Ett besök i Skottlands historia

Idag går turen till ett slott igen och inte vilket som helst utan ett av de mest kända i hela Storbritannien. Edinburgh Castle är slottet som tydligen hellre besöks av amerikaner och sydeuropéer än av svenskar enligt Visit Britain men jag tror att alla vi svenskar som faktiskt tagit oss till den skotska huvudstaden har tagit oss en titt. Här hittar du en enorm mängd skotsk historia och det är utan tvekan ett måste att komma hit för den som är det minsta intresserad av att förstå Skottland.

Slottet tronar på en gammal utdöd vulkan och har klippor på tre sidor av fyra. Den sista sidan är åsryggen längs Royal Mile i Gamla stan vilken slutar just vid slottet och alltså den väg du själv tar dig hit på. Du hamnar på den stora plats utanför slottet som runt augusti varje år är platsen för kända Edinburgh Tattoo – en fantastisk upplevelse som kommer att få sitt eget inlägg. När du tittat klart på utsikten är det dags att högtidligt gå in genom porten med ”Nemo impune lacessit” (ingen rör mig ostraffat) som var Stuartdynastins motto.

Slottet tronar över staden

Slottet tronar över staden

Den stora platsen utanför slottet

Den stora platsen utanför slottet

edinemo

Du kan hyra audioguide här inne och det rekommenderar jag att du gör om du är historiskt intresserad för då får du lära dig massor. Guidade turer ges också olika tider men själv har jag bara gått runt på egen hand med hörlurar de gånger jag varit här. Det första du ser är en lång trappa upp till de äldsta delarna av slottet men strunta i den och beundra utsikten bland kanonerna istället. Kanonerna själva är från diverse perioder. Kända Mons Meg är från 1449 och gavs James II av Filip den Gode av Burgund. Den mest moderna kanonen ser mer ut som något från en stridsvagn och det är från den det skjuts salut varje dag klockan ett utom söndagar – en salut lokalbefolkningen kan ställa klockan efter och som var menad att ge hamnen nere i Leith korrekt tid även om det råkade vara dimma så man inte kunde se tidskulan på observatoriet.

Kanoner i massor och vacker utsikt.

Kanoner i massor och vacker utsikt.

Fantastisk utsikt.

Fantastisk utsikt.

Fortsätter du förbi det utmärkta caféet så kommer du ner till de mer moderna delarna av slottet som nedifrån ser ganska oansenliga ut som byggnader betraktade. Lite som brittiska hus gör mest fast man förväntar sig något stort medeltida stenslott. De här byggnaderna behövdes till militären och som militärsjukhus och ett är än idag ett regementsmuseum jag inte varit inne i samt det skotska nationella armémuséet som du kan besöka. Det är intressantare än det låter även för dig som inte gillar sådant här. Historien om en regementshund är alltid gullig och här finns allsköns fina kiltar, stridsutrustning genom åren och vackra sablar och annat från kolonierna – jo, här blir vapen konstverk. Intressant är också rekryteringsaffischer, musikens betydelse för en armé…ja här är det helt klart värt att kika in.

Jodå, en gång i världen slogs vi bra och det visste skottarna.

Jodå, en gång i världen slogs vi bra och det visste skottarna.

Fältmarskalk Sir Douglas Haig - en favoritryttarstaty

Fältmarskalk Sir Douglas Haig – en favoritryttarstaty

När du är klar här väntar toppen av klippan med slottets äldre delar och det börjar kännas mer och mer historiskt. Högst upp ligger det gamla kapellet St Margaret’s Chapel som är Edinburghs äldsta byggnad. Det är från 1100-talet och sparades av kung Robert the Bruce när han intog slottet 1314. Idag är det en renoverad byggnad du ser eftersom den inte användes efter reformationen men det är ändå en speciell känsla att gå in i det pyttelilla och rena kapellet med glasfönster av Douglas Strachan från 1922. Här uppifrån kan du också se en liten gräsplätt fylld av blommor och små minnesmärken vilket visar sig vara en begravningsplats för militärhundar – riktigt rörande.

St Margaret's Chapel

St Margaret’s Chapel

William Wallace

William Wallace

Även djuren hedras

Även djuren hedras

Här uppe är utsikten makalös men du får slita dig och gå in och titta på de skotska kronjuvelerna och den berömda Sconestenen. Dessa kommer du till genom att köa dig längs rum med en historisk utställning om Skottland. Juvelerna är inget du får ta kort på men vackra är de och man förstår betydelsen av dem och inte minst stenen för Skottland med sin granne England i söder. Stenen användes enligt legenden av bibelns Jacob som huvudkudde och sedan som kröningssten av skotska kungar tills den engelske kung Edward I tog med den till England 1296. Där fanns den (om det nu är den äkta) i Westminster tills den återbördades till Skottland 1996 under stor pompa och ståt (med undantag för en utflykt under 50-talet då några skottar stal och gömde den). Nu är du uppe i det kungliga palatset och kan gå runt i salar där historiska personer rört sig och där en kung faktiskt fötts. James I och VI (Jakob på svenska) var Mary, Queen of Scots son och föddes i ett litet rum här och som de två ordningsnumren avslöjar blev han alltså kung av både Skottland och England. Hur det gick till får jag ta i ett eget inlägg.

Kungligt palats

Kungligt palats

När du har varit här har du sett nästan all gammal skotsk historia och det enda som återstår är om du tillbaka ute på gården vill gå en trappa ner i de riktigt gamla grunderna från slottets medeltid vid det karaktäristiska halvmånebatteriet med sin runda form som ger slottet sin profil. Kännerdu att du har mer tid kan du också ta dig en titt på Scottish National War Memorial som hedrar skottar som deltog i världskrigen och senare strider. Det är nu du åter ska leta upp de där långa trapporna du såg när du kom och ta dig nerför dem som så många historiska personligheter och människorna omkring dem gjort.

Scottish National War Memorial

Scottish National War Memorial

Vill du besöka slottet vilket jag verkligen tycker så rekommenderar jag att du köper biljetter online eller av ditt hotell i förväg för annars får du köa bort löjligt länge av din dyrbara tid i vackra Edinburgh.

Slottets baksida ner mot pubarna på Grassmarket

Slottets baksida ner mot pubarna på Grassmarket

Annonser

10 kommentarer

 1. Trevligt skrivet som vanligt.

  Gilla

  1. Tackar. 🙂 Lite extra roligt att höra från dig.

   Gilla

 2. Vilket intressant inlägg! 🙂

  Gilla

  1. Tack, så kul att du gillar det. 🙂 Det finns massor att skriva men inlägget kunde ju inte bli hur långt som helst.

   Gilla

 3. Åsa FM · · Svara

  Länge sedan jag var där, 1989 tror jag.. Så häftigt slott och så underbar utsikt! Jag fotade ett nästan identiskt foto av husdjursgravarna.. Hade en Skottlandsresa inplanerad i höst men pga att maken byter jobb tror jag att vi måste skjuta upp den resan.

  Gilla

  1. Ja jag hade inte varit där på evigheter när jag tog dit make och dotter förra våren. Det var dotterns första tur till Skottland. Hoppas ni kommer iväg snart iallafall. Själv sneglar jag längtansfullt mot Skye.

   Gilla

 4. Kristina · · Svara

  Superintressant inlägg! Vi ska åka till Edinburgh i september, jag och min sambo. Då det ska klaras av en del på de få dagarna så vill jag så klart ha hum om hur lång tid det ungefär tar och knata igenom slottet? Lite njutningsfyllt så där inte ”phu nu har vi klarat av detta vidare till nästa ställe”. 🙂 Det jag hittat hitintills var en som berättade om sin weekend där och då hade han satt slottet mellan 12,00-1300 typ. En timme tror jag inte på eller så var han inte så värst intresserad 😛
  Så mellan tumme o pekfinger, hur mycket tid ska man sätta av till slottet om man är intresserade som vi?

  Gilla

  1. Tack! 🙂 Jag skippar som sagt de mindre militärmuséerna och håller mig till det stora som kanske tar en timme om man är intresserad. Själva slottet en timme till om du vill beundra utsikten och så är det lite kö till stenen i högsäsong så där kan det gå lite långsamt genom utställningen. Köp biljetter i förväg för annars tar det upp mot en timme i kö om det vill sig illa.

   Gilla

 5. Jag ska åka till Edinburgh i april så just nu frossar jag i allt jag hitta om denna fantastiska stad. Ett besök på slottet känns obligatoriskt. Ser så fram emot resan!

  Liked by 1 person

  1. Då har du verkligen något att se fram emot. Hur länge ska du vara där?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: