Stängt i Storbritannien

Igår förlängde UD som du säkert sett sin reseavrådan utrikes med en månad till den 15 juli. Inte för att det spelar någon större roll för oss anglofiler eftersom inga flyg går mellan Sverige och Storbritannien ändå och det är först nu som Tyskland funderar på att öppna men bara mot Frankrike när det gäller länder relevanta för resor på land för oss skandinaver som vill ditåt. Dags för en liten lägesrapport från hur britterna själva har det medan vi väntar. 

Runt 40 000 har nu avlidit i covid-19 i Storbritannien och även om de är över 60 miljoner invånare så är det ju alldeles för många. Siffrorna är inte helt huggna i sten utan beror på om du tittar hos hälsomyndigheter eller motsvarigheten till SCB men ingenstans har jag läst någon aktuell siffra lägre än 32 000 och de flesta menar tvärtom att det är fler än den högst angivna siffran eftersom alla inte räknats in. Att skriva om hur sjuk- och äldrevårdspersonal förmodligen har det ännu värre än i Sverige med material känns bara deppigt.

Ännu värre blir det av att läsa om hur vänner till regeringsmedlemmar vinner olika kontrakt med sjukvården. Jag har tidigare skrivit om att jag på grund av Brexit aldrig skulle köpa en dammsugare av ärkebrexitören och torydonatorn Dyson hur bra den än var. Sedan kom coronan och plötsligt fick han dessutom ett kontrakt på att leverera respiratorer istället, bara så där. I slutändan behövdes inte Dysons respiratorer och då sa han ”storsint” att han inte tänkte söka kompensation av staten för det. När hälsominister Hancock sedan lovade fler coronatester, ja då blev det så där vänskapligt igen fast nu gick kontraktet till ett företag där en gammal toryminister sitter som konsult. Storbritannien klättrar nog snabbt på fel sorts internationella listor just nu. Lägg till detta att coronakrisen gjort att allt möjligt kring diskussionerna om amerikanska bolags intressen i nationalklenoden NHS liksom försvunnit ur offentligt ljus.

Som du säkert sett så har självaste Boris Johnson legat på sjukhus för covid-19 och hamnade till och med på intensiven i några dagar. Det är många som undrar hur han kom därifrån så snabbt jämfört med många andra och konspirationsteorierna haglar. Jag kan inte säga att jag inte undrar själv. Dessutom hade premiärministern mage att göra en stor sak av den utländska personal som tog hand om honom. Sådana just hans parti är i full färd med att vilja skicka hem. Att han var sjuk råder det dock ingen tvekan om så vingklippt han såg ut i TV dagarna innan han blev inlagd efter att ha tagit mängder av folk i hand som alltid.

Medan Johnson vilat upp sig på landet har vi tack vare media fått reda på att den store bakgrundsplaneraren Cummings sitter med i den grupp vetenskapliga rådgivare som ska ge råd åt just regeringen. När blev han smittforskare?

I söndags kväll höll premiärministern tal om hur landet ska fortsätta skydda sig men samtidigt försöka öppna samhället lite mer än idag. Arbetslöshetssiffrorna blir ju än mer katastrofala där allt är stängt. Nu blir det liksom i Sverige tillåtet att köra lite längre sträckor i England. Skottar och walesare protesterade mot att överhuvudtaget öppna något eller köra någonstans och istället närmast stängde de sina gränser mot England med skyltar som meddelade engelsmännen att de inte kan komma. De har en del självbestämmanderätt kring detta och det hade Johnson inte begripit innan sitt tal utan fick be om ursäkt. Han hade lovat lite mycket. Sprickan mellan England och de andra har definitivt vidgats ytterligare de senaste veckorna men talet i söndags gjorde inte saken bättre och var minst sagt förvirrande så ingen alls begrep så värst mycket.

Visst är det dubbla budskap i många av våra länder nu med så mycket att lära sig om viruset och med balansgången mellan hälsa och ekonomi men här var det snurrigt värre och komikern Matt Lucas gjorde genast en parodi:

Det pratades också om att inresande till Storbritannien framöver ska sitta i karantän i två veckor som i vissa andra länder men inga besked gavs om hur så det får vi följa vidare. Lite lustigt när 94 000 utländska medborgare redan släppts in utan problem de senaste veckorna.

Tågoperatören Eurostar är lika förvirrad som vi andra kring vad som menades.

Hälsominister Matt Hancock sägs sitta löst efter hur han hanterat hela coronasituationen för någon ska de ju skylla på fast han inte verkar ha så mycket att säga till om och speciellt imponerande är han inte heller. Till och med den nästan alltid gapskrattande programledaren Philip Schoefield blev rasande på honom i morgon-TV häromdagen när en ny tiominutersregel för att träffa sina föräldrar diskuterades.

Det där med föräldrarna dök upp i ironiska sammanställningar om talet som här i en tweet av Russ (klicka in dig för att se alla över 20 punkter).

Varken själva tidpunkten för Johnsons tal eller förvirringen i talet är egentligen så förvånande enligt till exempel Jon Alexander på New Citizenship Project. Visst finns det många som fortfarande charmas av premiärministern och tycker att han har det tufft med sjukhusvistelse och allt men regeringen har ändå problem med strukturen i sin politik nu. Många väljare anser att landet stängdes för sent och att besparingarna i det offentliga som regeringarna med de konservativa i spetsen gjort sedan 2010 är det som gör att sjukvården nu inte klarar att rädda fler eller skydda sin personal. De tycker också att premiärministern hycklar när även han står och applåderar NHS på kvällarna med resten av befolkningen och Labours nye ledare Starmer har inte bara på kort tid blivit dubbelt så populär som Corbyn hos de egna sympatisörerna utan också gått om Johnson i partiledarundersökningar. Något måste premiärministern alltså göra och kan man få folk att komma ut mer i samhället under coronakrisen framöver så kan man också säga att man gett befolkningen självt ansvaret för sin situation och att man därmed inte kan klandras. Som bäddat för att skydda inte befolkningen utan Torypartiet men skulle Starmer nu falla för taktiken och vilja att regeringen fortsätter att diktera samhällsvillkoren så länge som behövs, ja då kan man peka på att han är den som är elitistisk som inte tror att det brittiska folket är kapabla att ta hand om sig själva. Nu tror jag personligen att juristen Starmer är smartare än de tror men också att till och med mindre utbildade britter vid det här laget är trötta på lögner och usla vårdvillkor. Vi får se.

Vi skriver nu mitten av maj och i slutet av juni är det deadline för att söka förlängning av brexitförhandlingarna. Både från Irland och inom landet som från Liberal Democrats har det kommit kommentarer om att regeringen måste ansöka om förlängning men från regeringssidan hörs naturligtvis  ingenting. Corona har kommit perfekt för den som vill krascha ut ur EU. Det vill ingen av oss, knappt ens majoriteten brexitröstare eftersom samhället nu förändrats så dramatiskt. Oro på den fronten alltså eftersom de förhandlingar som skulle ägt rum fram till nu knappt heller har gått framåt under virusets framfart. Det har dessutom utbrutit ett slags strategiskt krig mellan regeringen och den nye labourledaren Starmer. Även han har nämligen sagt nej till att vilja förlänga några förhandlingar utan spelar ett högt spel för att få väljarna med sig till nästa val när regeringen troligen i folkets ögon (men inte sina egna) misslyckats. Starmer uttalar sig istället i termer som att ”regeringen säger ju att de ska vara klara med förhandlingarna i december så låt oss se”.

 

4 kommentarer

 1. Jag lever ju i Wales, mitt i denna enorma röra som är i UK nu.
  Försöker hänga med vad som händer, men blir bara så heligt förbannad när jag hör politikernas dumheter och även många invånares dumheter, det ena dummare än de andra. Alla som vill försöka komma undan och tänja på alla regler till sin egna personliga fördel, utan att tänka på andra. Så korkat att det nog för de flesta svenskar är obegripligt att förstå hur man håller på.
  Slutat skriva nu innan jag blir upprörd igen!
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  1. Man kan bli upprörd på många svenskar också just nu men politikerna håller samman hyfsat och är vettiga. De har ju inte samma hårda verktyg som många länder men det har också fördelar. Ha det bra i ditt hörn av UK.

   Gilla

 2. Vilken soppa! Inte lätt att hänga med i svängarna…

  Gillad av 1 person

  1. Nej det gäller att vara snabb.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: