Som en chokladask

Ni har kanske hört att engelsmännen ofta pratar om ”chocolate box villages” när de menar extra vackra byar. Det har såklart att göra med att foton av sådana byar ofta pryder de chokladaskar man hittar i souveniraffärerna och kan ge bort i present till kattvakten. Thornton-le-Dale i norra Yorkshire är just en sådan. Faktiskt en av Yorkshires mest besökta byar just av de som letar pittoreskt. Den har utsetts till Best Kept Village men är inte bara söt utan har faktiskt en historia. Redan de förhistoriska britterna brukade jorden och man vet att byn har funnits just här sedan innan den normandiska invasionen. Så tidigt som 1281 fick Thornton marknadsrättigheter och än idag är huvudvägarna genom byn sommartid fulla av traktorer och gödselspridare på väg till något fält. Det här är en högst levande landsbygd.

thornton

Byns centrum med ett par pubar

Jag kom förbi här för första gången 1989 på utflykt från York till Whitby och har du ingen egen bil så är det bussarna däremellan som stannar här. Det tog inte många sekunder så var jag fast och lovade mig själv att stanna här en dag vilket tog längre tid än jag trodde trots att jag bodde i York i omgångar. Det finns helt enkelt så otroligt mycket att se i regionen.

thornbeck

Thornton ligger precis på gränsen till North York Moors nationalpark i en lummig sänka som gör den lite undangömd och mysig innan den stora hedplatån tar över. Mitt genom byn rinner det en bäck och här finns också en mysig park full med fåglar bakom de små stugorna med glass och choklad.

En av höjdpunkterna i byn är en länga med tolv fattighus som lät byggas av vicomtessan Lady Lumley av Scarborough 1670. Idag måste det kännas underbart att få bo i dem och promenerar du längs dem så kommer du snart till en av byns höjdpunkter, Beck Isle Cottage.

lumley2

Lady Lumleys fattighus

 

ladylumley

Kom i maj och se körsbärsträden

Beck Isle står just där den lilla Thorntonbäcken gör en krök och är ett av byns, om inte hela Yorkshires, mest kända hus – det här är chokladkartongen i kvadrat. Promenera bort till den gamla kyrkan i Ellerburn bortom kröken, med anor från 1050, och det känns som om tiden har stannat.

Thatched cottage

Beck Isle Cottage

 

thorntice

Du behöver inte många timmar för att se Thornton-le-Dale men du kommer att tacka dig själv för att du tog vägen förbi och kanske vill du hyra en stuga här själv för din Yorkshiresemester.

10 kommentarer

 1. Underbart att följa denna blogg. Thornton le Dale har jag besökt många gånger. Kommer aldrig att tröttna på denna lilla by som är ljuvlig att stanna i, promenera runt- ta ett glasstopp efter utflykt på närliggande Moors.
  Klart att foto finns som bildbevis där jag står vid den oerhört vackra och berömda Beck Isli Cottage.

  Gilla

  1. Haha, ja visst är den underbar! Glass i massor bland alla jordbruksfordon. Du kanske vill skriva något själv här? Det går bra i så fall men ingen stress.

   Gilla

 2. Så fint när det rinner en bäck genom byn, och det är så fint när husen är byggda av riktigt sten. Och halmtak är ju vackert. Undrar hur det är att bo i byn. Stillsamt. Klaustrofobiskt? Det kanske beror på hur man är själv.

  Gilla

  1. Ja man undrar ju alltid lite över byar. Den här ligger i ett konservativt jordbrukslandskap men samtidigt nära en karg hed och havet där man hjälper varandra så jag vet inte riktigt.
   Visst är det mysigt med bäckar. Det finns många nere i Cotswolds men inte så många i Yorkshire.

   Gilla

  1. Otroligt vackert.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Har varit dit en gång – en av de absolut vackraste byar vi besökt! Tänkte övernatta men tyvärr var det fullbokat på bägge pubarna.

  Gilla

  1. Ja det är inte lätt att vara spontan där sommartid tror jag.

   Gilla

 4. Så roligt denna blogg finns att visa alla hur vackert England är. Det är mitt andra hem och kommer alltid att vara det.

  Gilla

  1. Tack så jättemycket! 🙂 Ja samma här fast relationen har fått sig en knäck efter Brexit men jag jobbar på den.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: