Bjud på engelsk julkänsla

En engelsk jul handlar precis som svensk jul mycket om bakning och matlagning. Det första man lagar är sin ”Christmas pudding” eller ”cake”, julkakan som ska påbörjas flera veckor innan jul och som kan vara av alla möjliga slag beroende på familjetraditioner. Själv gjorde jag i sena tonåren en plumpudding. Jag ville helt enkelt se om jag som anglofil kunde göra denna julklassiker och hur den skulle bli. En av alla ingredienser är njurtalg och jag funderade på var tusan jag skulle hitta det men boende i Göteborg kom jag på att Saluhallen borde ha sådant och hittade mycket riktigt talg från lamm där vilket fick duga (det brukar vara nöt). I övrigt var det ganska lätt att hitta torkad frukt, nötter och annat till detta men det tog en evighet att göra. När den skulle ätas ångade vi den som sig bör och pappa hade konjak som vi flamberade den med (rom eller whisky går såklart också bra) men däremot hade vi inte det traditionella brandy butter som den oftas serveras med på hemmaplan.

Min svärmor gjorde inga ångade puddingar utan hennes familjearv var en bakad fruktkaka i stil med den skotska klassikern Dundee cake med mandel på toppen. En sak som nästan alla däremot har gemensamt är en kärlek till mince pies. Vill du göra dessa brittiska julklassiker själv så kräver det att du har så kallat mincemeat. Detta har trots namnet inget att göra med köttfärs utan är lite i stil med en chutney men namnet kommer sig av att de förr alltid inkluderade kött. De flesta fuskar nuförtiden och köper färdig i snabbköpet och här i Sverige hittar du faktiskt mincemeat (eller för den delen färdiga pajer) hos Taste of Britain eller någon av de andra brittiska butikerna i Sverige vilka också har näthandel men det kan även finnas i delikatessbutiker som har ett stort sortiment sylt av märket Tiptree om du har tur (ofta finns mest sylt i Sverige). Hittar du det inte så kan du göra det själv och här får du därför ett pålitligt recept från Delia Smith. Receptet ger över två kilo mincemeat så du kan göra många pajer och ändå använda resten till maträtter.

  • 450g urkärnade och fint hackade äpplen av syrlig sort (skalet kan gärna vara kvar)
  • 225 gram strimlad talg eller vegetariskt alternativ (du kan köpa brittisk ”suet” på The English Shop)
  • 350g russin
  • 225g sultanas
  • 225g svarta vinbär
  • 225g suckat och annan torkad frukt, finhackad
  • 350g brunt farinsocker
  • rivet skal och juice av två apelsiner
  • rivet skal och juice av två citroner
  • 50g hela mandlar som strimlas
  • 4 tsk av en på förhand gjord blandning av huvudsakligen kryddpeppar, muskot och kanel men också nejlika och ingefära eller korianderfrön om du vill – just korianderfrön hittar man ofta i mince pies.
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/4 tsk muskot
  • 6 matskedar konjak

Blanda allt utom konjaken mycket väl i en stor, ugnsfast skål. Täck därefter skålen med en handduk och låt den stå kallt i tolv timmar (varför inte över natten) så att smakerna blandas.

Sätt ugnen på 110 grader, täck skålen med folie och sätt in i ugnen i tre timmar. När du sedan tar ut den kommer det se ut som om ingredienserna simmar runt i istret men få inte panik för det ska se ut så. Medan det svalnar gäller det för dig att röra regelbundet så att fettet helt enkelt kapslar in allt annat. När blandningen väl kylts ner ordentligt är det dags att hälla i konjaken och därefter kan man om man behöver spara den i steriliserade burkar med vax och duk under locket. Den kan då sparas riktigt länge och användas till lite allt möjligt.

mince

Mince pie Foto: Wikipedia

Om du alltså bestämmer dig för att du orkar göra mincemeat så är det sedan dags att göra pajerna vilket jag en gång provade men innan bloggen ens var påtänkt så jag har inga egna foton. Delias enklaste recept blev det jag fastnade för och till det behöver du för ungefär tjugo stycken ett par muffinsformar samt:

  • 570g mincemeat
  • 95g ister
  • 75g smör
  • 350g mjöl plus lite till själva bakningen
  • lite mjölk
  • salt
  • 3 msk vatten

Dela fettet i mindre bitar och kör i en matberedare. Sikta mjölet separat och blanda därefter med fettet. Tillsätt lite salt och kör allt tills det blir smuligt blandat. Tillsätt det mesta av vattnet och blanda igen innan du lägger allt i en ny skål. Bearbeta med händerna och tillsätt en gnutta vatten till så att skålen släpper degen helt. Det går att göra det här även utan matberedare om du istället gnider in fettet i det siktade mjölet och salt tills det liknar ströbröd och därefter tillsätter vattnet.

Låt degen vila en halvtimme i kylen i en fryspåse så att den blir lätt att arbeta med. Sätt ugnen på 200 grader.

Dela degen i två på mjölat bakbord. Det är nu lite upp till dig hur många mince pies det blir beroende på hur tunt du kavlar den. Skär med till exempel en sporre den första degen i större delar som går att fylla formen med. Därefter lägger du en rågad tesked mincemeat i det hela och så gör du mindre lock av den andra degen – lock som du som gillar att baka kan göra extra dekorationer med jultema på.

Fukta kanterna med mjölk och pressa ihop delarna väl så att det håller tätt. När du kommit så här långt kan du sätta dem i kylen en stund om du inte vill grädda direkt.

Pensla sedan locken med mjölk och klipp tre små hål i dem innan du gräddar pajerna 20-25 minuter i övre delen av ugnen. När de är färdiggräddade så låt dem svalna ordentligt på ett galler och förvara dem sedan i en burk med bakpapper mellan lagren. Vill man så kan man strö lite florsocker på toppen för att göra dem vackert juldekorerade.

Det finns massor av recept på mince pies för dig som känner att du inte orkar jobba med ister eller som har ont om tid, inklusive öppna varianter som alls inte har lock utan är till exempel som vår smulpaj på toppen men som sagt är det här den jag provat själv så det är den jag bloggar om. Letar du på nätet så hittar du varianter som tar både kortare och längre tid än det här receptet men alla mynnar de ut i vad som är en riktig engelsk julklassiker.

13 kommentarer

  1. Tack för receptet, men tror jag låter M&S gör dem för mej, hi, hi!!!
    Min man glömde köpa mince pies, trots att han tjatat om detta i en vecka i Spanien, så när affären öppnar kl 10 är det han som är där!!!

    Gilla

    1. ÄR M&S de bästa? Jag har faktiskt bara testat dem (eftersom M&S också finns i Bryssel), Tescos, Kiplings och hembakta.

      Gilla

  2. Leslie Moody · · Svara

    Julkakan och pudding bör göras på ”stir-up Sunday”, ungefär 6 veckor före Jul. Uttrycket kommer från King James Bibeln:
    ”Stir up, we beseech thee, O Lord, the wills of thy faithful people; that they, plenteously bringing forth the fruit of good works, may of thee be plenteously rewarded; through Jesus Christ our Lord. Amen.”
    Passande, då här skriver man om att röra om och om frukter ….. 🙂
    Jag har precis ”matat” min kaka med sherry för tredje gången så att den blir saftig på juldan.

    Gillad av 1 person

    1. Åh, det låter som om den kommer att bli jättegod. Jag vill minnas att jag höll på ett antal veckor ja. Hade ingen aning om att det kallas stir-up Sunday utan vet bara att min svägerska sätter igång i god tid.

      Gilla

  3. Trevligt inlägg! Christmas pudding äter jag varje jul, hittar jag inte på flygplatsen, finns det i en Indisk affär på Hisingen, finns också engelsk matbutik vid Haga bio på Prinsgatan. Och finska julstjärnor också (smördeg med katrinplommonfyllning). Ibland köper jag engelsk fruktkaka. Engelsmän är inte rädda för russin! Som svenskar… 🙂

    Gilla

    1. Ja de dyker upp på fler och fler ställen. På Magasin du Nord i Köpenhamn finns det flera varianter Christmas pudding.

      Gilla

    2. Vi svenskar har ju russin i lussebullarna istället. Kul att läsa att indiern på Hisingen finns kvar. Där har jag varit en del och letat engelskt innan vi flyttade.

      Gilla

  4. The English Shop i Göteborg har njurtalg eller som det heter på engelska Beef Suet eller Vegetarian Suet av märket ATORA , http://www.atora.co.uk

    Gillad av 1 person

    1. Ja det var Atora jag menade när jag skrev att du kan köpa suet. Det blir lite mer riktig smak och konstistens av den.

      Gilla

    2. Har du något roligt recept från East Anglia eller Hull förresten?

      Gilla

  5. Jajamän ,Suffolk Fish Pie om du tycker om fisk? Purple Hull Peas? Listan kan bli längre…

    Gilla

    1. Ja fisk är mums! Du kanske vill blogga om receptet i något om Suffolk? Känn inget tvång men det kunde vara kul.

      Gilla

  6. […] I did. I found a recipe that resonated with me, wrote down the ingredients so I could buy them on my way home. Left the […]

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog