Slottsbesök och strosande i Richmond

Richmond i norra Yorkshire är en fantastisk liten stad som jag gärna återkommer till och det förvånar mig att inte fler internationella turister hamnar här, iallafall de med bil. Prins Charles har till och med jämfört staden med Siena i Italien vilket kanske är lite överdrivet men den tillhör definitivt mina brittiska favoritstäder.

Frenchgate_Richmond

Frenchgate

Med sitt läge på en höjd ovanför en krök vid floden Swale blev platsen idealisk för ett slott och alla slott behöver service så därför växte staden upp utanför murarna och fick så småningom marknadsrättigheter. Idag är Richmond så välbevarad att den valdes ut som inspelningsplats för Barbara Taylor-Bradfords ”Inte för vinnings skull” (TV-serien där Liam Neeson slog igenom) eftersom man bara behövde ta ner en skylt till en kinakrog. Allt annat såg ut precis som på Emma Harts tid och du kan enkelt gå runt och mumla ”Blackie me darlin’” för dig själv på de små gatorna skuggan av slottet. 

Market_Place_Richmond

Market Place kanske ändå påminner om Piazza del Campo?

Slottet ja. Det påbörjades 1071 som en del i slottsbyggandet efter den normandiska invasionen 1066. Från början hette det Riche Mount efter sitt ointagliga läge på en klippa och det har såklart gett staden sitt namn. Vilhelm Erövraren hade etnisk rensning för sig i Nordengland och delade ut land till lojala riddare kring sig. Henry II intog slottet i stridigheter 1158 och gjorde en mängd förbättringar men redan under 1400-talet hade det förlorat betydelse och fick förfalla tills på 1800-talet. Därefter insåg man att det kunde användas till fängelse och det gjorde det bland annat åt krigsvägrare under första världskriget. Idag är det ett av de mest imponerande normandiska slott du kan se i England även om det invändigt mest är den stora hallen kvar. Utsikten är fantastisk uppe från kärnans tak både ner mot floden och ner till staden.

Gateway_to_Swaledale_Richmond

Swale uppifrån slottet

Richmond_Castle2_Richmond
 Richmond_Castle_Richmond
I början av mitt bloggande berättade jag om veterinären James Herriot och visade studiodekoren till TV-serien om hans liv som hamnat på muséet i Richmond. Det är dock inte muséets enda sevärdhet för här kan du också lära dig allt om geologin i vackra Yorkshire Dales nationalpark och hur livet kan ha tett sig för arbetare i blygruvorna uppe på hedarna där. Idag har gruvorna lagts ner och människorna flyttat till storstäderna för att ta jobb. Kvar där uppe finns en massa ensliga stugor och ett och annat småjordbruk och så alla fina byar nere i de gröna dalarna. Inte minst Swaledale som du kommer till om du följer floden in i nationalparken är bedövande vacker vilket jag kommer att återkomma till för den förtjänar sitt eget inlägg med alla sina sevärdheter. Vandringsleden Coast to Coast går genom dalen och många B&Bs i Richmond tar hand om övernattande vandrare. Vill du inte vandra själv så har du fina vyer vid floden nedanför slottet också. 
Pictures_of_Richmond_Richmond
Det är delvis just gruvinkomster som dragit in pengar till de relativt stora 17- och 1800-talsbyggnader Richmond är full av. Förutom en titt in på muséet kan du också besöka Green Howardregementets militärmuseum i kyrkan på torget och trakten har faktiskt en i allra högsta grad levande armébas i den gamla romerska byn Catterick alldeles utanför så här finns det gamla brittiska traditioner och det är en ganska konservativ trakt rent politiskt. Green Howard är intressantare än det låter eftersom regementet deltagit både i Krimkriget och invasionen i Normandie. Kanske tycker du ändå att det är roligare att besöka den georgianska teatern från 1788 som nu åter öppnat både för rundvandringar och en del teateruppsättningar. Yorkshire var fullt av gamla liknande teatrar tidigare vilka inte överlevt så här har du chansen att se något unikt – fast det mesta känns unikt i fina Richmond.
Georgian_Theatre_Royal_Richmond

2 kommentarer

  1. Så fint. Finns hur många ställen som helst att besöka. Önskar jag hade mer tid!

    Gilla

    1. Ja men hit måste du som bor relativt nära.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: