Stadens pulsåder

Idag blir det kanske inte ett inlägg för den flitiga Londonresenären men däremot för er som inte varit där så mycket än. Det handlar om en av mina favoritsysselsättningar en varm dag i London för när det är värmebölja där så kan det bli ganska outhärdligt i både tunnelbanan och på stora asfalterade gator och då passar inget bättre än en svalkande båttur på Themsen.

eveningsun

Soldäck är populärt.

Det här är en sådan där aktivitet som man kan göra oavsett antal Londonbesök och det passar såklart lika bra när som helst även om det är vackrast i solsken. Att åka båt i en storstad är lite som att titta på en gammal favoritfilm – man ser alltid något nytt längs vägen. Vi gör en tur varje gång vi tar med oss vänner som aldrig varit i London eftersom man får se så mycket av staden från floden och har man barn med sig så älskar de att åka under Tower Bridge.

towerb

Tower Bridge som du åker under

Det finns flera turer som avgår från Westminster Pier nära Big Ben och lätt att hitta till. Vilket rederi man väljer spelar egentligen inte så stor roll för båtar och priser skiljer sig inte så väldigt åt. Några båẗar är mindre och andra gigantiska men de flesta liknar varandra och är det bra väder så kan man bara försöka se så man väljer en med stort soldäck och gärna se till att man står bra till i kön så att man får plats på det där soldäcket. Båtarna är utrustade med bar där man kan köpa öl och vin men också till exempel glass och det går att köpa både enkelresor och retur. Ett tips är att titta i broschyrsamlingen på ditt hotell om du hittar någon broschyr med rabattkupong så blir resan billigare.

hp

Avfärd från Westminster Pier med många bryggor

Inlägget idag handlar om en tur till historiska Greenwich i sydöstra London som är den tur jag rekommenderar de som aldrig åkt en tur tidigare men du kan också ta flera av de båtarna ända till Thames Barrier eller bara korta turer till Towern. Åt andra hållet finns det underbara turer till Kew Gardens och vidare till Richmond och Hampton Court i en otroligt lummig miljö med hägrar och husbåtar men det får bli i ett senare inlägg.

Det här är en turistattraktion som heter duga och det utnyttjar rederierna såklart till max. Antingen kaptenen själv eller någon guide står för guidandet ombord så står det var och en klart efter tre sekunder att det är i London man är för jargongen är kaxigt cockneyaktig nästan till överdrivenhet men det hör till upplevelsen. Det är roligt att lyssna på berättelser om människor och platser längs Themsen och ett och annat fräckt skämt som slinker med. Efter turen kan den som vill ge dricks till dessa guider som påstår att de inte får något för sitt guidande utan bara lön för att vara besättning men det undrar jag…de gör sig säkert hur som helst en förmögenhet på denna dricks inte minst från amerikaner. Är det kaptenen som sköter snacket så misstänker jag att han har en bra lön för att navigera runt på en väl trafikerad flod med både tidvatten och passagerare. Tycker du att bryggorna ser konstiga ut där de flyter runt så beror förövrigt även detta på tidvattnet – de måste kunna röra sig på vattnet.

Det spelar ingen roll vilken period i stadens historia du är intresserad av för det här är båtturen som får med de flesta. Du passerar den nya versionen av Shakespeares Globe, en modell av Sir Frances Drakes elisabetanska skepp The Golden Hinde II, St Paul’s Cathedral, gamla viktorianska Billingsgate Market (som gör sig så mycket bättre från flodsidan än omgiven av fula kontor på land) och medeltida Towern där du från floden också ser den berömda porten Traitors Gate dit fångar på väg till Towern fördes i århundraden eftersom floden var stadens stora trafikled istället för smala gränder. Man kan också tänka sig det hemska i att en del slängdes ut här för att drunkna när tidvattnet kom om de inte var av högt stående rang och halshöggs. Det här lär ha drabbat främst pirater – de stal ofta indirekt från kungen och straffades med att vattnet tog dem.

panorama

St Paul’s Cathedral och 30 St Mary Axe (The Gherkin)

billingsgate

Gamla Billingsgate Market

traitors

Traitors Gate vid Towern

Du ser hela tiden de moderna delarna av City bakom flodens norra stränder med St Paul’s Cathedrals som ett av de äldre undantagen men när båten passerat Tower Bridge öppnas nya vyer när du kommer in i Docklands, stadens gamla hamnkvarter som bombades svårt under kriget och som idag är en udda blandning av gamla radhus för låginkomsttagare och lyxbostäder med flodutsikt och stora skyskrapor med kontor. Under en av mina turer råkade det vara storbrand i ett garage här. Den som gillar den viktorianska perioden får massor genom de gamla pubar och annat med anknytning till Dickens och Jack the Ripper som trots allt fortfarande finns kvar nere vid flodstränderna och när båtarna passerar Rotherhithe på södra sidan ser du St Mary’s Church där man minns Mayflower som seglade till Amerika med några av pilgrimerna 1622 just härifrån via Plymouth.

pwhitby

Puben Prospect of Whitby

fire

Brand i Docklands

barges

Jodå, London har också husbåtar

rother

St Mary’s Rotherhithe

När du kommer fram till Greenwich möts du av den gamla clippern Cutty Sark som går att besöka men också av de vackra gamla byggnader som idag hyser bland annat nationella sjöfartsmuséet. England har flera maritima höjdpunkter och det här är definitivt en av dem för härifrån har många seglat genom historien. Du kan också strosa genom parken upp till observatoriet och stå med vardera ben i två tidszoner vid jordens nollmeridian. Själv gillar jag att botanisera på marknaden och besöka de fina pubarna som Cutty Sark och Gipsy Moth och caféerna här ute och har du inte köpt returbiljett så tar du dig enkelt hem genom just Docklands med DLR:s förarlösa tåg ovanför kanalsystemet eller med tunnelbanans Jubilee line.

college

Greenwich med observatoriet på kullen bakom

4 kommentarer

 1. Åsa FM · · Svara

  Bra inlägg, jag brukar alltid tipsa om detta för Londonresenärer som åker dit ffa på sommaren och så brukar jag alltid tipsa om att ta DLR hem och sitta längst fram!

  Gilla

  1. Tack. Visst är det ju bara så bra en varm dag. Min man byggde den första generationen DLR-tåg. 😀

   Gilla

 2. Hej. Jag tycker alltid det är så kul när dina inlägg kommer även om jag inte hinner läsa allt. Jag har ju börjat göra brittiska böcker. Skulle inte vi inte kunna diskutera en bok med dina samlade blogginlägg på något sätt? Det finns kanske hur många som helst. Jag har inte följt dig så länge. Jag kan ju göra original och layout. Fundera på det. Hälsningar Bosse
  Mina uppgifter står ju i dina Word-press inställningar. Eller hur?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack! 🙂 Så roligt. Jag har dina uppgifter ja så jag hör gärna av mig.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: