Åka tåg i Storbritannien – priser

Ett av de bästa sätten att se Storbritannien är med tåg. Det är trots allt järnvägens vagga (med en mängd muséer om detta vilket jag kommer att återkomma till) och även om en del sträckor använder sig av ganska gamla tåg så finns det viss charm i dem också tycker jag trots att min familj jobbat med att bygga dem i York och jag känner till deras svagheter. Även banorna lider ibland av att de inte kan byggas ut till dubbelspåriga hur enkelt som helst på grund av någon gammal smal viktoriansk bro men det lider pendlare av mer än du som besökare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Wikipedia

Det enda som kan vara tråkigt med att åka tåg är att järnvägen ibland är nersänkt mellan höga jordvallar med träd på så att man inte ser landskapet men det är inte många kilometer i taget det handlar om. Ofta får man istället enastående vyer över böljande kullar med får och häckar eller stenmurar och ett ständigt skiftande väder. Vissa sträckor är naturligtvis mer storslagna än andra. Många linjer i norra och västra Skottland med sina berg, den berömda linjen Settle till Carlisle i Nordengland, norra Wales med Snowdonia och havet utanför fönstren men också södra Wales, Nordöstra England där fåren nästan ramlar ner i Nordsjön när man lämnat vackra Durhams katedral eller varför inte raukarna i södra Devon – en linje som leder vidare till Dartmoors utkanter…
20131228_085316

Att resa med tåg i England kan däremot bli en dyr historia om man inte förberett sig men det finns mängder av lösningar. Köper du biljetter redan i Sverige så kan Visit Britain hjälpa dig med rabattkortet BritRail som gör att du kan resa runt antingen i olika brittiska regioner eller i hela Storbritannien beroende på vilket pass du köper. De olika korten gäller i en månad men med olika antal resdagar så du köper efter vad du behöver. Du kan naturligtvis också skaffa InterRail kort om du tänkt resa även till Storbritannien med tåg.

Om du däremot reser ofta men kortare tid eller som jag kanske vill resa med någon som redan bor i Storbritannien så kan det löna sig att istället titta på de kort du köper på plats och som ger en tredjedels rabatt på priserna för vuxna. Själv har jag alltså barn och därmed alltid ett Family and Friends Railcard i handväskan eftersom barn betalar mer för tågbiljetter än i Sverige och med detta får du 60% rabatt på deras biljetter också – man har alltså snabbt tjänat in det om man gör en någorlunda lång resa – speciellt eftersom man får ta med upp till fyra vuxna (och fyra barn) så jag har också inkluderat en vän vi reste med en gång. Kortet kan köpas på vilken bemannad järnvägsstation som helst (utom Heathrow!) så jag har förnyat mina i hamnen i Harwich, på Gatwick och många andra platser när de gått ut. Två namn kan stå på kortet så du kan dela det med en eventuell partner och minst en av er måste alltid vara med på resorna liksom minst ett barn (alla under 16). Sådana här rabattkort finns även för 16-25-åringar, seniorer, rörelsehindrade och för den som bara behöver ett i Londonregionen och du kan läsa mer om dem på sajten Railcard .

Boka alltid biljetter i förväg (det är chockartade priser för spontanbiljetter vissa sträckor) och undvik rusningstrafiken så kommer du undan billigare. England har precis som Sverige avreglerad järnvägstrafik så det finns mängder av olika bolag om vilka det säkert kommer senare inlägg men du behöver inte ha koll på dem alla eftersom det finns samlingssajter för dem där du kan se tider och priser och som tar dig till respektive bolags bokning när du hittat något. Jag brukar använda NationalRail eftersom det finns vissa sträckor som trafikeras av flera bolag (trakten runt Birmingham inte minst eftersom så mycket passerar där).

Ibland kan en resa vara riktigt dyr och då kan det vara så att den omfattar flera bolag. Allra billigast blir det om du kan hålla dig till ett enda men det kan man ju inte alltid. Stambanorna från London åt olika håll med mellanstationer når man till exempel ofta billigare än om man försöker resa från östra England till södra Wales och liknande och du upptäcker ofta att det är billigare att till exempel byta i London om du åker från Midlands till Cornwall än att åka tvärs över via Bristol. Lösningen är ibland att söka separata biljetter för varje sträcka (du kan ju alltid titta på ankomsttider till bytesplatserna om du vill boka platsbiljetter). Nackdelen är att du inte alltid får samma hjälp om det blir förseningar som om du haft en komplett biljett för hela sträckan. Upp till dig om det är värt det alltså och jag antar att du gör ditt val beroende på prisskillnaden. Platsbiljetter ingår förövrigt nu på de stora stambanorna precis som i Sverige – det var ett riktigt hallelujaögonblick när det infördes häromåret och man slipper springa till tågen för att få plats. Däremot är det fortfarande inte alltid bokningsbara platser på de små rälsbussarna på sidolinjerna trots att de kan vara fullsatta vissa tider.
SouthportAinsdale1
När du betalar så uppger du hur du vill hämta biljetterna och jag vet inget bolag som skickar hem dem utan att du har en brittisk adress (och skickar du till någon kompis i Storbritannien så måste den ha det kreditkort du bokade med för att hämta ut dem hursomhelst). Välj därför möjligen alternativet att hämta ut biljetterna i automat på den station du själv får välja om du känner att du inte vill ha så många resedokument i handväskan redan vid avfärd från Sverige. Det är hur smidigt som helst med det bokningsnummer du får och automaterna brukar vara många på någorlunda stora stationer. Annars gör du som här och skriver ut biljetten själv vilket är allra enklast.

3 kommentarer

  1. Vad kul att du hittade till min blogg! 😀
    Efter att ha googlat kan jag konstatera att du hade rätt. Det var stuffing jag åt, haha. Kollade på¨den märkliga maträtten som inte alls såg lockande ut att stoppa i munnen. Men jag gjorde det till slut och det visade sig vara gott! 🙂

    Gilla

  2. Hej min mamma (68år) och jag (38år) ska i April flyga till London från Göteborg och sedan ta tåget till St Ives för en veckas vistelse och sedan samma väg tillbaks.
    Har du några bra tips vad jag ska tänka på samt vilket tågpass som lämpar sig för oss.
    Tack för en inspirerande hemsida.
    Mvh Maria

    Gilla

    1. Så kul och tack för dina snälla ord. 🙂
      När det gäller resa så kan ni jämföra priserna just nu innan ni bestämmer er. Hos Visit Britain i Sverige kan ni köpa BritRail Pass för åtta dagar för 2498 kronor per person för att åka i hela England och finns också för 2213 om man som ni bara vill resa i Sydvästra England. Du hittar dem här:
      https://www.visitbritainshop.com/nordics/travel-and-transport/britrail-passes/

      Detta kan du jämföra med att bara köpa två tur och returbiljetter till St Ives på http://www.nationalrail.co.uk de datum ni tänkt resa. Olika avgångar har olika priser precis som i Sverige och det går att boka online och skriva ut hemma eller hämta ut i automater på stationen med samma bankkort man bokade med.

      Det finns också ett rabattkort som heter ”Two together”som går att köpa för 30 pund och som gör den där tur- och returresan lite billigare så ni kan ofta tjäna in priset på en resa ända ner till Cornwall redan första resan men det får ni alltså titta och jämföra (om ni inte planerar fler tågresor i Storbritannien för korten är giltiga ett år och då lönar det sig så gott som alltid). De här korten går att köpa på järnvägsstationer (inklusive Gatwick – men Heathrow har ingen).

      En fördel med att köpa BritRail pass av Visit Britain i Sverige är att ni ju kan resa mer med tåg än bara dit och hem men jag skulle säga att man inte åker så mycket tåg från St Ives på en vecka utan mest buss bland sevärdheterna där nere eftersom det är till byar ute vid havet, trädgårdar osv. och man är lite vid ”världens ände” där nere.

      I St Ives finns det ett bussbolag som gör dagsturer runt i Cornwall som jag rekommenderar. De lägger ut fler turer till april garanterar jag:
      http://www.oatestravel.co.uk/daytours.htm

      Jag har bloggat om resan ner till Cornwall tidigare om ni vill veta vad man ser längs vägen:
      https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/08/16/great-western-railway/

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog