Hem till Herriot

Den lilla staden Thirsk några mil norr om York ligger längs stambanan mellan London och Edinburgh men här stannar få snabbtåg. Den som byter till regionaltåget i just York eller kanske Darlington för att komma hit hamnar faktiskt mitt ute på landet vid en bondgård med fårhagar och får gå ett par kilometer förbi stadens galoppbana för att ta sig in till centrum. Det här är faktiskt inte helt opassande för Thirsk är känt som Alf Wights hemstad – Wight med den mer bekanta pseudonymen James Herriot gjorde Thirsk känt som Darrowby böcker som ”I vår herres hage”. Dagens ungdom verkar inte veta lika mycket om den kände veterinären med sina humoristiska självbiografier om livet bland Yorkshires djurägare men vi andra har ofta skrattat åt både böcker och TV-serie även om serien inte spelades in här utan i näraliggande Swaledale och Wensleydale med sin mer dramatiska natur och jag rekommenderar alla att läsa dem och se serien om ni inte gjort det.

Thirsk har faktiskt ingen vidare dramatisk natur om du längtar efter rullande engelska kullar eftersom den ligger i Vale of Mowbray mitt på den stora, platta jordbruksslätten Vale of York men den ligger i sin tur med en nationalpark på vardera sidan. Inte heller är det någon speciellt pittoresk stad i jämförelse med andra i trakten men just därför är den fin som bra representation för det lantliga Yorkshires vardag. Själva namnet Thirsk är ett gammalt vikinganamn som kommer av vårt skandinaviska ord för träsk och avslöjar att det just här är rätt sank mark vilket väl är anledningen till att järnvägen inte drogs ända in till centrum.

Market Place  Foto: Wikipedia

Market Place Foto: Wikipedia

Helt ointressant är nu naturen inte i Thirsk heller för man har faktiskt fina vyer mot Hambleton Hills från torget och staden känns väldigt genuint norra Yorkshire. Gå ner till ån Cod Beck med sina fina gamla broar och ängar inte långt från torget och du kan strosa runt i grönskan en stund med änder och annat fågelliv.

Cod Beck Foto: David Rogers

Cod Beck Foto: David Rogers

Tillbaka på torget Market Place ligger ett par pubar och stadens affärsliv men det hela är ganska stillsamt utom under högsäsong när många är här för att få se mer om Herriot. Under mitt första besök hade Wight just avlidit och hans veterinärpraktik Skeldale på Kirkgate bara några steg bort var kvarlämnad precis som den alltid sett ut. Man fick ringa på om man ville se den och hoppas att någon var hemma och ville släppa in en enstaka besökare. Idag är det en helt annan business. The World of James Herriot har öppnats och här hittar man en del av TV-dekoren (mer finns att se på muséet i Richmond en bit bort), bilen som användes i serien, veterinärinstrument och andra utställningar. Den som vill se var Herriot gifte sig kan ta sig upp till kyrkan St Mary en bit bort medan den som vill se dagens moderna veterinärpraktik Skeldale får ge sig iväg ut till en rondell i utkanten av staden.

Alldeles efter Herriots död,

Bara veckor efter Herriots död,

Dagens minnesplakett  Foto: Wikipedia

Dagens minnesplakett Foto: Wikipedia

St Mary's Church

St Mary’s Church i Yorkshirestil.

Thirsk är en gammal stad och nämns redan 1089 i den så kallade domedagsboken. Det bor inte så många tusen i själva staden men den är omgiven av flera mysiga gamla byar som spelat lika stor del som staden i traktens historia och har man bil hinner man se många liksom njuta av Hambleton Hills som också är vackra att vandra i. Mest kända är de för sin vita häst som den som tar tåget mellan Edinburgh och London faktiskt ser en bit av sträckan om man tittar österut norr om York. Hästen är inte lika gammal som de kända i söder utan en senare skapelse men den imponerar ändå.

Kilburn White Horse och Hambleton HIlls Foto: Phil Catterall

Kilburn White Horse och Hambleton HIlls                         Foto: Phil Catterall

Annonser

4 kommentarer

 1. Åsa FM · · Svara

  Eftersom jag bara älskade både böckerna och TV-serien var det självklart att göra ett stopp i ”Darrowby” förra sommaren när vi bilade i Yorkshire – det första stoppet t o m.
  ”The World of James Herriot” stod naturligtvis på agendan förutom lunch.. rätt intressant faktiskt, kul att jämföra hur det såg ut i verkligheten mot TV-seriens bostad.
  Den bokserien är faktiskt en av de få som man lyckats göra en riktigt bra TV-serie av!

  Gilla

  1. Ja det känns som om serien blev som den skulle. Skådespelarna var ju också helt rätt.

   Gilla

 2. Nu inser jag att jag varit i Thirsk, fast jag nog lite hade glömt bort det… Minns en mycket god Afternoon Tea på ett ställe precis vid det där torget 🙂

  Gilla

  1. Åh, det får jag kolla in om jag återvänder. Jag tycks fastna på Red Lion.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: