Filosoferande en coronahöst

Gått i ide? Jag? Ja det känns nästan så eftersom jag reagerar starkt på tidsomställningen varje halvår, även när jag får sova en timme längre. Nu är det dock inte därför jag har varit tyst så länge utan av flera helt andra skäl.

Det första är att jag fick en ny enhetschef på jobbet den 1 oktober. Det är inte så att hon driver oss till längre arbetstid, inte alls. Däremot har jag blivit mentalt trött av att arbetsdagarna varit fulla av möten för att lära känna varandra, visa vad vi gör och allt sådant men också för att jag fått vänja mig vid en mer inkluderande ledarstil som är rolig.

Jag har också upptäckt diverse gratis föreläsningar på nätet om allt från svensk matproduktion hos någon länsstyrelse till universitetens utbud om vår omvärld. Där kan man lära sig intressanta saker och inte fick jag mer tid över när jag anmälde mig till en digital släktforskarkonferens med föreläsningar om allt möjligt relevant för släktforskare. Jag har också med lite hjälp av min svägerska fortsatt med släktforskningen på familjens engelska sida och fått lära mig ett krångligare sätt att forska som kanske leder till ett framtida inlägg om att släktforska i Storbritannien för det kräver beställningar av vigselbevis och annat för att bekräfta att man är på rätt spår bland folkräkningen och man uppskattar mer och mer de svenska kyrkoböckerna. Fascinerat har jag läst hur min dotters farmors morföräldrar jobbat med olika sysslor på spinnerier i Bradford – finns det något mer nordengelskt? På farmors fars sida har jag hux flux efter flera generationer hemma i York plötsligt hamnat i Norfolk Broads! Nu måste jag ju dit och åka båt och leta efter den smedja där släktens ”blacksmith” började sin yrkesbana. Hur spännande som helst.

Hösten är min mans favoritårstid. Han avskyr värmeböljor och jag som året om bor ute på balkongen vare sig det är läge för vitt vin eller kaffe säger inte nej till att det nu blir dags för långa pratstunder där ute, när vi lägger ifrån oss mobiler och annat och filosoferar om sakernas tillstånd. Det är något med havet och lyktornas sken där ute som gör att vi ofta sitter kvar och myser längre än vi tänkt under våra filtar. Ibland försvinner dessutom en halv dag när vi istället ger oss ut med trangiaköket och sitter under några träd på olika utflyktsmål. På helgerna åker dottern och jag till min mamma och sover över och där blir det definitivt inget bloggat bland goda middagar och deckare.

Fikapaus i Pildammsparken

Covid-19 ökar ju överallt i Europa just nu men stort här i Skåne när det gäller Sverige. Det är en annan känsla än i våras. Man är mer van men samtidigt känner vi plötsligt fler sjuka än då, faktiskt riktigt många inom damfotbollen här nere vilket oroar. Vi sorterar garderober, läser böcker och hoppas att vi har samma motståndskraft som våra äldre släktingar som klarade spanska sjukan på sin tid. Oroar oss när maten plötsligt inte smakar som vanligt och frågar varandra om den inte bara behöver kryddas lite mer och iallafall doftar normalt. Alla jobbar vi hemma.

Värre är dock situationen i Storbritannien. Wales och Skottland vidtar egna åtgärder men i England finns nu som du kanske läst i svensk media tre olika indelningar av geografiska områden. Det råder minst medelhög smitta i hela landet (”Medium” vars restriktion kallas Tier 1) medan städer som London, York och Birmingham just nu har hög smitta (”High”, Tier 2) och Liverpool, Manchester, Sheffield och nu senast Nottingham hamnat på högsta steget (”Very high”, Tier 3). Där råder inte total lockdown, pubar och butiker är öppna, men livet är ändå fullt av begränsningar. Här kan du läsa mer om vad de olika kategorierna innebär i form av restriktioner. Vill du istället veta vilka städer och regioner som är på väg in i eller ut ur de olika nivåerna så är detta den officiella sidan där du ser datum för senaste uppdatering högst upp.

Som ni ser är smittan värst i Nordengland och stora delar av Midlands samt London, Essex och helt ensamt i trakten, Slough förmodligen på grund av att smittan sprids väl i industrier och liknande. Södra och Sydvästra England har det ännu ganska okej med färre intensiva och stora arbetsplatser och få stora universitet. I fallet Cornwall kan vi hoppas att det förblir extra lugnt eftersom de bara har ett storsjukhus.

Reaktionerna på regeringens restriktioner har blivit blandade. I London och Liverpool demonstreras det. I Manchester är man grymt besviken på regeringen som inte kommer med någon ekonomisk kompensation för alla stängningar och jag som själv reagerat på hemlösheten just där förstår dem. Den känns stor i ett land där detta redan är ett utbrett problem. Jag filar förövrigt på ett inlägg relaterat till detta men mitt nästa får bli ett lite trevligare först. Ha det bra ute i höstvindarna!

9 kommentarer

 1. Ex-maken har åkt hem efter 1 månad här i Stockholm. Han var lite hysterisk först när han såg att nästan ingen hade ansiktsmask här, men han fortsatte med sin och var ute på en promenad och fikade varje dag. Galen i kanelbullar, tog med sig ett 10-tal när han åkte.
  Jag älskar hösten, men bara när det är torrt och blåser lite, de våta löven blir snorhala och när jag går hem och uppför min 250-metersbacke i mörkret (gatlyktorna är trasiga) får man vara försiktig. Jag vill sparka i torra löv som prasslar och helst dagtid.
  Vi har för närvarande 7 covid-sjuka läkare på kliniken. Det var inte en enda första omgången. Antikropparna som alla pratat om är inte tillförlitliga, tydligen är de inte så långlivade utan man kan plötsligt vara mottaglig igen. Vi får väl se hur det utvecklar sig och hoppas på ett riktigt och beprövat vaccin.

  Gillad av 2 personer

  1. Hoppas exmaken klarar sig bra därhemma nu. Jag pratade med en kompis som bor i Norge och som sa att där tror de alls inte på några antikroppar. Vissa jag känner här var sjuka i mars-april och fick veta i augusti att de hade antkroppar medan andra aldrig fick några. Det här är ett så konstigt virus.

   Gillad av 1 person

 2. resfredag · · Svara

  Låter som en fin höst för er mitt i allt elände. Vad spännande med släktforskning- det var ett av min mammas stora intressen (till min lycka nu!).

  Ta hand om er nere i Skåneland!

  Gillad av 2 personer

  1. Tack detsamma! Ja släktforskning är beroendeframkallande. Man lär sig så mycket om livet i Sverige/England också. Jo det är på sätt och vis en mysig höst för att jag inte pendlar utan har mer fritid.

   Gilla

 3. Det är inte lätt att bo här i UK nu, vilken röra.
  Jag lyssnar bara med ett halv öra när nyheterna talar om England, har nog med att följa vad som händer här hos mig i Wales. Så bra att du tar upp England. Jag har skrivit om Wales hos mig.
  Besvärligt i Skåne också har jag förstått.
  Så svårt för många, var än man bor.
  Du verkar hitta på mycket kul och intressant. Jag har hört andra också säja att det är krångligt att släktforska här.
  Sköt om dig!

  Gillad av 2 personer

  1. Ta hand om dig du också. Jag förstår att det är rörigt just nu. Ja, det stiger i Skåne och Danmark som har mer nu än i våras.

   Gilla

 4. Himla fint det där ändå när man lägger undan mobilerna och bara pratar om allt och ingenting.

  Gillad av 2 personer

  1. Ja det är ju så det ska vara.

   Gillad av 1 person

 5. Fint att höra om era balkongstunder och vistelserna hos din mamma, när blogg och annat läggs hos sidan. Precis som det ska vara! Förstår dig så väl. Nu i dessa tider så känns behovet större än någonsin att vara i det lilla och njuta av det man har.

  Otroligt spännande med släktforskningen! Jag förstår att du verkligen är sugen på att gå vidare med detta.

  Ta hand om dig du med och tack för kloka tankar!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: