Hollywoodfall och lekande änder

Yorkshire Dales är som sagt ett av mina favoritområden i hela Storbritannien och något jag redan skrivit mycket om men jag vet att jag inte är ensam om att ha matats med James Herriots veterinärhistorier på TV som ung så här kommer ännu ett inlägg, denna gång från den stillsamma byn Aysgarth i Wensleydale.

Tillbakablick mot kullarna runt Bishopsdale

Tillbakablick mot bergen runt Bishopsdale

Aysgarth

Aysgarth

Aysgarth ligger mellan Leyburn och Hawes och det är just från Leyburn du som inte har bil får ta postbilen för att ta dig hit. På vägen hit passerar du den gamla puben The Wensleydale Heifer (”kvigan”) som är värt ett stopp om du har möjlighet och som idag inte bara är en pub utan också ett boutiquehotell om du gillar sådana. I själva Aysgarth hittar du sedan ett par pubar till med övernattningsmöjligheter där The George and Dragon Inn är ett byggnadsminne och The Aysgarth Falls Hotel å sin sida har vyer ner över Wensleydale och en enkel campingplats som alternativ. Båda serverar flera lokala sorters öl.

aysview

På väg mot Hawes.

Det händer inte mycket i Aysgarth som sagt utan hit kommer du för att njuta av den fina naturen och mest känt är vattenfallen – Aysgarth Falls som konstnären Turner bara är en av de som målat. Avtagsvägen ner till fallen är väl skyltad och har du tagit postbussen är det gångavstånd till dem via den lilla kyrkan St Andrews och en vacker stenbro över floden Ure. Det är också den här vägen du kan ta om du vill se en av Wensleydales stora sevärdheter – Bolton Castle som är ett av de slott där Mary Queen of Scots suttit fängslad. Missa dock inte fallen på vägen och speciellt inte om du gillar film för här spelade man in vattenfallsscenerna av Hollywoodrullen Robin Hood – Prince of Thieves med Kevin Costner. Det här var vid de övre fallen som du kommer till först och där det också finns ett nationalparkscenter för den som vill köpa kartor, souvenirer eller bara se utställningen om flora och fauna i Yorkshire Dales. Härifrån kan du också vandra den korta biten till de mellersta och lägre fallen. Inget av dem är höga utan här är det bredden (speciellt det lägsta) och de fascinerade skålformade utmejslingarna i den mjuka berggrunden i kalk. Tycker du om änder får du inte missa fallen för de älskar att åka rutschkana i dem och det är väldigt roligt att titta på.

aysbridge

Bron över floden Ure

aysfall

Övre Aysgarthfallen

Liseberg för änder

Liseberg för änder

Geologi vid Aysgarthfallen

Geologi vid Aysgarthfallen

2 kommentarer

  1. Åsa F M · · Svara

    Vi besökte fallen förra sommaren när vi bilade i området och de är verkligen värda ett besök! Men när det gäller Robin Hood-filmen så är det scenen när Robin Hood möter Little John första gången och de fajtas mitt i fallen (för rätten att gå över först) som är inspelad här.

    Gilla

    1. Ja förlåt – det är det såklart! Undrar vilken film jag fick badscenen ifrån…

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog