Brittiska tågnyheter

Idag är det dags för comeback till bloggvärlden med några tågnyheter, både goda och lite sämre.

Den dåliga nyheten är att Virgin Trains inte får sitt kontrakt förlängt på västra stambanan London till Glasgow utan får ge upp precis som på den östra tidigare. Det är partnern Stagecoach som strulat till det för Virgin genom ett bråk om pensioner och därmed kan de inte bjuda tillsammans igen inför nästa upphandling. Grundaren Richard Branson tycker att Department of Transport kunde sagt detta tidigare eftersom de visste hur det låg till och att Stagecoach har andra egna linjer inblandade i diskussioner. Själv tycker jag mest det är tråkigt eftersom Virgin hade relativt bekväma och nya ”pendolinotåg” som kändes uppgraderade bland många äldre bolags vagnar. Om det inte dyker upp någon lösning kan Virgin vara borta i november och än så länge vet vi inte vilka bud som kommer att dyka upp på den viktiga linjen i sommar.

Den som håller ut till hösten 2021 får se First Group ta sig an konkurrensen på den populära sträckan London till Edinburgh. Fem nya Hitachi-tåg har beställts och resorna kommer ha priser runt 25 pund vilket är ett rent fynd även om vi ännu inte vet hur långt i förväg man behöver boka för de billigaste biljetterna. Till skillnad från LNER och övriga som använder linjen så kommer tågen fokusera på att inte stanna i de stora knutpunkterna i East Midlands och Yorkshire utan bara på ändstationerna och två näraliggande stationer så det blir London och Stevenage samt Newcastle, den gamla marknadsstaden Morpeth (med förbindelser till Birmingham m.m. med andra bolag) och Edinburgh. Det ska bara finnas andraklass ombord men gott om eluttag och WiFi.

Dags att upptäcka Morpeth kanske? Foto: Tzdelski13 (WikiCommons)

Pendolinotåg i all ära men vackrast är ju de gamla ångloken trots all svart rök de tyvärr spyr ut. Nu kan du åka en ny ånglokslinje mellan London och Windsor från 4 juni till 3 september i år. Tågen kommer tre gånger om dagen att avgå från klassiska Waterloo och dras av loket Mayflower från 1948. Här gäller såklart inga rabattkort men du kan betala 35 pund för resan i enklare stil i 60-talsvagn eller slå på stort, boka plats i restaurangvagn med vacker pullmaninteriör och fira någon med champagne och brunch ombord för 85 pund per person. Mer hittar du på Royal Windsor Steam Express. Mellan samma datum kan du också ta en fyratimmars middags- och ånglokstur med Sunset Steam Express runt Surreys vackra, kulliga landskap med avgång 18.00, också detta från Waterloo. Där känner man sig nog som i en gammal romantisk krigsroman. Både Waterloo och övriga stationer i London har förövrigt nu slopat avgiften för att gå på toaletten. Mycket civiliserat.

Mayflower. Foto: Oxyman (WikiCommons)

 

Caledonian Double, vilken lyx! Foto: Sleeper Scot

Den roligaste nyheten är att Caledonian Sleeper nu kommer med nya sovvagnar till nattågen till Skottland. De har smygpremiär i slutet av maj och går att boka från andra juni. Till att börja med kommer de gå ”Lowlander-rutten” till Glasgow och Edinburgh för att senare i sommar fortsätta upp till Aberdeen och Högländerna som förr. Du hittar såklart avgångarna på NationalRail som vanligt men vill du se hur de ser ut också så gå in på deras nya, lockande sida Sleeper Scot där du också får vackra semestertips. Nya fina madrasser, laddningsuttag, WiFi och skönhetsartiklar i all ära men för mig är den stora wow-faktorn att de beställt dubbelsängar till vissa kupéer. Både de och dubbelkupéerna med enkelsängar har egen toalett men det finns också enklare kupéer och sittplatser. Vagnarna är tillverkade i Spanien som ju satsar en del på tåg. En av mig uppskattad sak är också att det på den egna sidan är jätteenkelt att boka kupé för den som har InterRail-kort eller andra resekort. Sådant brukar vara ett litet helsike att hitta hos andra tågbolag men här är det hur tydligt som helst och det tackar vi för. Eftersom sajten inte riktigt är igång än vet jag inte exakt hur mycket extra det kostar med InterRail i min fina dubbelkupé men detta har seglat upp som en prioritering bland allt att göra i Storbritannien den saken är klar. Inte sedan tonåren jag åkt nattåg till Skottland utan bara till och från Cornwall de senaste åren. Jag ser fram emot att se om man även framöver kommer att väckas med te och shortbread av någon farbror med härligt skotskt uttal.

 

 

7 kommentarer

 1. Visst kommenterade jag denna? Var kanske på FB? Häftigt med dubbelrum på tåg!

  Gilla

  1. Ja det var nog i Tågsemester du gjorde det. Det här är ju supercool. Vill åka. Nu!

   Gillad av 1 person

   1. Eller hur! 👍

    Gilla

 2. Vilken sovkupé!
  Tråkigt bara att det är så dyrt att åka tåg här. Billigare att flyga, tråkigt.
  Trevlig helg!

  Gilla

  1. Tack detsamma! Ja det är ju billigare att flyga till London från Kastrup än att ta tåget till Stockholm.

   Gilla

 3. Definitivt på min bucket-list! 🙂

  Gilla

  1. Nattåget? Ja det vore såå kul att komma iväg.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: