Shoppa brittiskt

Det här med att shoppa från Storbritannien har ju blivit både krångligare och dyrare än det varit förr i och med brexit och själv har jag i princip slutat att handla därifrån. Hos många möts man av information att de inte ens levererar till Nordirland just nu eftersom EU:s handelsgräns är satt så för att undvika spänningar på den gröna ön som helhet. Just frågan om gränsen för handel i just Nordirland har lett regeringen till att vilja omförhandla den så kallade artikel 16 med EU med eventuellt handelskrig som följd. Nu har även irlandsvännen Biden lagt sig i och hotar britterna om de inte lugnar sig.

Jag har inte själv spenderat timmar på att gå igenom varenda företag inför det här inlägget men här kommer några tips för dig som sliter ditt hår över nytillkomna tullkostnader eller som bara gett upp att köpa något brittiskt.

För det första finns det brittiska företag som gjort vad myndigheterna pinsamt nog fick rekommendera företagarna och öppnat filial i ett EU-land. Det började för easyJet och liknande med stora problem kring flygrättigheter, säkerhets- och pilotlicenser men har nu alltså spridit sig till handeln. Länder som Estland erbjuder till och med speciella uppehållstillstånd till britter med företag men många har naturligtvis också positionerat sig närmare Engelska kanalen av logistikskäl. En del bolag har redan haft lager i olika länder och byggde bara på den biten men det är oftast större företag.

Just dessa lite större företag har också redan bakat in många kostnader i priserna du betalar och vet att de med det har en extra fördel för dig som kund. Dit hör gamla anrika Fortum & Mason, Whittard of Chelsea och liknande som har många välbärgade kunder men också British Corner Shop som har diverse godis, kex, baktillbehör, drycker och dessutom en hel del av Marks & Spencers mat. Dock tycker jag personligen att de verkar lida av brexit för det verkar rätt utplockat nuförtiden. En favorit hos svenskar är också Sports Direct som nu har butiker även i Belgien och andra länder och en webbsida på svenska så där kan du handla vidare. Skriv gärna en kommentar om du har något eget tips på företag som gör det lätt för oss.

Är det då kört om företagen inte har sådana fördelar? Nej för fortfarande köper många svenska och andra europeiska företag in brittiska varor i parti och kan hålla nere kostnaderna och det finns också företag som har lager av brittiska varor kvar och där priserna nu liknar vad du skulle gett i Storbritannien.

Brittisk mat har man på senare år hittat oftare och oftare i våra vanliga snabbköp men tyvärr tror jag vi får se en minskning av just delikatesser gjorda av relativt små företag och speciellt av animaliska produkter. Jag vet redan att brittiska ostproducenter lider svårt av att inte kunna exportera som förr och har fått minska exporten till Europa enormt. Stora varumärken behöver du däremot inte oroa dig för eftersom de oftast ägs av de multinationella jättarna – till exempel tillverkas HP-sås nu i Nederländerna och har gjorts sedan flera år innan brexit. Vid det här laget känner du säkert också till de brittiska specialbutikerna i både Malmö, Göteborg och Stockholm. Mycket handlar om godis, te och presenter men du hittar också en del mat. Det de inte längre kan ta in lika enkelt är just animaliska produkter men det har flera löst genom att importera irländska godsaker istället så du får iallafall produkter med liknande smak och det enda jag egentligen verkligen saknar är crumpets och engelska muffins när det gäller Malmö för de säljer bara Warburton’s som jag bojkottar av brexitskäl.

Ett annat företag jag nuförtiden bojkottar och av flera helt andra skäl är Amazon men gör du inte det så finns det en hel del kul. Eftersom de funnits länge på den gigantiska tyska marknaden så har de redan ett stort utbud i Europa som den svenska delen nu kan dra nytta av. Själv handlar jag på till exempel Adlibris och då inte bara böcker att läsa utan också trevligheter som The Scotland Colouring Book: Past and Present. En målarbok med slott, städer och natur för alla som älskar Skottland. Här finns också flera andra målarböcker på geografiskt tema och diverse annat kul. Tänk bara på att beställa i god tid om du vill köpa något till jul eftersom Adlibris levererar pocketböcker på svenska på ett par dagar men engelskspråkigt kan ta några veckor vad de nu samarbetar med för lager.

CDON är ett annat ställe där jag köper pussel, muggar och annat med brittiska motiv ibland och eftersom de liksom Amazon kopplat mängder av mindre företag till sig så är utbudet ofta större än du tror. Det gäller bara att använda diverse fantasifulla sökord ibland då de inte nödvändigtvis kategoriserar likadant som du själv skulle ha gjort. Här och på flera andra sajter hittar du också massor av saker med Harry Potter och liknande.

Behöver du en promenadkäpp med plats för en liten hutt uppe i knoppen, från självaste Classic Canes? En sådan och många andra med både unionsflaggor och olika djur hittar du hos fina Hunden och herden som även går att besöka om du är i trakterna av Sjöbo och vill prova jaktkläder eller skor. De har en väldans massa annat för anglofilen som gillar uteliv och apropå uteliv så kom ihåg att många välsorterade trädgårdsbutiker nu har en hel del hängande krukor och annat i brittisk stil jämfört med förr.

Kläder utöver just den där lantliga jakt-looken är svårare att hitta nu och något Primark lär vi aldrig få i Sverige på grund av den höga kostnaden att etablera sig här (våra närmsta finns i Kiel och Hamburg vilket väl känns någorlunda realistiskt för den som bor i Skåne eller Göteborg och vill hitta på något ett par dagar). Det är också trist att Debenhams som stängt sina butiker har öppnat onlinehandel men inte levererar utomlands just nu och likaså ASOS som tagit över Topshop på internet. Däremot finns det några företag som gör det som till exempel Yours men de påpekar däremot att du då kan råka ut för just tullkostnader så läs det storstilat innan du betalar. För mig gör de där extra kostnaderna inte så jättemycket om det är en vara jag inte hittar hemma. Det som gör att jag inte handlar brittiskt nu är allra mest att postgången är så opålitlig. Det måste fyllas i dokument som vissa företag helt enkelt inte har koll på och så fastnar ditt paket någonstans i flera veckor eller skickad tillbaka. Då känns det ju plötsligt vettigare att handla från USA om man ändå betalar extra. Där har de iallafall vanan inne. Dock finns det ju många stora klädmärken även i Sverige nu hos de stora europeiska webbbolagen där priserna inte skiljer sig fullt så mycket som förr.

Annons

13 kommentarer

 1. tullavgifter och annat, dyr porto, sluthandlat nu, en begagnad bok för 80 kr blev 400 kr 🙁

  Gilla

  1. Åh jisses! Det var en av de värre summorna jag hört. Kika på Bokbörsen för begagnade böcker nästa gång.

   Gilla

   1. (handlar på Bokbörsen men de har inte allt…

    Gillad av 1 person

 2. (målarboken finns även på Bokus)

  Gillad av 1 person

 3. Nordens största bokhandel Adlibris säljer än en gång den ökända antisemitiska hatskriften ”Sions vises protokoll” – samt en rad andra grovt antisemitiska verk – trots åratal av ursäkter och löften om att se över sina rutiner. Där är det sluthandlat.

  Jag har handlat en del från UK, men angett adressen till min ex-make i London, som får ta med sig sakerna hit. Han har även fått en lista på vad han ska handla åt mig. Jag testade en gång att köpa därifrån, men med alla avgifter blev det dyrare än själva, i det här fallet, halsbandet. Jag är omåttligt förtjust i glassmycken från Cornwall.

  Det finns något som heter Bokis, tror jag, där man kan både köpa och sälja begagnade böcker.

  Gilla

  1. Nämen vadf..! Jag bojkottade dem senast det begav sig och nu har de alltså börjat igen? Suck. Jag som just skippat Waterstones också.
   Ja har man vänner och familj kan man ju beställa dit men speciellt i dessa tider blir det inte många resor till Lincoln och du får ju ta hem det själv ändå så då shoppar jag lika gärna på plats.

   Gilla

  2. Hittade den inte när jag kollade nu…inget uppdaterat i media heller.

   Gilla

 4. Så mycket krångel de ställt till med genom utträdet ur EU, men de fick som de ville och nu har de det.
  Många privata frakter har också haft problem, trist.
  Ha det bra!

  Gilla

  1. Ja verkligen. Många ångrar sig ju nu också men det är så dags.

   Gilla

 5. Tror att även britter utomlands känner av brexits effekter. Här på Kreta finns en British Food Shop vars utbud reducerats pga för höga införelsekostnader.

  Gillad av 1 person

  1. Ja de har definitivt inte lika mycket nu här heller.

   Gillad av 1 person

 6. Ett annat sätt är ju att handla från Irland. Jag köpte ett paket med Butlers Chocolate som jag fick hemskickat i år, att ge bort i julklapp. Visst kostade frakten en slant men det är kul att hitta på något annorlunda. 🙂

  Gilla

  1. Ja som jag skrev så har det blivit lösningen för den brittiska butiken här i Malmö som nu har irländska korvar istället. Det är absolut en idé för oss alla att handla mer därifrån.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: