Svenskarnas brittiska favoriter

Den här veckan skriver Expressen om vad svensken helst vill göra i Storbritannien. Artikeln baserar sig på en undersökning som brittiska turistbyrån Visit Britain har låtit göra och det står ganska snart klart att de måste ha gett alternativ och bett besökare att kryssa i vad de helst vill se av dessa alternativ för jag tror inte att tillräckligt många svenskar har en aning om att man kan åka ångbåt i Lake District för att detta ska ligga på fjärdeplats.

Det hade onekligen varit lite mer givande att få veta vad svenskar spontant hade velat besöka men det ger ändå en del att se listan som ser ut så här:

1. Äta middag framför brasan på en pub i Wales

Inte alls förvånande eftersom svenska resesajter och litteratur om Storbritannien ofta handlar om pubtips och om då alternativet blir att dessa ska ligga i Wales så varför inte. Vi gillar ju som bekant även vacker natur. Jag har själv inga tips på pubar i just Wales nu men här bredvid hittar du en länk till bloggen Lena i Wales och Lena vet mycket mer.

2. Shoppa på Oxford Street i London

Det här kommer jag aldrig att begripa. Jag förstår att svenskar älskar att shoppa i London men är det då inte just de mer udda grejerna som inte finns hemma man vill ha? Det man hittar i Camden, på Kings Road och andra ställen? Nej, troligen vill vi fortsätta se ganska lika ut här hemma och på Oxford Street hittar man alla de där internationella butikerna med märkesvaror. Det som förvånar mig är dock inte detta utan att man inte ger sig ut till någon betydligt lugnare High Street i något annat området med mer plats i butikerna. Det berömda Primark är i mina ögon fruktansvärt på Oxford Street (där det finns ett i båda ändar) där kläderna ligger i högar som folk river och sliter i och det finns en Primark både i Hammersmith och på flera andra ställen liksom Sports Direct och andra populära butiker. Istället blir man frivilligt omkringknuffad på en gata full av turister där det egentligen mest är Selfridges som kan sticka ut. Men smaken är som baken och jag vill inte se ner på er som älskar detta.

3. Gå på musikal i Londons West End

Jodå, jag tycker musikaler kan vara en känslosam och kul upplevelse. Det senaste jag såg i London var Oliver som var jättebra. Det finns en väldig massa att välja och vraka mellan om du dessutom hittar hyfsade sittplatser och någorlunda billiga biljetter på något pålitligt sista-minuten ställe eller på nätet – iallafall om ni reser som en hel familj tillsammans då det annars kan bli dyrt.

4. Ta en avkopplande ångbåtskryssning i Lake District

Här tror jag alltså att de svenska hade detta som valbart alternativ men att när det nu väl fanns så var det lätt att välja eftersom många har läst om Wordsworth på engelskalektionerna och sett Beatrice Potter. Återigen är vi också en naturälskande nation och flera av oss gillar att vandra vilket går att göra här uppe. Min favorit hittills är det turistiga Ambleside tror jag.

5. Se en Premier League-match

Det här är heller inte förvånande. Resesajternas frågespalter handlar alltså till stor del om pubar men en minst lika stor del handlar om fotbollsresor och här är det ju inte nödvändigtvis så att en massa anglofiler gör detta utan det passar vem som helst som uppskattar det brittiska sättet att spela fotboll och vill se stjärnorna i Premier League, brittiska såväl som internationella.

6. Vandra på hedarna i Yorkshire

Återigen en valmöjlighet som inte alla hade kommit på själva. De jag ser som vill ha vacker natur i England pratar ofta om Dartmoor i Devon eller om just Lake District. Dock finns det många, många som hört talas om Yorkshire genom de många TV-serierna och Brontësystrarnas böcker och tycker att landskapet lockar.

gunner

Yorkshire. Swaledale för att vara exakt.

7. Uppleva utelivet och barerna i Newcastle

Det här förvånar mig mycket. Visit Britain kan ha slängt ut frågan för att de vill sondera terrängen. Kan man tänka sig att lägga mer marknadsföring på Newcastle som ju är rätt livat…jodå. Staden som Evert Taube skrev var ”tråkig och ful” är varken det ena eller det andra men det är ovanligt att alla tusentals Londonresenärer ger sig av norrut om de inte är på whiskyresa i Skottland. Kul att de verkar lockas av partylivet här uppe tycker jag som gärna ser fler upptäcka Nordengland.

8. Avnjuta en traditionell afternoon tea

Afternoon Tea ser man många fråga om så det är heller inget konstigt. Det är liksom drömbilden av det där puttinuttiga England (en total kontrast till Newcastles uteliv!) med vackert dekorerade kakor, scones med clotted cream och te i tjocka koppar dekorerade med rosor.

9. Besöka Chatsworth House från 1600-talet

En ganska ny favorit hos oss tror jag. Chatsworth är väldigt känt i England men det är nog först i samband med Austen-filmatiseringar som det blivit bekant även här. Både Newcastle och Chatsworth har funnits med i Expressens resebilaga tidigare och kanske har en del läst om dem också och blivit sugna. Ingen är gladare än jag om folk upptäcker även väldans vackra Derbyshire.

10. Koppla av i Baths takspa med utsikt över de romerska baden

Återigen en massa Jane Austen och vem gillar inte romerska lämningar och att få bada spa.

10. Se London från The Shard eller London Eye

Absolut. Det tog mig åratal att ge mig upp i London Eye men då gjorde jag det i skymningen vilket var helt rätt med tillräckligt ljus för att se saker man kände igen och samtidigt mörkt nog för att Big Ben där nere skulle vara spektakulär. Sedan dess har jag åkt den igen med en ny Englandsbesökare helt utan knot. The Shard har inte samma vy över parlamentet men i gengäld nya vyer över City och Tower Bridge och hur ful jag än tycker byggnaden är så är den rätt cool.

20130726_220545

London Eye

Det man kan sluta sig till av listan är att London är storfavorit. Vi får aldrig nog verkar det som och även här på bloggen där jag lovat att skriva om en massa annat får jag klämma in London titt som tätt för jag märker hur många besökare jag får (och det finns ju så mycket att se).

Det roliga är att Visit Britain även frågade andra internationella besökare och här skiljde det sig åt lite. Övriga besökare hade Buckingham Palace som nummer ett och det antar jag beror på att de frågat en massa nationer utan kungahus men också sådana som är mer rojalistiska än många är i Sverige. Står man och tittar på vaktavlösningen här så hör man mest amerikaner, italienare och spanjorer tycker jag.

Även The Shard och London Eye, Baths romerska spaupplevelse, fotboll, Oxford Street och ångbåtsturen i Lake District var populära i den här gruppen men här hade man betydligt mer skotska upplevelser. ”Se vilda djur i Skottland” hamnade på fjärdeplats och nu råkar det ju vara så att vi har tjäder och hjortar i Sverige också men i Skottland finns det ju både delfiner och små valar också så det är ändå lite anmärkningsvärt. Slottet i Edinburgh var också med på listan och kanske är det amerikanerna som spökar här också och vill se sin skotska historia de som har någon. Dock verkar även sydeuropéer gilla stora gamla slott. Övriga nationer hade också med en tur upp på Snowdon i den vackra nationalparken i norra Wales och den förvånar det mig verkligen att den inte kom med.

Nu gäller det för mig att få fatt i den där undersökningen och se om mina spekulationer var rätt samt vilka övriga frågor var. Fick amerikanerna ens vara med i undersökningen eller är jag helt ute och cyklar månntro? Många svenskar älskar Cotswolds med sina vackra byar ser jag på resesajter och i bloggar men det kanske inte fanns något alternativ om detta eller så är det så att de som vet att det alls heter Cotswolds är de som redan varit där (eller redan anglofila) medan andra bara har en inre bild av just detta.

Vad skulle du själv välja av ovanstående eller haft som helt eget alternativ? Jag hade en dragning till Yorkshire redan som liten så det hade säkert varit mitt svar innan jag bosatte mig där. Idag är det Cornwall och jag hittar ingenting från Sydväst på listan vilket också det förvånar mig så många svenska Englandsresenärer som älskar trädgårdar och stränder.

4 kommentarer

 1. lenadyche · · Svara

  Skulle förstås välja Wales, men är ju inte riktigt neutral!!!!! Intressanta kommentarer av dej Charlotta! Tack!

  Gilla

  1. Tack själv. Nu måste jag ju hitta frågorna.

   Gilla

 2. Ja det var inte helt självklara val men kul med både Chatsworth och Yorkshire, nu blir jag stolt 🙂

  Gilla

  1. Hihi, ja trots att de nog fick alternativ snarare än att svara spontant så valde de Yorkshire. ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: