Välkänt besöksmål

Det bastanta slottet Tower of London, ofta kallad Towern på svenska är det nog inte många som missat på Londonresan och jag hade nog aldrig tänkt att jag skulle skriva om det eftersom så många redan känner till det men det finns ändå saker att berätta för den som undrar om det är värt att betala det saftiga inträdet.

Det enkla svaret är ja. Visst kostar det att gå in här och visst tar det upp en del tid om du väljer ”fel” dag och får stå och köa länge för att se kronjuvelerna (spara tid och pengar och köp biljett online) men det här är onekligen en av Storbritanniens största sevärdheter. Du som är historieintresserad har det garanterat redan på din lista över platser att besöka men även om du inte är det så finns här spännande saker.

tower

The White Tower

Denna stora borg påbörjades 1066 när Vilhelm Erövraren vann slaget vid Hastings och 1078 stod The White Tower, komplexets stora inre kärna som man oftast associerar med Towern färdigt. Sedan dess har det byggts ut och till av Richard Lejonhjärta, Edward I och flera andra kungar och är kanske mest känt för sin dramatiska roll som historiskt fängelse och avrättningsplats men inte många har faktiskt avrättats inanför murarna för då skulle man vara högt uppsatt – de flesta fördes istället upp till Tower Hill en bit bort. Två fångar man fortfarande inte vet vem som tog livet av eller ens helt säkert att det var deras kvarlevor som hittades på 1600-talet är Richard III:s berömda brorsöner men även Elizabeth I har faktiskt suttit fängslad här innan hon blev drottning. Vi som älskar historiska romaner tänker kanske mest på Henry VIII:s drottning Anne Boleyn som inte bara avrättades här utan också ligger begravd i Towerns yttre kapell St Peter ad Vincula. Om Towerns historia skulle jag kunna skriva hela natten men nöjer mig med att avsluta med att ni absolut inte får missa dramatiska Traitors’ Gate som också syns utifrån för den som tar en båttur på Themsen. Denna vattenport lät Edward I bygga men dagens namn uppkom först på 1600-talet. Genom den har bland annat många kända fångar som just Boleyn förts in på Towern – flera som alltså aldrig kom ut igen.

bloody

Bloody Tower

towchap

St Peter ad Vincula

traitors

Traitors Gate

Det bästa sättet att se Towern tycker jag själv är att börja med en rundvandring med en Yeoman Warden. Även barn kan tycka att det är roligt så länge de har lite kunskap i engelska för det går livat till. Man tänker kanske inte på att det här faktiskt fortfarande är en aktiv militär befästning i drottningens tjänst när man rör sig bland hundratals turister men dessa militärer med en historia från 1485 bor faktiskt på slottet och lever vardagsliv när de inte är i tjänst i sina vackra uniformer. Det här är en av de saker jag själv rekommenderar den som kanske inte är så väldigt historiskt intresserad eftersom du inte bara får dig historia till livs utan också en väldig massa brittisk humor och visst är den en av anledningarna till att man reser till London? Extra roligt kan det sedan bli om du går i en grupp med amerikanska turister som inte alls är beredda på att bli närmast utskällda av guiden när de går i vägen för några marscherande soldater som ilsket skriker ”Make way! Queen’s Guards!”

beef

Yeoman Warder i vardagsuniform

towsold

Stå inte i vägen

Efter turen kan man besöka The White Tower där det finns vapen och rustningar i mängder permanent men också tillfälliga historiska utställningar. Jag såg själv en fin om Henry VIII och i skrivande stund kan du se en om slaget vid Agincourt som vanns av Henry V för exakt sexhundra år sedan. När du sett detta kanske du behöver vila fötterna och då finns det bland annat flera caféer och en restaurang och jag själv nöjde mig vid mitt senaste besök med inte allt för upphetsande te och scones utomhus på ett av caféerna sist eftersom det kan vara trångt om saligheten på en del av ställena och jag inte orkade vänta. Efteråt var jag redo att tackla kronjuvelerna för även om jag sett dem vid mitt första besök så var detta ett besök där dottern skulle få se sitt historiska arv så vi tittade på allt. Jag är ingen stor bärare av smycken men här finns också riksregalierna och det är fantastiska konstverk med sitt glitter och rojalist eller ej så är det en speciell känsla att se dem innan man går ut och studerar de välmående korpar som också bor på Towern. Tidigare fanns alla möjliga exotiska djur på Towern men de enkla, svarta fåglarna som varje dag får färskt kött är ändå fascinerande i och med legenden som säger att riket går under om de försvinner från Towern. Det är inte utan att man oroligt sneglar lite efter dem där man vandrar omkring.

crown

Waterloo Barracks med kronjuvelerna

towraven

Korpen flyger

Under ”Plan your visit” på hemsidan ovan hittar du en guide till vad du kan lägga din tid på om du bara har ett visst antal timmar så du har ingen ursäkt att skippa ett besök. Kom ihåg att också avsätta tid till souvenirbutikerna (den ena behöver du faktiskt inte gå in på Towern för att komma in i). Där finns en del riktigt dyra saker men också flera roliga och unika, brittiska och historiska minnen att ta med hem eller ge bort i present. Vill du veta mer så kika in hos Matilda som har haft det stora nöjet att jobba på Towern.

Annonser

6 kommentarer

 1. Tack för rundvandringen, har inte varit där, valde Chelsea Flower Show i stället…

  Gilla

  1. Då får det bli nästa gång tycker jag. Det är inte så jättemycket blommor där men historia överallt för dig som är bokmal och guidningarna är fantastiska.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Länge sedan man var dit, på 1980-talet tror jag – det kanske är dags igen.. Hade en tanke att hinna till London och se alla ”Poppies” i vallgraven före 11/11 men det ser inte så ut..

  Gilla

  1. Ja jag var där 1987 och sedan dröjde det till för ett par år sedan när tonåringen alltså skulle skolas i sin historia och jag ville se Henry VIII-utställningen.

   Gilla

 3. Tack för länken. 🙂
  Towern är fantastiskt, och svår att jämföra med min andra HRP-favorit: Hampton Court Palace.

  Gilla

  1. Vassego. Ja Hampton Court är ju så mycket mer rent visuellt med sin trädgård och det spännande köket m.m. Mer färg också. Towern är det mer dramatiken som lockar med tycker jag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: