När Dracula kom till England

Nu har vi vistats söderut i de senaste inläggen om sevärda platser så idag beger vi oss till mitt kära Yorkshire igen. Det är dags för mig att presentera en av mina absoluta favoritstäder i England, nämligen lilla Whitby vid Nordsjökusten – en plats som betyder väldigt mycket för oss i familjen.

Jag kom till Whitby första gången 1989 när jag stannade i York på min väg mellan Skottland och studier i London. Historiska York var ett måste att se på vägen för en anglofil och jag har alltid älskat havet så på den tiden var jag extremt intresserad av allt som rörde britternas historia till sjöss. Nelson och kapten Cook varvades med fiktiva historier om segelfartygens tid och en av mina bästa vänner, likaledes anglofila Miss I, kan fortfarande reta mig för min entusiasm. Det var därför ett måste att göra en dagstur till Whitby när jag väl läst att kapten Cook växte upp här och att staden var riktigt maritim. Jag reste dit och skyndade mig till Whitby Museum som jag fortfarande minns som ett riktigt trevligt museum om lokalhistoria. Valfångst har tidigare varit stort här och om detta får man se lite (mest om vad det betytt för staden snarare än otäcka beskrivningar av hur det gick till) men här finns också båtmodeller och geologi – Whitby är känt för sin ”jet stone”, en svart sten som blev mycket populär på den viktorianska tiden då dess svarta färg var perfekt till modet satt av drottning Victoria. Tycker man att jet är fint så finns det även ett Whitby Jet Heritage Centre och överallt i staden kan man köpa olika smycken i svart.

Stadens store son Cook är populär hos lokala trutar.
whwhales
Valben från vänstaden Barrow i Alaska

Bram Stoker skrev Dracula i slutet av 1800-talet, mitt i allt detta svarta mode, och lät faktiskt Dracula landstiga i just Whitby på sin resa från Transylvanien så Dracula Experience är kanske ett måste för entusiasten – själv har jag inte varit där. Allt detta har hur som helst gjort Whitby till lite av ett centrum för gothkulturen och Whitby Goth Weekend har blivit en period då det är svårt att hitta lediga Bed and breakfasts i staden. Helger under sommarhalvåret kan här också vara en hel del svensexor och möhippor.

Whitby är delat i två delar av floden Esk som skär igenom klipporna på bägge sidor. På norra sidan ligger badhotell och bed and breakfasts vägg i vägg i typisk engelsk stil i den yngre delen av staden med sina monument till Cook och valfångst. På andra sidan den vackra bron ligger de äldre delarna av staden med smala gränder med roliga namn (vem kan motstå Arguments Yard?) och maritima pubar. Här finns också just Captain Cook Memorial Museum i huset där man tror att han bodde som sjöfararnovis. Det är svårt att tänka sig stora skepp på denna lilla flod men här finns gott om olika båtturer för den som vill fiska eller bara vill ut på Nordsjön.

Whitby Abbey på andra sidan floden
Härifrån kan du ta dig ner längs den branta vägen med det talande namnet Khyber Pass, lånat från britternas tid i Afghanistan på 1840-talet.
Bron över Esk och Whitbys hamn varifrån James Cook seglade

Stadens mest dramatiska plats är ovanför gamla staden, på klippan där Dracula ska ha landstigit. Här ligger inte bara en kyrka som ständigt hotas av havet utan framför allt ruinerna av Whitby Abbey, grundad på 600-talet av Sankta Hilda och väldigt betydelsefull för den anglikanska kyrkan. Bara det att en kvinna grundat detta stora kloster är fascinerande även om det du ser idag mest är från 1200-talets benediktinerkloster. Utsikten här uppe ner över piren och staden är härlig om man kommer hit i bra väder. Själv kommer jag alltid antingen i värmebölja med soldis eller i värsta stormen på länge som ni ser av bilderna. För att ta sig upp till klosterruinen och dess välgjorda utställning som även handlar om regionen under 1600-talets inbördeskrig så gäller det att knata upp för 199 trappsteg om man inte har bil och tar en omväg runt staden men man blir alltså väl belönad där uppe och kan också hälsa på de åsnor som används till ridturer på den större stranden om de är lediga och uppe i sin hage.

whabbey
Whitby Abbey
whisteps
Favoritvyn i Whitby

När det gäller stränder finns det en mindre vid piren i gamla staden och så den större på andra sidan floden och så länge man ser upp för det snabbt inkommande tidvattnet så kan man ha det riktigt mysigt här nere och kanske köpa med sig strand-cricket eller andra spel från de små butikerna på väg dit och inte minst leta fossiler. Såklart finns också ett par typiska spelhallar, vi är ju i en badort, men inte så många att det blir störande.

Den som inte vill bada kanske hellre njuter av de fish & chips Whitby är så känt för. Är det någonstans man ska äta det så är det här och mest känt är Magpie Café som vunnit priser för den fina fisken men precis som Elin hos Tre tjejer i köket tycker jag inte att den är den bästa. Grannen Quayside vann pris för Englands bästa fish & chips redan 2014 och det finns många fler. Till efterrätt är det inte dumt med en unik lemon top. Mjukglass med en väldigt speciell citronglass på toppen som bara finns här.

De karaktäristiska vågbrytarna
whmagpie
Prisbelönt fish & chips
Här vill många par fotograferas
Old Town Hall

Tycker ni att ni känner igen Whitby? Det kan ha att göra med att ni tittar på ”Heartbeat” som på svenska heter Tillbaka till Aidensfield. Byn det hela utspelar sig i heter Goathland och ligger några kilometer väster om Whitby men förtjänar sitt eget inlägg. Whitby förekommer däremot i serien när någon ska till sjukhus eller det är besök hos moster ”inne i staden”. Som ni ser är det alltså inte bara själva staden som förtjänar ett besök utan också byarna runt omkring. Mest känt är den gamla smugglarbyn Robin Hood´s Bay där den långa vandringsleden Coast to Coast slutar men även Sandsend och Staithes norr om staden måste nämnas som trevliga utflyktsmål.

Kommer du hit från York så kan du ta Coastliner rakt över nationalparken North York Moors som är mycket vackrare än tåg via Middlesborough och som faktiskt valts till Englands vackraste bussresa. Jag lovar, mellan Pickering och Whitby sitter du bara och gapar åt landskapet om du inte först gått av i lilla fina Thornton-le-Dale. Whitby är som sagt en av mina favoritplater och jag hoppas att även du är lockad. Efter mitt första besök kom jag hit med pojkvännen en del 1996 och han hade som uppvuxen i York redan massor av familjeminnen från kusten men inte så många från Whitby. Efter alla besök från York återvände vi som gifta 2006 med vår dotter och just min vän Miss I som fotograferade oss på samma ställe som vi själva gjort tio år tidigare och nu är det ju helt klart dags igen 2016.

Uppdatering september 2023: Visst återkom vi 2016 och då var dottern stor nog att fotografera oss på samma ställe. Det blir svårare 2026 eftersom min man inte finns med oss längre men när vi nu var i Yorkshire med dotterns pojkvän nu i år istället ville vi ju ta hit även honom och jag passade då på att göra en egen fotoceremoni medan de vandrade runt.

Whitby håller stilen om än med fler turister än någonsin eftersom turismen ju bara ökar i världen. Lägg till det brexit och hemester efter covid samt att staden nyligen utsetts till bästa kustort i pressen och du inser att du måste boka boende i god tid om du vill övernatta.

10 kommentarer

  1. Jättemysigt ställe! Vill gärna åka dit igen.

    Gilla

    1. Ja dit återvänder man gärna. Det är det maritimt, historiskt och naturskönt i en salig blandning ju.

      Gilla

  2. Men vilken tur att jag har hittat den här bloggen! Jag har ”alltid” velat göra en ordentlig rundresa i UK, och här har jag ju en fantastisk guide. 😀

    Gilla

    1. Tack! Så roligt att du gillar den. Är det något särskilt du vill läsa mer om så får du höra av dig fast jag har inte varit precis överallt.

      Gilla

      1. Jag har inte hunnit botanisera runt ordentligt på bloggen ännu… men jag är vansinnigt svag för trädgårdar. 😀

        Gilla

  3. Hm…ja det hade jag ju en förra söndagen men det kommer helt klart igen.

    Gilla

  4. Den här bloggen passar ju mig alldeles förträffligt! Vi planerar en rundresa med bil nästa år och samlar tips redan nu.

    Gilla

    1. Tack, så roligt! Då får du berätta om det är något särskilt ni vill läsa mer om.

      Gilla

  5. Yvonne · · Svara

    Det var ett bra tag sedan jag var i Whitby och denna bloggen är suverän. Kollat flyg Göteborg -Manchester och sedan är väl tåg som gäller till Whitby eller har du bättre förslag? Tacksam för tips!

    Gilla

    1. Tack. 🙂 Ja från Manchesters flygplats kommer du till Middlesborough direkt och får byta där men det är inte så jättemånga avgångar direkt till M’boro och det tar sin lilla stund. Ett alternativ är att åka direkttåget till York istället och där ta bussen den vackra vägen över heden om tiderna går att pussla ihop (eller du övernattar i York).

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog