Vattenfall och fårhundar

Det är inte bara Battle of Britain som uppmärksammas i år. Det är 70 år sedan VE-Day vilket står för ”Victory in Europe” och alltså är Segerdagen 1945. Jag får säkert anledning till att återkomma om evenemang kring detta på olika platser i maj och det påminner mig om var jag var själv när VE-Day fyllde 50 år så idag kommer det att handla om marknadsstaden Hawes som är centrum för det mesta som händer i lantliga Wensleydale i Yorkshire Dales.

Tea room i Wensleydale

Tea room i Wensleydale

Till Hawes kommer du som inte har bil enklast med buss från Leyburn som du i sin tur når med tåg från Northallerton längs stambanan London till Edinburgh men du måste kolla upp busstiderna för ibland kan det till och med vara en liten postbuss som tar dig dit. Du kan också hitta hit genom att vandra The Pennine Way och staden är under sommarhalvåret full av människor som gjort just det och det råder ingen brist på pubar att vila fötterna på. Utrustning för vandrare säljs här också och under mitt senaste besök här blev det faktiskt en ny Barbourjacka i en butik och en sådan kan egentligen inte köpas på en bättre plats för Hawes har fårhundsuppvisningar regelbundet på torsdagar under sommaren. Ja, butiken har även kepsar – detta i England så stereotypiska attribut för Yorkshire. Bara ett stenkast från Hawes ligger dessutom byn Askrigg där TV-serien I vår herres hage spelades in om veterinär James Herriot.

Du kanske undrar vad namnet Hawes kommer av och som så många andra ortsnamn i Yorkshire så har det sitt ursprung ur vikingatiden och vårt eget ord för hals. Här fanns helt enkelt ett smalt bergspass mellan dalarna i trakten. Detta pass finns kvar och har du bil så passa på att ta den fantastiska vägen mellan Wensleydale och Swaledale och stanna till vid den märkliga geologiska formationen Buttertubs Pass där bönderna höll smöret kallt en stund nedsänkt i  på väg till marknaden i Hawes, därav namnet. Jag har själv bara passerat i buss och därför har jag inget bra foto av själva Buttertubs men det har Kreutzschnabel och det är många som parkerar däruppe i bergspasset för att titta. Strax innan du kommer till Buttertubs kan du dessutom göra en avstickare åt vänster till Hardraw och stanna vid puben The Green Dragon Inn som du måste gå igenom för att komma till Englands högsta vattenfall Hardraw Force (ja, force är samma ord som svenskans fors). Med sina trettio meter är det kanske inte Njupeskär men fint är det och vid sidan ligger Hardraw Scar som en naturlig amfiteater och används för konserter med mässingsorkestrar och annat. Om det är en torr sommar är det ganska odramatiskt och inte värt det att bara vandra hit ut från Hawes för att se några små droppar. Känner du igen fallet så är det för att det använts i filmen om Robin Hood Prince of Thieves då Robin badade där.

Foto: Wehha

Hardraw Force  Foto: Wehha

Buttertubs Pass   Foto: Kreutzschnabel, Wikipedia

Buttertubs Pass Foto: Kreutzschnabel, Wikipedia

Själva Hawes är ganska turistigt under sommarmånaderna men väl värt ett stopp en stund ändå. Som du ser så är det en stadig ström av bilar längs huvudgatan men titta in på en av pubarna (där whiskyn under VE-Day 1995 såldes för samma pris som 1945!) och ät lamm med mintsås eller någon annan klassiker som här känns helrätt. En specialitet här är också den Wensleydaleost som inte minst Wallace & Gromit är så förtjusta i. Strax utanför staden ligger Wensleydale Creamery som du kan besöka för att se tillverkning och för att köpa både den smuliga originalosten och dess olika varianter med tranbär och jag vet inte allt.

En del trafik längs huvudvägen.

En del trafik längs huvudvägen.

Staden fick marknadsrättigheter 1699 och verkar inte vara känd som någon större by under medeltiden men kanske ändå just en samlingsplats för alla bönder i trakten. Här finns ett repslageri du kan besöka och granne med detta ligger Dales Countryside Museum som visar massor av roliga små föremål och informerar om livet i de norra dalarna. Jordbruk, textil, järnvägen och gruvarbete liksom tennsmide och lokal konst visas och en romersk milsten och en vikingaring tillhör några av höjdpunkterna. Alla gamla köksföremål är roliga tycker jag själv. Muséet huserar i Hawes gamla järnvägsstation för någon passagerartrafik har inte funnits från Leyburn och hit sedan 1954 tyvärr. Däremot jobbar The Wensleydale Railway Association på att få till stånd en nyöppning av banan och har just nu trafik i de östra delarna av den, utanför nationalparken. På hemsidan kan du följa deras arbete och se deras tidtabell för den sträcka som är öppen igen.

Dales Countryside Museum

Dales Countryside Museum

Järnvägen finns kvar som historia.

Järnvägen finns kvar som historia.

Souvenirbutiker, gallerier och tea rooms har vuxit upp för att tillgodose alla besökare men jag brukar roa mig med att strosa runt vid Gayle Beck i närheten av kyrkan. Floden Ure rinner genom Wensleydale (och är den enda flod som inte fått ge namn åt själva dalen den rinner genom i Yorkshire Dales) och Gayle Beck mynnar ut i Ure just i Hawes med en serie små korta vattenfall över stenformationer i ån.

Gayle Beck

Gayle Beck

Hawes

Strosande genom Hawes

Är du i Hawes sommartid så går det också vid ibland bussar västerut mot Cumbria genom det vilda landskapet till Ribblehead vid floden Ribble med sin kända järnvägsviadukt längs banan Settle-Carlisle. En vacker sträcka jag återkommer till i ett eget inlägg.

Ostbussen i Wensleydale. Crackin' cheese Gromit!

Ostbussen i Wensleydale. Crackin’ cheese Gromit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: