Du som har flugit till Heathrow har nog undrat hur tusan de bär sig åt när plan startar så tätt. Med all turbulens en start skapar kan det ju bli farligt för planet som kommer efter i kön. Jag antar att du också har funderat över det där med antalet cirklar ditt plan gör runt London innan det äntligen får landa (själv retar jag mig mest på att British Airways har den elektronisk karta jag vill ha på flyget men har satt Stansted någonstans nere i Kent på den!) Idag ger jag dig programmet som visar hur allt det här går till. Hur kan man ha tätare starter här trots att man bara har en bana för starter och en för landningar och vad är stacking och ”the Heathrow minute”?
Världens största ringväg är M25 runt London och det är ständiga köer längs den. Här får du veta vad som händer innanför den och hur trängselskatten fungerar i London. Klart att den mest övervakade staden i världen med alla sina kameror har koll på vilka som kör in i den – en kamera till registreringsskylten och en till bakgrunden. Du som undrat hur man bor bland alla dessa kameror (för man vågar ju knappt rätta till byxlinningen i London) får ditt svar här. Tydligen går det att be om undantag från övervakning om man bor i ett område där kamerorna skulle kunna filma ens lägenhet. Hur vet man då att de verkligen inte filmar trots allt? Tja, jag skulle faktiskt inte känna mig helt bekväm och filmen ger inga svar. Många svenskar säger ju ofta ”jag har inget att dölja” när kameraövervakning är på tapeten men det hela handlar ju om hur den som sitter bakom kameran tolkar det hela. Kanske med helt andra referensramar än dina. ”Not to spy, but to protect” säger filmen – se vad du själv tycker.
Just när du som inte kör bil börjar bli lite uttråkad av alla kameror på vägar så tar programmet istället upp vad som händer på Themsen och här ler jag stort åt att mitt kära RNLI får ta plats, för jo, den brittiska sjöräddningen finns inte bara vid kusterna. De räddar minst 100 människor från att drunkna i Themsen varje år och ändå får de inte ett öre av staten. Är ni i London just nu så finns det förövrigt en utställning om RNLI vid stadshuset (också det vid Themsen) fram till 10 mars råkar jag som följer organisationen veta.
Visste du att bara fem personer just nu har licens att öppna Tower Bridge? Här får du se hur det går till och hur det är att vara lots på Themsen. Jag som varje sommar sitter och tittar på lotsar som i alla slags väder klättrar på och av båtar på väg in och ut ur Bråviken tycker det är spännande att se att det är så svårt att navigera på Themsen och att tidvattnet gör att skillnaden i vattennivå kan vara som ett tvåvåningshus. Förutom vattennivån så kan det bli problem om det varit stormar som ändrat flodens bottenskikt och då har vi inte ens nämnt allt som folk slänger i Themsen som om den vore en soptipp eller alla vrak som ligger där. Att vara dykare i London är att riskera livet eftersom man alltid kan fastna i något även om det bara visar sig vara en betongklump. En klump som faktiskt kunde ha sänkt ett fartyg om de kört på den.