Knutpunkt i Swaledale

Yorkshire är alltid populärt hos er läsare och jag är inte den enda som själv bott där så idag bär det av till byn Reeth i Yorkshire Dales. Bara två mil väster om den historiska slottsstaden Richmond är den ändå lite av ett centrum i övriga Swaledale eftersom den ligger inom Yorkshire Dales nationalpark och vägen hit är smal och krokig.

reeth

Bykärnan i Reeth

reethhighlane

Pubarna på High Lane är lite av lokala nav.

Reeth ligger precis där en ännu smalare väg norrut för dig in i den lilla vilda dalen Arkengarthdale med sin historia av blygruvor och det är längs den vägen man spelat in vinjetten till TV-serien I vår herres hage, ni vet den där bilen kör över en bäck och annat. Fortsätter man den vägen så kommer man upp mot småbyarna längs gränsen till County Durham och kan också köra vidare till Englands högst belägna pub Tan Hill (som idag inte är vad den var rent pubmässigt) men den kan man också nå från andra sidan Swaledale.

reetharken

Avtagsvägen till Arkengarthdale och dess berg.

Själv stannade jag i Reeth en eftermiddag och utforskade och hittade en idag ganska turistig by med massor av gallerier och B&Bs men också fina vyer ner över floden Swale till kullarna på andra sidan och byn måste ha en av Europas vackrast belägna lekplats. Det här är en bra bas för dig som vill upptäcka Yorkshire Dales helt enkelt. Den kända vandringsleden Coast to Coast går genom byn så under högsäsong gör du klokt i att boka boende på förhand – lilla fina Anvil Square är bara en av alla adresser med boende mitt i byn men mest känt är Burgoyne Hotel dit du också går för den mest eleganta middagsupplevelsen även om också pubarna i byn serverar lokal mat.

reethwalpardo

Walpardo B&B, Anvil Square

 

reethplay

Finaste lekplatsen?

Har du inte lust att vandra hela Coast to Coast så finns det massor av möjligheter att vandra runt Reeth. Nere vid floden Swale med sin berömda hängbro för vandrare en bit utanför byn finns fält fulla av får och du kan gå vidare här hela vägen in till Richmond. Annars går du åt något annat håll – vyerna är fantastiska oavsett och det är skyltat var du får gå.

reethwalls

Stenmurar, kor och får överallt.

reethgate

reethhills

Utsikt från Reeth

Reeth nämns faktiskt i Domesday Book och var alltså en by redan under den normandiska invasionen och med tanke på närheten till just Richmond så är det kanske inte så konstigt för redan romarna utvann bly i Storbritannien och slottet fick säkert mat från trakten också. Vill du veta mer om allt det här och se gruv- och jordbruksföremål och se hur folk levde mer isolerat förr så ska du bege dit till det lilla Swaledale Museum som ser betydligt mer oansenligt ut på utsidan än det faktiskt är innehållsmässigt.

reethmus

Swaledale Museum på sin innergård

Museet är inte det enda kulturella här utöver gallerierna utan kommer du i månadsskiftet maj-juni så kan du uppleva Swaledale Festival med musik, poesi och andra uppträdanden. Om det istället är natur som lockar dig så missa inte att börja ditt besök i Reeth med en titt in på nationalparkscentret där du får veta mer om de djur och den natur du ser omkring dig och kan köpa kartor, litteratur, kläder och souvenirer. Sedan är det bara att ge sig ut i några timmar så får du vila fötterna på någon av de tre bypubarna vid High Lane när du kommer tillbaka.

reethnatpark

 

2 kommentarer

  1. Åsa F M · · Svara

    Jag upphör aldrig att fascineras av dessa stenmurar!

    Gillad av 1 person

    1. Nej de är underbara. I Haworth finns en riktigt imponerande men i Reeth är de många på samma ställe.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog