Bli inte lurade på stugan

Vid det här laget har många av er kanske redan bokat boende om ni tänkt hyra stuga i Storbritannien men har ni inte det så vill jag varna för att lurendrejerierna online i resebranschen ökat lavinartat de senaste åren och detta enligt den här rapporten som spridits i brittisk media. Nu vill jag alls inte göra er panikslagna för de flesta resesajter kommer aldrig att skapa problem för er men det finns lite att se upp med. I resten av inlägget pratar jag om hackers men egentligen är det nog på IT språk crackers jag menar för det är definitivt intrång och inte bara kul nörderi.

Det är ofta just hotell- och stugbokningssajter som drabbas och det värsta är att dessa företag själva inte verkar så villiga att reda ut det hela utan skyller på att stugägarnas egen e-post hackats som i fallet med företaget HomeAway (som också driver OwnersDirect) och den som betalat in stughyran får enligt en artikel i The Guardian inte alltid hjälp utan kan bli av med flera hundra pund.
Stugor i St Ives

Stugor att hyra i St Ives

Bokningssajterna ser ut som vanligt så ofta drabbas de som alltid bokat med samma företag också eftersom inget ser ut att vara fel. Man fyller i formuläret online och får svar précis som vanligt men ett svar som alltså kommer från någon okänd. Stugor läggs in i systemet fast de inte existerar och det gäller både brittiska och andra. The Guardian rekommenderar att man bokar hos sajter som tar kreditkort och inte någonstans som bara vill att man skickar en banköverföring vilket tyvärr fortfarande är vanligt i Storbritannien också hos oberoende små bed & breakfasts. Betalar man med kreditkort så har man ju dessutom oftast ett extra skydd genom detta. Tidningen tycker också att man ska googla den stuga man fastnat för och se så att den verkligen existerar och de råder alla att vara försiktiga när ett boende ser ut att vara billigare än det borde vara i den trakten/säsongen jämfört med andra eller om du blir erbjuden rabatt om du betalar hela summan på en gång istället för bara bokningsavgiften. HomeAway erbjuder nu sina kunder 700 pund tillbaka om man kan bevisa att man gjort allt rätt vid bokningen men deras fastigheter är ofta betydligt dyrare än så och vill du ha hela summan tillbaka får du vackert punga ut för en extra veckoförsäkring. Inte vidare kundvänligt om du frågar mig som aldrig kommer att boka med dem. Själv har jag aldrig haft några problem men de största uthyrarna i St Ives där jag oftast hyr just stuga tar kreditkort och så tar de ut en administrationsavgift och flera hackade sajter gör inte det vilket gör att många som letar semesteralternativ faller för vad som ser prisvärt ut.
Här har jag själv bott en vecka.

Här har jag själv bott en vecka.

Det har också kommit fram att specialresor inriktade på sport och religion är speciellt populära bland bedragare och det känns lite bekant från diskussioner om fotbollsresor där jag själv bara skulle våga boka med de riktigt kända svenska bolagen om jag inte köpte direct av fotbollsklubben (vilket brukar gå bra om du blir medlem i klubben eller köper genom en svensk supportergrupp). Köp hur som helst varken resa eller hotell utan viss försiktighet.

Uppdatering 29 april 2015: Det verkar även drabba Airbnb vilket du kan läsa mer om på Mat- och resebloggen.

4 kommentarer

 1. tråkigt med oärlighet

  Gilla

  1. Verkligen. Just som människor börjat lita på online-handel också…

   Gilla

 2. Vad ledsamt att det ska behöva vara så!

  Gilla

  1. Ja verkligen. En av baksidorna med internet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: