Om råkor och annat svart

Minns ni min boktolva med böcker jag ska ta mig an i år? Nu har jag läst ut nummer två på listan som den första i detta projekt. Bellman & Black av Diane Setterfield lockade mig redan i bokhandeln med sin oemotståndliga baksidestext men inga av mina storläsande vänner hade hört talas om den så det var en chansning. Den gick hem.

”As a boy, William Bellman commits one small cruel act that appears to have unforeseen and terrible consequences. The killing of a rook with his catapult is soon forgotten amidst the riot of boyhood games. And by the time he is grown, with a wife and children of his own, he seems indeed, to be a man blessed by fortune. Until tragedy strikes, and the stranger in black comes, and William Bellman starts to wonder if all his happiness is about to be eclipsed. Desperate to save the one precious thing he has left, he enters into a bargain. A rather strange bargain, with an even stranger partner, to found a decidedly macabre business.”

bellman1

William Bellman växer upp i en liten idyllisk by i Cotswolds med sin mamma efter att pappan övergivit dem. Boken börjar med att han som liten är ute med sina vänner och råkar skjuta ner en råka med sin slangbella och råkorna spelar en framskjutande roll i det som komma skall. Pappans mer välbärgade familj har blandade känslor gentemot mor och son men farbrodern tycker om Bellman och tar med honom till sitt ullspinneri och lär upp den mycket talangfulle ynglingen. Hela första delen av boken speglar ett England så där som man önskar det med vattenkvarn, bagare, kyrkokör och pub och där alla känner alla och byn har stark sammanhållning. Bellman blir vuxen och skaffar familj och får mer och mer att göra på spinneriet medan han också skaffar många barn med sin kära hustru. Hela tiden är det dock något som skaver som en skugga över det hela och vad är det med de där råkorna egentligen? Har de kanske egna planer för Bellman?

Utan att gå in på vad som händer i byn så flyttar Bellman så småningom till London och fortsätter vara den affärsman han lärt sig bli på spinneriet men vem är egentligen hans affärspartner Black och varför blir Bellman så besatt av arbetet?

Det här är en bok för dig som gillar viktorianska skildringar och det surrealistiska och jag gillar båda delarna. Det känns som om nästan halva boken rör sig i det idylliska Cotswolds medan den mörkare perioden får mindre tid men då är det å andra sidan mer känslor eller snarare avsaknaden av dem. Boken är lättläst och med korta kapitel men fint språk så jag rekommenderar den även till dig som kanske inte läser så mycket på engelska (jag har annars bara sett den i norsk utgåva). Den beskrivs som spökaktigt och mystisk men kunde också ha blivit nästan banal om det inte varit för att man börjar fundera på det här med känslor och vad man undertrycker i sig själv och slutet är kanske lite påskyndat och vid det laget har man förstått vartåt det barkar. Setterfield säger själv att hon inspirerats av både Dickens (Barnaby Rudge), Poe (The Raven) och Goethes Faust och själv får jag vibbar av Jonathan Strange & Mr Norrell fast den här mycket kortare och enklare. En fyra av fem i min värld och klar sträckläsning. Det är dessutom intressanta beskrivningar av råkors liv boken igenom och jag blir sugen på att veta mer om dessa sociala fåglar.
Annonser

2 kommentarer

  1. Det låter spännande, den kan absolut hamna på min ”ska-läsa-lista”, såväl de engelska skildringarna som det surrealistiska lockar…

    Gilla

    1. Ja den är annorlunda även om man ser vad hon inspirerats av.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: