Klassisk walesisk badort

Norra Wales med sina många slott och Snowdonias nationalpark är förskräckligt eftersatt hos mig, ja egentligen hela Wales. När jag bott i England har jag haft fullt upp med att göra utflykter men mest i mina närområden och det tar tid att åka till Wales trots att det iallafall går tåg vilket gör resan enkel i sig. Idag går den tiden till att ta mig till Cornwall vilket också det tar lång tid och så är förbindelserna öst-väst alltid värre än norr-söder på järnvägarna så jag som bott mer österut har alltid hamnat på den sidan men jag lovar bot och bättring för när man väl tar sig till Wales så är det verkligen mödan värt för landskapet är oftast betagande och väldigt rofyllt.

Llandudno är en av de platser jag besökt och som jag tycker är ett resmål för vem som helst. En typiskt brittisk badort med pir och gamla bed and breakfasts i hus med viktorianska järnbalustrader och annat som man ser en gång gjorde staden flärdfull men vilken annan badort har Snowdonias hemlighetsfulla och ständigt lockande berg i fonden?

Llandudno och Snowdonia

Llandudno och Snowdonia

Läget är alltså hur mysigt som helst mellan hav och berg och järnvägen längs kusten gör det enkelt att se inte minst grannstaden Conwy med sitt slott men också flera av de andra stora slotten i trakten. Det känns romantiskt att strosa ut på den ovanligt vackra piren i den här miljön och utan något tivoli men samtidigt finns det ett och annat spel till barnen där ute. Vid piren finns den stora klapperstensstranden men det finns även sand lite längre bort. Staden känns gammeldags på ett positivt sätt som om den lever kvar i en tid när man bryr sig om varandra och jag funderar på om det är för att den är en gammal gruvstad. Nu tänker du på stora bullriga kolgruvor men de (som finns kvar) hittar du i södra Wales. Här är det frågan om koppar och det har utvunnits sedan bronsåldern men brytningen upphörde med undantag av romartiden och började först igen på 1600-talet för att slutligen upphöra under sent 1800-tal. Gruvan ligger uppe på berget Great Orme som dominerar stadsbilden och om du tänker på ormar så är det helt rätt för namnet kommer från vikingatiden och berget sägs likna en sjöorm.

Llandudno och Great Orme Foto: Velela

Llandudno och Great Orme
Foto: Velela

Piren i Llandudno

Piren i Llandudno

Idag är Great Orme en turistattraktion och du kan bland annat besöka delar av gruvområdet men också bara ströva runt där uppe och titta på utsikten som i bra väder visar både Lake District och Isle of Man. Ett stort besökskomplex har café med enklare mat och berättar om geologi, flora och fauna. Det går att köra eller gå upp och även se trädgården Happy Valley på vägen men många besökare tar linbana eller den vackra gamla kabelspårvagnen vilket är ett äventyr i sig – särskilt nerför berget på hemvägen. Det blåser en del däruppe som man kan vänta sig och ändå är det den vindstilla miljön under jord man ryser mest åt med sina trånga gångar och dåliga luft. Vill man ha en lite annorlunda semester så kan man faktiskt bo lite längre ner på berget men det har jag inte gjort själv. Det är den gamla fyren Great Orme Lighthouse som drivs som bed and breakfast. Vill du upptäcka norra Wales så är Llandudno en riktigt trevlig och opretentiös bas.

All aboard!

All aboard!

Great Orme med staden och Little Orme i bakgrunden.

Great Orme med staden och Little Orme i bakgrunden.

 

Annons

7 kommentarer

 1. Trevligt med lite Wales! Norra kusten har jättemycket att ge! Croeso y Cyrmu!!!!

  Gilla

  1. Tack jag kommer! 😀 Ja norra kusten är fantastisk med bergen och havet. Malena och jag har en skum upplevelse av Holyhead men jag tror vi ska ge även det en andra chans.

   Gilla

 2. Den upplevelsen blir man ju lite nyfiken på, vad var skumt med Holyhead 🙂

  Gilla

  1. Haha, det var bara lite rörigt vid färjan till Irland.

   Gilla

 3. Ännu ett besöksmål att lägga till listan.

  Gilla

 4. Bo Drachmann · · Svara

  Hej bästa Bara Britiskt. Nu har jag och min sambo bokat flyg till Manchester i början av mars. Vårt mål är att bo i Llandudno under fem nätter. Vi kommer att resa med tåg och andra kommunikationsmedel runt om i området. Vi undrar lite över hur utbudet av matställen och andra aktiviteter och är det något som du skulle rekommendera att göra eller besöka? Eller är det helt fel del av året att åka hit?

  Tack för en bra blogg!!!

  Bo Drachmann

  Gilla

  1. Tack själv! 🙂
   Det är aldrig fel att åka till Wales! 🙂 Klart man får klä sig lite varmare och vara beredd på lite regn men å andra sidan kommer våren tidigare och bra pubar har brasor.
   Llandudno har nära till Conwy som just valts till det enda resmålet i Storbritannien på japanska turisters lista över Europas vackraste städer. Lite otippat enligt mig men det är fint där med ett stort medeltida slott. Jag bloggade häromsistens om att man kan hyra stuga där:
   https://barabrittiskt.wordpress.com/2016/09/27/lagsasong-i-storbritannien/

   Själv gillar jag att ta den gamla kuggspårvagnen upp på berget Great Orme där man ser Isle of Man i bra väder. Däruppe finns resterna av en gammal gruva som redan romarna började med och så ett café.
   En tur till Snowdonias Nationalpark en fin dag känns också som ett måste. Man kan ta buss om ni inte hyr bil och ta tåg upp på toppen men jag kan inte tidtabellen vintertid och det kan vara både kallt och dimmigt även sommar som på alla bergstoppar. En tur till det berömda slottet i Caernavon och ut på Anglesey rekommenderar jag också.
   Llandudno är lite småslitet men ändå charmigt och har väl inte direkt gourmetrestauranger men The Cottage Loaf har walesiska produkter i sin mat och är väldigt omtyckt. De har dessutom min favoritdessert ”sticky toffee pudding” på menyn. 🙂

   Mer om just Llandudno hittar du hos min bloggkollega Lena i Wales:
   https://lenaiwales.wordpress.com/2017/02/01/llandudno-1-promenaden-och-piren-och-jag-ar-tillbaka-hemma-i-wales/

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: