta till 1811 och framåt innan de gavs ut men även det var tidigt i sammanhanget och böckerna belyser dessutom kvinnors frustrationer i tiden de beskriver. Vill du veta mer om Jane Austen som person och hennes verk i detalj så kika in hos The Jane Austen Society UK.

Om du redan älskar Austen kanske du har varit i hennes hus i Chawton i Hampshire med sitt museum som jag länkat till ovan. Här i byn mellan Guildford och Winchester tillbringade hon sina sista åtta år och fick ro till skrivandet. I ett gammalt 1580-talshus i närheten ligger Chawton House Library som ofta nämndes i Austens brev. När huset på 90-talet var på gång att bli lyxhotell med tillhörande golfbana köptes det av amerikanskan Sandy Lerner som istället grundade ett bibliotek med böcker och manuskript av kvinnliga författare så som du ser kan du lätt tillbringa en hel dag i byn om du är litteraturintresserad.

Jane Austen's hus och museum. Foto: Rudi Riet (Wikipedia)

Jane Austen’s hus och museum. Foto: Rudi Riet (Wikipedia)

I Bath anordnas varje år Jane Austen-festival i september och i år blir den såklart större än någonsin. Det kommer också att anordnas Austenpromenader på speciella teman, stor bal och annat i staden som förekommer i så många av hennes böcker och The Jane Austen Centre står för mycket av detta. I mysiga Winchester inte långt bort från Chawton är Austen begravd och även där kommer hon att hyllas under året med speciella visningar som du kan läsa mer om här. Blir du inte sugen på Hampshire och Somerset i år så vet jag inte när du ska bli det.

Annons

4 kommentarer

 1. en sedel med henne vill jag skaffa

  Gilla

  1. Ja det vore något för dig! Har du varit i hennes hus? Tänkte på dig när de pratade om Woolf häromdagen i något sammanhang.

   Gilla

 2. Och visst blir jag sugen!!!

  Gilla

  1. Ja det kan jag verkligen tänka mig. Nog kan du hitta en liten helg…? 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: