Hela Englands matmor

Rolling Stones känner ju alla till och är du musikfantast har du kanske sett skivomslaget här men aldrig riktigt tänkt på vem som bakat tårtan.

LetitbleedRS

Delia Smith är ett nationellt fenomen och har rekord i antalet sålda kokböcker i landet vilket säger en del även om konkurrensen idag är större än när hon började synas i skarven av 60- och 70-talet. Att det blev just matlagning för Delia verkar ha berott på den dåvarande pojkvännen som berömde hennes mat medan hon i övrigt inte hade några som helst betyg att göra något av. Hon började därför efter en del andra praktiska jobb som diskare på restaurang och arbetade sig upp men istället för att stanna i restaurangvärlden blev det jobb som matstylist på filmbolag och snart hade hon därför kontakter även på tidningar där hon fick skriva om mat medan hon började laga mat i barn-TV och på den vägen är det. Allt det här är såklart skälet till att hon också bakade den där tårtan på skivomslaget. I Sverige har hon aldrig blivit särskilt känd vilket säkert beror på att hon började under en tid när man skulle vara utflippad som Keith Floyd för att vara något speciellt att köpa in och definitivt inte bara laga traditionell engelsk mat. Ibland kan man se henne i gamla BBC-repriser på kabel-TV.

Alla kändiskockar har sin stil och Delias är att vara lugn, rakt på sak och lite smått brysk i hur hon talar till tittaren men allt är pedagogiskt och då och då med ett leende. En del anklagar henne för att vara präktig och det är en ganska stor bit lärarinna over henne där hon skäller på Gordon Ramsay för hans språk (han svarade med att döpa en av sina kalkoner till Delia). Hon slutade också göra TV för ett drygt år sedan då hon fick nog av att TV blivit mindre fokuserat på utbildning och mer på ren underhållning. När Delia inte lagar mat är hon också känd för att med sin man vara storägare i fotbollsklubben Norwich City och sällan missa en hemmamatch trots att hon själv faktiskt bor i Suffolk och föddes söder om London (alla är helt klart inte Ipswich-fans i Suffolk) så nog finns det passion. Hon tog till och med paus i matlagandet för att få klubben på rätt köl igen.

delia

En av Delias många storsäljare

Själv är jag lite kluven kring fenomenet Delia. Vi har hennes två storsäljare ”Delia Smith’s Summer Collection” och ”Delia Smith’s Winter Collection” i bokhyllan (båda finns som TV-serier) med en massa fina kvalitetsrecept på typiskt engelsk mat och den sistnämnda blev till och med årets bok 1995 med aptitliga bilder. Där hon står i TV har hon gjort ett mastodontjobb med att utbilda britterna i serie efter serie för det är inte bara hur man lagar rätterna hon visar utan också hur man ser att ägg är färska och andra tips om ingrediensers kvalitet och egenskaper. Därför är det så konstigt att hon för några år sedan kom ut med boken ”How to Cheat at Cooking”. Visserligen rådde det ekonomisk kris i landet men här förstår jag ingenting faktiskt för plötsligt började Delia komma med recept med lammfärs på burk och fruset potatismos – allt för att det skulle vara billigt såklart men varför då inte skriva en bok om soppor, vegetarisk curry eller vad tusan som helst anpassat till brittiska smaklökar? Kritiken blev heller inte nådig från flera övriga kändiskockar, matskribenter och dietister som undrade vad hon höll på med. Kan hon ha fått pengar av snabbmatsbranschen? Hur som helst gick försäljningen upp ett bra tag efteråt av märken som McCains och Aunt Bessies som ni som bott i Storbritannien känner igen från frysdisken.

 

2 kommentarer

  1. Delia är verkligen men matlegend här!
    Är också delad inför henne.

    Gilla

    1. Ja hon är underbart pedagogisk men jobbigt präktig. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: