Cool Britannia

Många som tar sig till underbara Edinburgh har fullt upp med att se historiska Gamla stan med slottet och Royal Miles alla sevärdheter eller med muséerna och shoppingen nedanför. Jag som inte ens är rojalist vill definitivt slå ett slag för att vika några timmar åt att ta sig ner till Leith, en gammal by som vuxit ihop med staden och är dess hamnkvarter. Inte bara finns här trevliga pubar och kända restauranger utan också det alldeles fantastiska fartyget HM Yacht Britannia som stod färdigt i Glasgow 1953.

Ett klassiskt fartyg

Ett klassiskt fartyg med guldrand på skrovet

Kungligheter har i alla tider haft sina egna båtar och förr var båttransport det viktigaste sättet att ta sig fram när vägarna var både dåliga och farliga. Det är först nu den här traditionen fått ett stopp när drottning Elizabeth II 1997 pensionerade sitt kära skepp utan att något nytt byggts. När beslutet väl fattats så fick brittiska hamnstäder avisera intresse för att hysa fartyget permanent mot löfte om att det skulle gå att ses av allmänheten. Valet föll på Edinburgh som kunde uppfylla alla krav på tillgänglighet och annat som fanns. Jag undrade själv länge vem tusan som skulle besöka Britannia i en världsarvsstad så fylld av andra stora sevärdheter men när jag väl tog mig hit nyligen så var det en regelbunden ström av besökare och nu vet jag precis varför – det är en fascinerande värld av hierarki och organisation som visas och ett riktigt vackert fartyg ner i minsta detalj. Det spelar ingen roll vad du än har för intresse så hittar du något ombord.

Du hittar hit genom att ta vilken buss som helst från centrum ut till Ocean Terminal som är ändhållplats. Där hamnar du i ett nytt men ganska trist shoppingcenter men fortsätt upp till andra våningen i det så hittar du entrén till den utställning allt börjar med. Här får du lära dig om hierarkin ombord, hur kockarna planerade middagar och hur uniformerna såg ut samt inte minst en del om etikett och protokoll och fartygsorkesterns uppgifter. Det finns mängder av bilder på drottningen, övriga familjemedlemmar och prominenta gäster från hela världen som besökt fartyget och jag upptäcker att Britannia anlöpt Sverige ett par gånger på sina resor runt jorden.

Efter detta är det dags att gå ombord och det gör du högst upp på bryggan med sin teknik. En audioguide har du fått med dig och den har även svenskt tal för den som vill det. Här kan du sedan gå runt och knappa dig runt numren vid varje stopp och det rekommenderar jag för man får veta massor. På den ganska lilla bryggan handlar det såklart om navigation och annat innan man kommer längre akterut och plötsligt börjar gnugga sig i ögonen. Stod det verkligen garage på skylten? Ja det gjorde det minsann. Klart att Bettys båt måste ha ett garage till sin Rolls Royce! Det här kan vara något av det coolaste jag sett och känns lite som taget ur en Bondfilm och apropå sådana så hade fartyget egna privatdetektiver som undersökte det mot sabotage och bland annat dök under det i hamnarna. Ni ser – allt var genomtänkt här.

Signalflaggorna ordentligt ihopvikta.

Signalflaggorna ordentligt ihopvikta.

2014-04-13 12.54.01

Jag vill också ha en egen båt med garage!

Jag vill också ha en egen båt med garage!

Den lilla övre aktersalongen med inbyggd dold bar är nog min favorit. Här kunde familjen sitta i stolar och se ut över havet oavsett väder och om jag minns rätt så är det prins Philip som valt rottingmöblerna just här där det även finns en gammal romtunna för utmätande av denna så typiska seglardryck till besättningen innan det drogs in på den förmånen för ett antal år sedan. Ute på det underbara soldäcket utanför kan man enkelt föreställa sig familjen vackra dagar i något tropiskt land men istället vandrar man vidare in i skeppets inandöme och till de kungliga sov- och arbetsrummen som är små för att vara kungliga men stora nog att kännas lyxiga om man ser till övrig plats ombord. Drottningen och prins Philip hade olika sovrum och stilarna skiljer sig åt men roligast är drottningens arbetsrum där man tänker sig henne sitta med all korrespondens som levererades till fartyget var det än befann sig. Överhuvudtaget ger Britannia en insikt i drottningens liv på ett sätt man inte får av att vandra runt i några visningsrum på de stora slotten där hon kanske inte satt sin fot på evigheter. Det är intimt och jag känner mig nästan som en gäst ombord eller som om jag just levererat ett brev.

Välpolerad skeppsklocka

Välpolerad skeppsklocka

Barskåpet i aktersalongen

Barskåpet i aktersalongen

Prins Charles och prinsessan Diana använde Britannia under sin smekmånad och i det sovrum de använde finns fartygets enda dubbelsäng vilken många kommenterar när de går förbi. Själva har vi nu blivit lite sugna på att besöka caféet ovanför soldäck. Där blir det champagne för oss vuxna för stämningen kräver det som Karl-Bertil Jonssons far skulle ha sagt. Efteråt dricker vi te och äter lemon drizzle och scones och även om det inte är kunglig service så är det inte så långt därifrån. Det kostar såklart en del att beställa in lite av varje så här men rent allmänt var det inga hutlösa priser om man betänker var man befann sig och här finns också lättare mat. Jag frågar vår servitris vad som varit på detta däck tidigare eftersom jag ser att det är en ny överbyggnad och får veta att här spelade drottningen och hennes sällskap gärna badminton eller boule och liknande spel. Det låter som om hon mest roade sig men vi som sett hennes arbetsrum vet hur mycket tid som gick åt till annat. Däremot måste William och Harry haft roliga sommarlov när de följde med på resor i barndomen för ibland plockade de även fram en pool. Däcket nedanför oss skulle vara skrubbat tidig morgon så att drottningen slapp en massa folk som stökade när hon skulle jobba eller vila. Roligt är att besättningen om de hade drottningen i närheten kunde ta av sig mössa respektive hatt eftersom hon då skulle slippa hälsa offentligt på dem då de inte var i full uniform. Det verkar ha varit en osedvanligt unik blandning av protokoll och vänskap ombord märker man överallt och det gör besöket riktigt känslosamt. Som anglofil får jag den där insikten i hur imperiet kunde bli så stort.

Mellan övre däck med sov- och arbetshytter och nedre däck med den verkliga aktersalongen och inte minst matsalen går en fantastisk trappa och här någonstans känns det lite sorgligt att Britannia bara ligger där hon ligger och inte får visa all denna prakt på riktigt längre. Vi kommer först förbi de högre befälens små men ändå finaste hytter och går vidare in mot köket med alla utrymmen för förvaring där fint porslin och bordssilver står placerat säkert men perfekt och fortfarande används när fartyget hyrs ut till företagsevent. Så blir det dags att kliva in i den stora matsalen där så många av världens statshuvuden och andra dinerat i stil. Det intressanta är allt som finns att se här inne förutom just matsalsbordet för väggarna är nämligen fulla av olika gåvor drottningen fått eller saker prins Philip hittat på deras olika resor. Mest spännande för oss svenskar är att här hänger ett svenskt 1700-talssvärd på bästa plats men annars är det roligare med Stilla Havsfolkens gåvor och exotiska instrument och polarföremålen. Ryssen bredvid mig kan inte sluta fascineras och med hjälp av teckenspråk ber han mig att ta kort på honom vid en narvalsbete innan vi alla hamnar vid den lilla barhörnan där vi får se in i den större aktersalongen. Hit drog sig gästerna tillbaka efter middagen och här finns en fastgjord flygel och flera små bord att spela kort på bland de stora sofforna och mysiga fåtöljerna. Drottningen fick däremot vika sig för flottans befäl som inte ville ha levande eld i eldstaden men den är mysig den med trots allt fast jag vet inte om jag tycker den känns så nödvändig för stämningen på ett fartyg eftersom det påminner mig mer om land.

Allt på sin plats om det blir sjögång.

Allt på sin plats om det blir sjögång.

För en middag i lyx.

För en middag i lyx.

Önskar jag hade fått vara middagsgäst

Önskar jag hade fått vara middagsgäst

Aktersalongen med sin mysstämning

Entrén till aktersalongen med sin mysstämning

Vidare neråt i fartyget hamnar vi i vad som nästan är det roligaste av allt för att det är så oväntat. Inte kan en brittisk besättning vara utan bar på sina långresor? Nej självklart inte men här finns inte en bar utan tre på denna trots allt ganska lilla båt! Varje del av hierarkin har sin egen bar och medan alla går i en stil som känns igen från enklare pubar så ser de olika ut och serverade olika sorters öl och sprit eftersom befälen måste kunna bjuda på dyrare grejer – ibland kom ju till och med drottningen själv på besök till deras bar om de firade något. Officersmässen med sin bar är såklart större än de andra och här finns ett ordentligt matsalsbord samt en massa silverprydnader och annat de mottagit i gåvor. Lyssnar man på sin audioguide så får man också berättat för sig hur vilt det kunde gå till när de släppte loss med kramdjur i takfläkten som spel…

Vid de mindre barerna finns besättningens kojer och livet här var definitivt inte ett liv i anonymitet utan det var trångt om saligheten som så ofta i det militära. Det är roligt att gå omkring och se hur människors gamla skåp för personliga ägodelar är fulla av klistermärken från olika resor men också från saker som påminner om hemma. Här nere råder känslan att varje liten yta är effektiviserad och man blir också förvånad över att plötsligt se en liten operatiossal.

Skorstenen innehåller även ett gym!

Skorstenen innehåller även ett gym! Glaspartiet bakom är cafét.

Här kan vi snacka om att kunna ramla i bingen direkt från baren.

Här kan vi snacka om att kunna krypa till kojs direkt från baren.

Men du ska hinna blankputsa skorna

Men du ska hinna blankputsa skorna

Alla dessa människor behövde naturligtvis tvätta sina kläder och speciellt under dagar i tropikerna kan jag tänka. Därför har Britannia sitt eget tvätteri där man fick betala olika småsummor för sin persedeltvätt. Det påminner om en gigantisk tvättstuga och trots att maskinerna är rätt gamla så fungerade de tills båten slutade segla. Därinne blir jag svimfärdig av att tänka mig tvättarens dag under ett besök i Singapore eller liknande.

Utanför fartyget kan man studera den vackra slup som tagit drottningen iland på ställen där det behövs och den är lika vacker som Britannia själv på sitt sätt. Innan man kommer dit är det dock dags att ta en titt in i maskinrummet. Du kan inte gå in i det men har en väldigt bra överblick ner i det och jag vet mycket om motorer men den som gör det måste vara i himmelriket av allt putsat och välordnat.

Det bländande maskinrummet

Det bländande maskinrummet

Inte bara rojalister får sitt lystmäte i souvenirbutiken efteråt utan vilken anglofil som helst. Här finns kökshanddukar, skrivmaterial, muggar. kepsar, t-shirts och jag vet inte allt med Britannia på. Du kan även köpa med dig av de servetter med tryck på som används i caféet. Här finns också teserviser i alla möjliga klassiska färger och mönster, de obligatoriska teddybjörnarna, fudgen och massor av annat.

Jag älskar att bli positivt överraskad. Jag hade inga som helst förväntningar annat än att jag vet att jag tycker om att besöka båtar som på Maritiman i Göteborg men det här överträffade väldigt många andra brittiska sevärdheter faktiskt. Blandningen av lyx och vardag, historia och modernt och inte minst alla udda lösningar och den roliga stämningen satte sig och kommer att finnas med mig länge.

2014-04-13 15.45.02

En av souvenirbutikens många teserviser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 kommentarer

 1. Scottish Moments Archive · · Svara

  Hihi vad kul! Undrar om vi var där samtidigt! Jag bloggade nämligen om Britannia för ett par dar sen:)
  Tyckte också det var ett underbart skepp!! Så värt ett besök!
  Hälsningar http://www.scottishmoments.com

  Gilla

  1. Jag var där i april. 😀

   Gilla

  2. Måste kolla in ditt inlägg. Mitt var tidsinställt för jag är i Cornwall just nu.

   Gilla

 2. Sarah Edvardsson · · Svara

  Wow! Tack för denna utmärkta redogörelse om HMS Brittania! Sonen och jag har följt The Crown och är i dagarna på väg till London, och Buckingham Palace är naturligtvis det primära målet för vår resa. I vår brittiska, rojalistiska yra är det nu självklart att nästa resa går till Edinburgh på vår Royal Tour! Som obotlig frankofil ser jag fram emot att inspireras till ytterligare brittiska resmål och utflykter, att bredda sig kan väl aldrig vara fel?😊 /Sarah

  Gillad av 1 person

  1. Haha, tack! Nej det är aldrig fel att bredda sig. Jag går i motsatt riktning nu med Bexit och är sugen på Bretagne, Annecy och massor av annat jag inte hunnit se. Edinburgh är en fantastisk stad oavsett intresse (och skottarnas länk till Frankrike historiskt är ju speciell).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: