Skottlands huvudstad

Första gången jag kom till Edinburgh var med nattåg under en tågluff med bästa kompisen 1988 och vi skrattade åt staden. Kanske var vi höga på skotsk luft men jag minns att vi vandrade runt i Princes Gardens och kände att var det inte väldans traditionellt med sin orkesterscen och kändes det inte lite tillrättalagt och tjusigt med slottet däruppe på sin klippa? Riktnumret var på den tiden 031 precis som i vår hemstad, invånarantalet var detsamma och staden slutade på något i stil med ”borg”. Vad var så speciellt? Vi var där i några dagar och bodde på det underbara High Street Hostel som finns kvar än idag på bästa läge i Gamla stan och därefter lämnade vi staden för att åka vidare till Irland via Penrith i Cumbria som vi valt att göra ett stopp i på grund av vår gemensamma favoritfilm. Bäst som vi satt på Penrith Station i väntan på vidare färd mot vår färja över irländska sjön kom ett tåg i motsatt riktning tillbaka mot Edinburgh och där och då sa det PANG i våra skallar och en otrolig längtan tillbaka sköljde över oss men vi höll fast vid vår plan att se Irland. Där satt vi på den gröna ön och längtade mest tillbaka till Skottland så det var inget annat att göra än att resa tillbaka. High Street hostel var fullbokat vid det laget men vi njöt av vår nyfunna kärlek och undrade hur vi kunnat känna så fel.

20140413_194930

Ramsay Gardens i kvällssol

20140414_110032

High Street Hostel

Idag har jag en mer balanserad kärlek hit efter flera resor tillbaka hit både själv och med familj och vänner men det är fortfarande en av mina absoluta favoritstäder i Europa och inte mycket slår att komma hit under den berömda Edinburghfestivalen med sin fringe-teater eller uppleva Edinburgh Tattoo men då liksom på nyårsfirandet Hogmanay gäller det att boka boende riktigt, riktigt tidigt för hela världen tycks vara här. De här aktiviteterna får egna inlägg framöver men under tiden kommer här lite tips på annat att hitta på i Auld Reekie som staden kallas efter alla odörer och all rök som tidigare fanns i denna länge väldigt tätbefolkade stad.

På den gamla utdöda vulkanen mitt i centrum tronar Edinburghs slott som varit en befästning länge och med ett kapell som hör till stadens äldsta byggnader men mycket av det du idag ser nerifrån parken är från 1700-talet också. De många krigen mellan skottar och engelsmän och de religiösa striderna i Skottland har raserat olika delar och nya har byggts till. Från slottet har du en fantastisk utsikt över staden, grevskapet Fife på andra sidan viken och Pentland Hills i söder. Här kan du lära dig massor om Skottlands historia och se de skotska kronjuvelerna och flera militärmuséer finns här också så även slottet kommer att få ett eget inlägg så småningom.

20140414_101940

Slottet i Edinburgh är stadens fokus

Mellan slottet och drottningens officiella Edinburghresidens Holyroodhouse nedanför berget går vägen Royal Mile som en ryggrad längs backen i gamla stan, idag kantad av på tok för många souveniraffärer. Royal Mile består av Canongate, High Street och Lawnmarket samt områdena vid de båda slotten och längs dessa adresser ligger flera av gamla stans mest kända byggnader där Robert Louis Stevenson och många andra bott och verkat. Eftersom gamla stan i Edinburgh var centrerad runt slottsklippan blev det oerhört trångbott och de rika byggde på höjden vilket ger området en ovanlig karaktär. En del av dessa hus har rivits och ersatts av andra men under dem finns fortfarande de gångar där de fattiga bodde och Mary King’s Close kan besökas om man gillar att grotta ner sig i pesten och annat elände. Husen delas upp genom små mörka gränder – ”closes” som är värda att kika in i. Stevensons bok om Dr Jekyll och Mr Hyde bygger på verkligheten och det finns mycket mer i den här makabra stilen vilket gör Edinburgh till ett eldorado för den som gillar spökvandringar. Atmosfären är svårslagen men därför allra bäst på vintern när man slipper folksamlingar i denna den mest besökta brittiska staden utöver London.

20140414_111943

Holyroodhouse

 

20140414_122123

Canongate i Gamla stan

 

20140414_105317

Som en deckare av Ian Rankin men på riktigt

20140414_122234

Toolboth Tavern på Canongate

I Gamla stan hittar man också flera roliga muséer. Den som gillar whisky besöker Scotch Whisky Experience medan barnfamiljen kan besöka Camera Obscura mitt emot eller ta sig till Museum of Childhood eller stadsmuséet med sin utställning om Edinburghs historia. Även National Museum of Scotland med skotsk ingenjörskonst i form av broar, fordon och en massa annat är sevärt. Edinburgh är en stor universitetsstad med tradition inte bara inom juridik utan också i medicin, konst och annat och det märks inte bara på muséet utan även i staden som är väldigt livlig med en massa udda barer, alternativa livsstilar och roliga pubar. Några av mina favoritpubar är Ensign Ewart och Tolbooth Tavern och ligger i Gamla stan – tänk bara på att Skottland har egna regler kring barn på pubar om du är van vid England.

Den stora pubgatan heter annars Rose Street och ligger i Nya staden som byggdes under hundra år kring 1765-1850 eftersom Gamla stan var för överbefolkad och smutsig. Själv tycker jag Rose Street har gått ner sig en del på senare år även om det fortfarande finns juveler, inte minst restaurangen The Rosehip med trevlig atmosfär och god mat. I Nya staden är min favorit George Street med sina butiker som slår de alldagliga High Street-kedjorna på Princes Street med hästlängder men det är Princes Street som går nedanför slottet som är mest känd för sin shopping med alla de butiker du väntar dig i Storbritannien och utsikten mot slottet här är aldrig fel. Den som avskyr shopping kan besöka konstmuséet istället.

20140412_145325

Victoria Street i Gamla stan har terasser med roliga butiker

20140412_113040

Nedanför slottet längs Princes Gardens går Princes Street med Nya staden bakom sig – allt syns från slottet varifrån man också ser Fife på andra sidan viken.

Vart man går i staden ser man kullar och berg i form av gamla vulkaner och Calton Hill bortom den östra änden av Princes Street är med sina gamla monument en stor anledning till stadens smeknamn Nordens Aten, Hit upp kan man gå och beundra utsikten en solig dag när det finns chans till fina foton. Sol är det si och så med i staden men det blåser mycket så oftast blir det någon gång under dagen. Bortom Holyroodhouse sträcker sig de kantiga Salisbury Crags och berget Arthurs Seat som går att vandra upp till i bra väder. Föredrar man istället mer stadsmiljö kan man besöka universitetskvarteren eller författarnas (J.K Rowling, Alexander McCall Smith, Ian Rankin m.fl.) Morningside. Man kan också promenera längs floden Leith i utkanten av centrum med de mysiga områdena Dean Village och Stockbridge. Hitåt ligger även botaniska trädgården men barnen föredrar nog zoo med sin berömda pingvinparad. Jag kan garantera att samtliga uppskattar ett besök på drottningens tidigare fartyg Britannia som får sitt eget inlägg hon också så enastående är det. Nere i hamndistriktet Leith med samma namn som floden hittar man henne i ett område som lite längre bort också rymmer livligare delar med pubar och fiskrestauranger.

I mitt inlägg om svenskarnas brittiska favoriter framgick det att Edinburgh är högre upp på listan bland amerikaner och sydeuropéer än hos oss svenskar och det märks men jag hörde mer svenska under mitt senaste besök än jag gjort tidigare år så förändringens vindar blåser. Den som bor i Sydsverige och har EasyJet från Kastrup hit borde inte tveka eftersom det dessutom ofta är billigare än flygen till London dit alla tycks vilja resa. Edinburghs flygplats är dessutom en fröjd – på en kvart är du ute med ditt bagage och på ytterligare en kvart är du mitt i centrum.

20140412_140331

Arthur’s Seat från slottet

10 kommentarer

 1. Bra sammanfattning av staden!
  ÄÄÄÄlskar Edinburgh!!! Vill se pandorna på zoo (som är riktiga kändisar)
  Ska till Edinburgh i Maj och har ett fullproppat schema. Cant wait!

  http://www.scottishmoments.com

  Gilla

 2. Tack! Pandorna var på TV när jag var i Edinburgh förra helgen. 🙂

  Gilla

 3. Tack för ett otroligt inspirerande inlägg! Jag är väldigt sugen på Edinburgh så denna information ska sparas. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack själv! Det är en underbar stad på alla sätt (förutom vinden) och för alla intressen. Människorna, vyerna, pubarna, butikerna, muséerna, gränderna…:D

   Gilla

 4. Matig och tydlig sammanfattning till staden. Jag ser nu ännu mer (om möjligt?!) fram emot att uppleva Edinburgh själv!

  Gillad av 1 person

  1. En av Europas härligaste städer. Sökte jobb där en gång men blev kvar i Yorkshire.

   Gilla

 5. Thomas Dellgren · · Svara

  Passa på att kolla in puben The Body Snatcher. Väldigt spännande pub.

  Gilla

  1. Fascineras man av ”bodysnatcher perioden” så är White Hart och Royal Oak också värda besök.

   Gilla

 6. Bästa staden!
  Det spelar ingen som helst roll hur många gånger vi åker dit, jag kommer nog aldrig att tröttna 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: