Monarch lägger ner

Monarch bad idag om konkursskydd vilket ni som följer mig på Facebook såg imorse då jag lite snabbt delade nyheten. Det var bara ett halvår sedan jag bjöds in till lanseringen av deras nya linjer från Stockholm så det var lite förvånande att igår kväll plötsligt läsa att de eventuellt skulle få lägga ner idag. Igår var det inte säkert att  reguljärbolaget skulle drabbas utan det var mer prat om Monarchs brittiska charterbolag men sedan insåg de tydligen att hela företaget hade så stora svårigheter att allt måste ses över.

Det verkar vara en blandning faktorer som lett till bolagets dåliga resultat. Ett är att de betalar sin personal bättre än Ryanair och därför haft svårt att konkurrera i lågprisbranschen som ju även har easyJet och Norwegian som stora aktörer i Storbritannien. Ett annat verkar vara att de levt lite farligt och faktiskt vetat att de inte hade så bra ekonomi som de borde men ändå fortsatt att expandera. Till sist är bolaget också ett offer för brexit. Det låga pundet gjorde helt enkelt att den där sämre ekonomin blev ännu sämre och då fanns ingen buffert att tala om. Nu får vi se om bolaget återuppstår i någon annan form så där som Sabena som blev Brussels Airlines. British Airways är till exempel redan intresserat av personal och lyft- och landningstider. Under tiden genomförs nu den största flyghjälpen Storbritannien sett sedan andra världskriget genom Civil Aviation Authority för att på olika sätt få hem hundratusen strandade passagerare från olika semesterländer. Huruvida något framtida återuppståndet bolag tänker satsa på Sverige eller om andra vill ta över flygtider härifrån återstår att se.

Igår Barcelona, idag Las Vegas. Jag kan prata mycket om det förstnämnda men att en stat överhuvudtaget tillåter automatvapen på gatorna har jag inga ord om. Vila i frid alla ni som bara ville besöka en festival.

 

 

5 kommentarer

  1. liniz2013 · · Svara

    Flygbranschen är verkligen en skakig branch! Jag blev av m mitt jobb över en natt för 9 år sedan 😦 kram

    Gilla

    1. Oj! Ja det verkar gå extremt fort. Många flygvärdinnor verkar ändå försiktigt positiva kring att hitta nya jobb läste jag tidigare idag men de verkar ha gillat arbetsgivaren.

      Gilla

  2. liniz2013 · · Svara

    Faktiskt läskigt med allt….

    Gillad av 1 person

    1. Ja det här var gigantiskt.

      Gilla

  3. […] ställde i veckan in alla sina planerade flyg från Storbritannien med omedelbar verkan. Charlotta/Bara Brittiskt har skrivit en bra sammanfattning om varför det blev som det blev. Jag vet i vart fall tre […]

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog