Minoritetsfolket i Cornwall

Idag hade jag förberett något helt annat men imorse nåddes jag av den smått sensationella nyheten att människorna i Cornwall nu garanteras status som minoritetsfolk i Storbritannien precis som walesare och skottar! Som ni sett i mina tidigare inlägg om grevskapet nere i sydväst, inte minst St Piran’s Day så är det ett gammalt keltiskt område precis som Wales och det är en väldigt speciell känsla att lämna Plymouth och korsa den majestätiska floden Tamar som effektivt avgränsar Cornwall från grannen Devon. Det finns band till kusinerna i Bretagne likaväl som till övriga England ch nu har detta alltså äntligen erkänts av London och ska registreras hos Europarådet.

St Piranflaggan - symbol för ett erkänt folk

St Piranflaggan – symbol för ett erkänt folk

Cornwall kommer just nu inte att få diverse egna lagar som Skottland, Wales och Nordirland utan här handlar det först om ett erkännande att de är ett speciellt folk med egna traditioner. Det kommer att ges mer pengar till språket korniska som idag bara talas av traditionalister och man kommer att få rätt till skydd mot diskriminering.

Det lokala partiet Mebyon Kernow firar såklart och har jobbat hårt för detta och likaså de icke politska men gamla historiska barder som alltid funnits i Cornwall och organiserar sig i Gorsedh Kernow. Mebyon Kernow har som mål att även Cornwall ska få eget parlament men kan ändå glädjas idag. De är EU-vänliga och säger ofta att det relativt fattiga Cornwall fått mer pengar i EU-stöd än de någonsin hade fått av regeringen i Westminster och eftersom Liberaldemokraterna är största parti i Cornwall och också de ofta är för EU så är det ett intressant hörn av England ur den synvinkeln eftersom man annars är väldigt EU-skeptiska generellt. Hela Europa är ju idag fullt av separationsrörelser som åter gör sig hörda och ”regionernas EU” är verkligen något vi kommer att se mer och mer av eftersom även EU självt har institutioner som jobbar med regionalpolitik för att kunna stödja efter olika behov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det kommer bli intressant att se om det här gett Cornwall några fördelar om några år och jag personligen tycker det är skönt att de får den här statusen eftersom jag hoppas att det kan lugna ner lite av tongångarna hos de som är mest aggressiva kring att skydda Cornwall och som retar sig på turister och andra som älskar deras landskap. Nu får de känna att de har rätt i sin sak och kanske hjälper det dem att slappna av och fokusera på att lyfta fram det de har istället för att reta sig på att andra gör det.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog