Sluthandlat

Uppdatering augusti 2019: Sedan en vecka tillbaka kan du i Malmö handla brittiskt igen då ett par ur personalen tog över den gamla lokalen i mindre storlek och öppnade Taste of Britain. Stängt måndagar.  En kort tid senare fick även Göteborg en ny butik i Antikhallarna, The British Shop.

*

Idag basunerar The English Shop ut på alla sina tre facebooksidor i våra största städer att de stänger vilken dag som helst och du har kunnat handla för halva priset under dagen. För de av oss som besökt butikerna i Söderhallarna, Olivedal och på Gamla Väster de senaste månaderna kommer detta inte som en chock även om det såklart är tråkigt. Butikerna har haft färre och färre varor kvar och det är den rena maten som försvunnit först, det som hemlängtande britter suktat efter och lämnat kvar bakvaror, te, marmelad och godis.

Jag började själv undra i julas när jag skulle handla en Dundee cake och några Christmas crackers. Det sistnämnda var inga problem men någon Dundee cake hade de inte och skyllde på fel hos butiken i Stockholm som levererar till dem. För några veckor sedan var jag där igen. Då var det ännu mer utplockat och i samma veva började jag se inlägg om att hyllorna även i Stockholm börjat gapa tomma – det här verkade oroväckande.

Det visade sig att företaget redan i vintras var i rekonstruktion. Sedan dess har ingen velat köpa verksamheten och nu klappar den alltså igen om ingen visar intresse så här i elfte timmen. Det är lite konstigt att personalen inte sagt något om läget – i Malmö har man alltså bara skyllt på ”Stockholm” när hyllorna gapat tomma. De hade kanske kunnat hitta hjälp.

Te kan man ju köpa på ICA numera och den som i framtiden vill ha clotted cream får alltså göra själv. Värre är det väl för de av oss som vill ha saker som crumpets, engelska korvar och pasties även om stockholmarna kan gå till Taylors & Jones och även spana in vad som finns hos Little Britain i Gamla stan. Ägare till den sistnämnda lär vara den tidigare ägaren av The English Shop och man undrar lite om han genom att vara mysigare bidragit till att det gått sämre för den i Stockholm som ju är störst och fått dra tyngsta lasset, eller vad som egentligen har hänt här. Har oron över kostnader och svårigheter kring brexit redan fått företaget på fall? Jag kan inte hjälpa att tycker det hela är lite märkligt. Vi svenskar är ett gäng anglofiler och även om brittiska familjer i Sverige ofta handlar brittiskt på British Cornershop på nätet så har man ofta hört även engelskspråkiga i butiken, åtminstone här i Malmö. Så vad har hänt utöver brexit?

För mig framstår det som lite synd att butikerna inte sålt in saker mer genom att ordna provsmakningskvällar med specialöppet, lansera nyheter eller bara ordna en språkkväll. Det är fler sammankomster om året på mitt lokala ICA än jag någonsin sett här. Jag undrar också om företaget bundit upp sig på dyra hyreskontrakt de inte kunnat komma ur eller varför de inte flyttat ut från sina butiksadresser som i alla tre städerna är mitt i de centrala delarna av stadskärnan och måste ha vansinniga hyror? Lite i utkanten hade de kanske till och med kunnat ha yta till afternoon tea i någon av butikerna om de hade velat bredda sig. Jag har också sagt det förr: de senare åren var det betydligt mer temuggar och bakmixer än brittisk mat i butiken. Jag för min del har väldigt sällan handlat där under den här tiden för det jag varit ute efter (riktigt bacon, cheese & onion pasties och sådant) har aldrig funnits inne, iallafall i Malmö. Men de har säkert försökt på sitt sätt och vi vet alla hur svårt det är för butiker att överleva i stadskärnor nu med köpcentra och internet som konkurrenter. Jag kommer sakna den trevliga personalen och myskänslan det innebar att kliva in och köpa en Ribena.

16 kommentarer

 1. oj, var ska jag handla nu då…

  Gillad av 1 person

  1. Peter Melhag · · Svara

   ”Christmas crackers” = bordssmällare. Inte kex…

   Gillad av 1 person

   1. Precis. Det var smällare jag ville ha. Årets skämt i dem var riktigt torra.

    Gilla

 2. i Indiska affärer har de ju en del engelskt, Christmas pudding och annat.

  Gilla

  1. Ja det är sant. Speciellt i Göteborg där indierna vet att det finns mycket britter.

   Gilla

 3. Lidl har brittiska veckor ibland.

  Gillad av 1 person

  1. Ja då brukar jag köpa kotlettbacon fast sist var det tyvärr galet salt.

   Gilla

 4. Carina Moody · · Svara

  Vi skulle handla på Medborgarplatsen igår men det var väldigt bart. Fick i allafall med te och torkad frukt. Marmite har vi kvar av, annars brukar det vara en stapelvara. Finns även i vanliga affärer, förstås. Det kändes alltid speciellt att handla i The English Shop.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det var speciellt. Jag kommer sakna crumpets. Det är inget jag gör själv.

   Gilla

 5. köpte lite av det sista som fanns kvar på tisdag för 75% rabatt… te och marmelad, borde ha kollat böcker

  Gilla

  1. Ja men nu har du ju te till läsestunderna.

   Gilla

 6. Yvonne · · Svara

  Blev så ledsen när dom stängde och har varit en flitig kund. Inte det samma med online. ”Like to have a chat in a shop as you do in dear old Blighty”.

  Gillad av 1 person

  1. Håller helt med även om de mest hade bakmixer och godis mot slutet. Jag ville ha engelska korvar och crumpets.

   Gilla

 7. Yvonne · · Svara

  Vilka indiska affärer i Göteborg har Brittiska varor?

  Gilla

  1. Ja du, det var längesedan jag bodde där nu. Då var det en i Haga. Finns det inte en på Herkulesgatan?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: