Om bloggen / About

Hej och välkommen till en blogg på svenska om Storbritannien. Jag som skriver heter Charlotta och jobbar heltid i Köpenhamn dit jag pendlar så bloggen drivs på min fritid. Jag har ett diplom i resebyråkunskap från London och har jobbat på järnvägsbolag i York och med miljöfrågor i Bryssel. Idag spenderar jag mest tid hos familjen i Lincolnshire samt i mitt älskade Cornwall när jag är i England. Jag har en bachelor i kulturgeografi från University of London och i min blogg hittar du restips, sevärdheter, kultur, historia, nyheter, djur och natur och inte minst mat eftersom bloggen vill vara en del i återupprättandet av den brittiska matens ännu oförtjänt dåliga rykte. Jag vill också få dig som besökare att upptäcka annat än London även om du kommer att få tips därifrån också för det är trots allt en världsstad och jag använder staden som knutpunkt mellan Sverige och mina olika resmål idag. Mycket av det jag skriver kommer att handla om England vilket beror på att det är där jag rest mest.

Det här är en blogg både för den som redan är anglofil och vet minst lika mycket som jag men vill ha ny inspiration och för den som kanske behöver restips till en weekend eller vill veta varför så många älskar detta hörn av jorden. De foton som används är mina egna om det inte står annat. Medveten om att många foton används till höger och vänster på nätet föredrar jag ändå att inte förstöra bilderna med vattenstämplar. Jag hoppas istället att du frågar om du vill låna några till din sida eftersom jag då vill ha med mitt namn. Du får också gärna kontakta mig om du vill ha mer utförlig information om något jag skrivit om, behöver konkreta restips eller kanske vill samarbeta om något relevant för bloggen.

avatar

———————————————————————————————————————————————————–

A blog by Swedish Anglophile Charlotta who writes about all things British as I have been an Anglophile since childhood, have lived, studied and worked in London (tourism and human geography) and York (railway offices). These days, I spend most of my time in my beloved Cornwall and with my Yorkshire family in Lincolnshire, but also love to discover more in other regions. Writing for Swedish readers but would be happy to answer questions to anyone about my topics, and write about your company if it is relevant for this blog. If you want to use my photos, this is generally fine, but please ask first and credit Bara brittiskt.

Annons

119 kommentarer

 1. Pia Tekin · · Svara

  Verkar vara en blogg som passar mig! Ska genast börja läsa den… 🙂
  Hälsningar Pia

  Gilla

  1. Så roligt. 🙂

   Gilla

 2. Jag hittar ingen ”sökfunktion” på första sidan. Kan vara fiffigt när du har så otroligt mycket inlägg 🙂

  Gilla

 3. Jag vet inte vad som hade hänt med den för den fanns i min lista av widgets men var inte alls synlig så tack för kollen!

  Gilla

 4. Tack för din blogg! Jag önskar inlägg om Midlands 🙂

  Gilla

  1. Tack för ditt besök. Då ska du få det – västra eller östra? 🙂

   Gilla

   1. Liisa olsson · ·

    Västra tack 🙂

    hälsningar
    Liisa

    Gilla

 5. Såg att du varit inne och läst på min blogg samt lämnat en trevlig kommentar. Tack! Och vilken tur det var, för nu hittade jag din trevliga blogg. Precis vad en gammal anglofil som jag behövde! Nu har jag anmält att jag vill följa dig på dina engelska vandringar. Keep up the good work!

  Gilla

  1. Tack, det blir en del vandringar. 🙂

   Gilla

 6. Gillar denna blogg jättemycket! Ska rekommenderas!

  Gilla

  1. Åh tack så jättemycket! 🙂

   Gilla

 7. Yvonne · · Svara

  Äntligen en blogg för oss Anglofiler!!!! Tack Charlotta!!!

  Gilla

  1. Kul att du gillar den, Det fanns bara om London på svenska tidigare tyckte jag.

   Gilla

 8. Hej Charlotta! Tack för din hälsning på min blogg – kul att du hittade dit! Och ännu roligare att jag nu funnit dig och din blogg som verkar vara rena guldgruvan för en sann anglofil 😉 Det ska bli ett nöje att utforska den. Ser att du t.o.m. har en kategori som heter Downton Abbey – det gläder mig extra mycket 🙂

  Hälsningar
  Madeleine

  Gilla

  1. Kul att du hittade hit. När det gäller Downton undrar jag bara varför de inte spelat in mer i Yorkshire när nu allt tjänstefolk ska vara därifrån. 😀

   Gilla

 9. Yvonne · · Svara

  Äntligen en blogg som jag gillar!!! Har själv bott i England i 15 år och det är kul att vi alla kan byta tips om detta underbara land!

  Gilla

  1. Jättekul att du gillar den. Har du något specialintresse? 🙂

   Gilla

  2. Var bodde du själv? Yorkshire antar jag av mailadressen?

   Gilla

 10. Ja, va kul. Längtar så tillbaka till England, mina platser, Devon, Wales, Hebriderna mfl. Men så många som dina har jag ju inte samlat.
  GLAD att läsa om Cornwall och stränderna. Hur dyrt är England nu, jämfört med Sverige eller Danmark? Det är länge år sen jag var där.

  Gilla

  1. Från Hebriderna till Devon så har du ju varit runt en hel del!
   Cornwall är dyrt på sommaren – lite som Gotland – men mest boendet. Förutom London känns det ganska ok ännu om man bokar tågresor i förväg. Norra Devon är riktigt överkomligt jämfört med Cornwall.

   Gilla

  2. Vilket är ditt favoritställe förresten?

   Gilla

 11. Åsa · · Svara

  Jag har aldrig läst en blogg.. hamnade på denna när jag googlade på någonting som jag glömt, som en inbiten anglofil som reser till England varje år, mest London (men åker ofta ut med tåg till andra städer/ställen) blev jag nyfiken – har sparat denna blogg i favoriter och ska läsa ”i lugn och ro” senare. Åker snart till England igen – 8 nätter i Yorkshire och sedan 5 i London så jag hoppas på bra tips ffa i Yorkshire. Vi har bokat 3 nätter i York men sedan blir det hyrbil och åka runt och bo på B&B eller pubar i 4 nätter, sista natten innan vi tar tåget till London har vi också bokat i en by ngn timme från York.

  Gilla

  1. Så kul att du hittade hit.
   Blir jättenyfiken på vilken by nära York ni ska bo i?

   Gilla

  2. På söndag blir det förövrigt ett inlägg om Yorkshire. 🙂

   Gilla

 12. Hej Jag kollade in din blogg och det är verkligen mycket att läsa här.Du verkar ha stor erfarenhet av Storbritannien överlag.Har du bott där eller reser du bara mycket där?Har du något bra tips om vad man inte får missa i Skottland.Vi skall nämligen dit i sommar.Vi skall till Edinburgh och Inverness och sen till Glasgow.Jag ser verkligen fram emot det för det är en gammal dröm som går i uppfyllelse.Har alltid velat se Skottland men det har aldrig blivit av tidigare.

  Gilla

  1. Ja jag har bott i London och Yorkshire tidigare och reser dit mycket fortfarande. Edinburgh är en av mina absoluta favoritstäder i hela Europa – läs gärna mitt inlägg ”Skottlands huvudstad”.

   Jag har inte alls varit västerut så mycket som jag önskat. Skye och Mull är öar jag drömmer om och vågar rekommendera ändå. Ska ni bila? Då är det lätt att ta sig dit. Annars gillar jag trakten runt Pitlochry mellan Stirling och Inverness väldigt mycket. Jag rekommenderar också att du klickar in på bloggen Scottishmoments som jag länkar till på bloggen. Den drivs av en svenska i Skottland som har massor av tips.

   Gilla

 13. Hej
  Tack för ditt svar.Jag skall kolla in det du tipsade om.Vi har inte riktigt bestämt oss ännu om vi skall bila eller ta tåg och buss så vi får se hur det blir.Skye är något jag också är väldigt nyfiken på men det är inte säkert vi hinner med det den här gången.Vi planerar fler resor både till Skottland,Irland och Wales framöver.Man blir liksom lite hagalen när det gäller Strorbritannien,man vill se allt och helst på en gång,men det går ju inte tyvärr.Så lite i taget får det bli.

  Gilla

  1. Haha, ja man blir väldigt ha-galen och det värsta är att det blir mer och mer ju mer man ser. Plötsligt ska man till små byar man sett från en buss eller slott man läst om på något annat slott…

   Gilla

 14. Härligt att det finns fler som anser att brittisk mat har oförtjänt dåligt ryckte!! 🙂

  Gilla

  1. Jamen jag kan bli så arg! 😀

   Gilla

 15. Inspirerande blogg, verkligen! Stillar min Englandslängtan lite …

  Gilla

  1. Tack! Välkommen. Skriv gärna om det är något du vill läsa mer om.

   Gilla

 16. Björn Pehrson · · Svara

  Trevligt att hitta denna blogg! Jag reser ofta till UK, till North York Moors i oktober. Whitby är en pärla! 🙂

  Gilla

  1. Ja visst är den! 🙂 Hösten dessutom underskattad som resperiod.

   Gilla

 17. Anette Gröjer · · Svara

  Mycket bra blogg! Är det någon som vet om man kan åka på kanalkryssning (gärna flera dagar)? Jag vill inte köra själv

  Gilla

  1. Tack och välkommen. 🙂 Jag ska se om jag kan locka hit en trogen läsare som är lite av kanalexpert för jag känner själv mest till uthyrning av hela båtar.

   Gilla

  2. Anette det här kanske kan vara något för dig: http://www.skipperednarrowboat.co.uk/

   Gilla

 18. Trevlig blogg! Tack för att du lämnade ett spår hos mig så att jag hittade hit. Hälsningar Kristina från jaktenpadenperfektapuben.se

  Gilla

  1. Tack! 🙂 Jag hittade dig när jag snurrade inne hos Lena.

   Gilla

 19. Lollo · · Svara

  Hej, Jag hittade till din blogg av en slump då jag letar resetips inför min kommande roadtrip genom England och (förhoppningsvis Skottland) Jag har aldrig tänkt på att det finns något som heter Anglofil, men nu inser jag att det är precis det jag är. Jag följer många serier, bott i London två gånger. Levde ihop med en Engelskman i flera år. Så jag kan relatera till mycket här. Älskar det mesta Brittiska!

  Dock har jag aldrig varit utanför London så denna bloggen inspirerar mig otroligt mycket och du skriver så bra.

  Jag är bara på År 2013 (Har dock kollat igenom mycket av de andra inläggen men tänkte att jag skulle gå i ordning)

  Vilket fall, ville bara säga, Tack för en bra blogg och intressant läsning.
  Keep up the good work!

  Lollo

  Gilla

  1. Oj, tack! 🙂 Jodå, anglofiler är vi allihopa. Välkommen hit och säg till om det är något särskilt du vill ha tips på. Jag har varit långtifrån överallt men jag har hyfsad koll på grund av intresset.

   Gilla

 20. Björn · · Svara

  Det finns så mycket att se i UK. Jag har nog varit nästan överallt genom åren. Yorkshire tycker jag bäst om!

  Gillad av 1 person

  1. Ja jag också tillsammans med Cornwall. Yorkshire har en ärlighet som är speciell utöver det vackra landskapet.

   Gilla

 21. Maria Nordvall Zekaj · · Svara

  Hej!
  Vad glad jag blev när jag hittade den här bloggen:)
  Verkar jätteintressant.
  Tycker mycket om England, även om jag har mycket kvar att upptäcka,
  mest varit i London. Nästa gång vill jag se nåt annat. Spännande:)

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Så kul att du hittade hit. Rekommenderar verkligen att du tar dig utanför London också. Har du några särskilda intressen?

   Gilla

   1. Maria Nordvall Zekaj · ·

    Visst har jag intressen. Men kanske inget som för mig till någon särskild plats. Vet ju inte riktigt vart jag ska börja. Längtar efter att strosa runt i mysiga små byar, mysiga vägar, blicka ut över landskap med betande får:)
    Ja, atmosfären som jag än så länge bara kan föreställa mig, som jag vet finns.
    Har precis som någon annan var inne på, följt allt brittiskt man kan se på tv:) men som sagt, svårt att veta vart man ska börja.
    Till hösten har jag iallafall planerat en resa med start i September då jag gillar hösten. Har funderat på att kanske åka till York? Men vet inte än.

    Gilla

   2. York i september är jättebra. Då är ljunghedarna utanför vackra. Ta dig till Goathland där fåren vilar i busskuren, till Thornton-le-Dale med halmtak på husen eller tåget till Harrogate och bussar ut i Yorkshire Dales.

    Gilla

  2. Björn Pehrson · · Svara

   Jag har varit i stort sett överallt i UK genom åren, men Yorkshire tycker jag bäst om. Man kan ta sig dit på olika sätt. Ett bra alternativ är att flyga till Manchester och därifrån ta tåget direkt från flygplatsen till York. Man kan hyra bil där och köra norrut North York Moors. Det finns även bussar som går till Whitby. Sedan är det lätt att därifrån ta sig ut till byarna, med bil eller buss…

   Gilla

   1. Ja bussarna över heden åkte jag ofta när jag bodde i York och saknar de på helgerna hemma i Skåne. Manchester är klart bekvämast till Yorkshire men tyvärr inte alltid billigast bortsett från Easyjet från Köpenhamn.

    Gilla

 22. Björn Pehrson · · Svara

  Jo, numera kan man flyga relativt billigt till Manchester från Arlanda. Både SAS och Norwegian har ganska ofta kampanjpriser. Jag har ibland kommit iväg för runt 1000 kr. Dessutom flyger man ju direkt från Arlanda. Jag åker 18 maj, med ett kort stopp i York, sedan vidare till Whitby. Jag brukar bo i Lealholm, ca 13 miles väster om Whitby. Jag kan varmt rekommendera The Board Inn, ett fint världshus med anor från 1700-talet.

  Gilla

  1. Underbara Whisky. En speciell plats för familjen. Jag hittar sällan de billiga biljetterna till Manchester jag som flyger från Kastrup. Det blir ofta betydligt billigare via London trots tågresa tyvärr men ibland hittar man något.
   Har du varit mycket i Devon och Cornwall också? Det är det enda som konkurrerar med Yorkshire för mig.

   Gilla

   1. Björn Pehrson · ·

    Ja förr om åren var jag en del i Cornwall, flög med helikopter till Scilly Islands, vilket var intressant.

    Gilla

   2. Ja denna helikopters vara eller icke vara debatteras ständigt nuförtiden.

    Gilla

 23. Maria Nordvall Zekaj · · Svara

  Tack för tipsen:) låter underbart. Det låter verkligen som att York skulle vara en fin plats att starta min upptäcksfärd på. Sen får man kanske mersmak:) Man blir verkligen sugen när man hör era beskrivningar:)

  Gilla

  1. Ja i själva York finns massor av historia och mysiga pubar dessutom.

   Gilla

   1. MariaNordvall Z · ·

    Hej igen:)
    Jag hade ju planer på att åka till York i September, nu blir det inte så.
    Jag blir tvungen att vänta.
    Tänkte höra om du kunde ge lite tips angående att åka på vintern och tidig vår?
    tips om vad man kan hitta på då? Jag tycker ju om att strosa och vandra, dricka en öl på en mysig pub, lite lågmält så där.
    Sen förstår jag ju att du inte kan agera vädergumma:) men…rent generellt, hur brukar vädret se ut i början på Mars längre norrut
    Om man tycker om att vara ute och promenera, om man vill se lamm som skuttar runt i hagar, när brukar den perioden börja?
    nu blev det mycket:)
    Sen har jag en undran om kanalbåtar. Finns det någon turer man kan åka med?
    Jag menar, om man inte vill köra själv. jag är ju ensamresenär, alldeles för feg för att hyra en sån ensam:)

    Gilla

   2. Ska man åka på vintern så är december mysigast när det sjungs julsånger i gathörnen och man kan leta roliga julklappar.
    Mars kan vara allt från tidig vår till full snöstorm. Jag har sett bägge delarna. Lamningen kommer igång ett par veckor senare i norr än i söder och brukar ligga runt april. Allra senast uppe i bergsområdena i Yorkshire Dales.

    Kanaler finns inte i just York men Skipton (tågbyte i Leeds) är en stor kanalstad i Yorkshire. Jag vet inga flerdagarsturer dock. I Birmingham har de sightseeing med kanalbåtar vilket jag har bloggat om. Jag kan kolla runt lite.

    Gilla

   3. Björn Pehrson · ·

    Hej Maria! York är en bra utgångspunkt om du tänker åka norrut mot North York Moors. Kommer du med tåg från Manchester Airport finns bil att hyra nära stationen. Annars kan du t.ex. åka buss från York till Whitby. Det dräller av Pubar i York. Om du söker en gammal anrik Pub, så besök gärna The Black Swan. Det spelas folkmusik där då och då. det finns många fina gamla byar ‘on The Moors’. Hör av dig om du vill veta mer. Jag åker själv till Yorkshire i September; ‘God’s Own Country’. Mitt andra hemland! 🙂

    Gilla

   4. Ja Black Swan är mysig och har en lång historia.

    Gilla

   5. Maria Nordvall Zekaj · ·

    Tack snälla för ditt svar:)
    Då ska jag läsa om ditt blogginlägg om Birmingham och båtarna:)

    Gillad av 1 person

   6. Det finns ett kanalbåtsmuseum i Gloucester också som säkert har massor av information.

    Gilla

   7. Maria Nordvall Zekaj · ·

    Tack Björn:)
    Det låter jättemysigt. Black Swan, det ska jag komma ihåg:)

    Gilla

   8. Bussarna man tar själv till Whitby går som sagt via ”Aidensfield” (Goathland) ute på heden men flera stannar också i pittoreska Thornton-le-Dale.

    Gilla

 24. Annika Harrysson · · Svara

  Hej! Jag är ny följare till din blogg, så det finns värdefull läsning för mig länge framöver 🙂
  Maken och jag har beslutat att resa till Cornwall i sommar, för första gången (det var på så sätt jag fick trätt på bloggen). Valet stod mellan Yorkshire och Cornwall, så vi verkar ha lika inriktning.
  Flyget är bokat till Heathrow, vi tar tåget från Reading (troligen), åker direkt till Cornwall (Penzance?), tar sen tåget tillbaka via Exeter (en natt) och avslutar i London innan hemresan till Sverige.
  Vi planerar att bo tre nätter i Cornwall och vill gärna bo på en plats om möjligt/lämpligt, för att göra utflykter ifrån, per buss och till fots, Platser & trakter som verkar intressanta för oss att besöka är t.ex. St Ives, Marazion och Moushole. Vill du tipsa oss om vilken ort som skulle vara en bra utgångspunkt att bo på? En av de tre ovan eller annan plats? Vi vill gärna bo i mindre stad el samhälle för möjlighet till restaurangbesök & flanerande kvällstid och gärna B&B eller mindre hotell. Tänker boka boendet hemifrån, så snart som möjligt.
  Tycker det verkar billigast att boka tågbiljetterna direkt med First Great Western och inte köpa Brit Rail Pass, har jag rätt?

  För övrigt måste jag passa på att göra reklam för Sunny Afternoon som går på Harold Pinter Theatre i West end, en kritikerrosad musikal om The Kinks och med deras musik. Har sett den två gånger och den är såå bra!

  Gilla

  1. Välkommen! 🙂
   Yorkshire och Cornwall är väldigt speciella på olika sätt.
   Om det bara är fram och tillbaka till Cornwall med ett stopp i Exeter så borde det bli billigast att bara köpa biljett ja. På http://www.nationalrail.co.uk eller FGW kan du jämföra priser med eller utan rabattkort. Ibland kan det vara värt att köpa ett för trettio pund (i ert fall Two Together). Köps i Reading och behöver foton på er i så fall.

   Alla orter du nämner har Penzance som knutpunkt för bussar men det är en lite sliten stad. Maraton är bara tio minuter bort. Mousehole är mysigare som by och själv älskar jag St Ives (som jag för åttonde gången lämnade imorse) trots de extra 20 minuterna till Penzance. Från St Ives kan du ta buss till Land’s End via den fantastiska heden och därifrån vidare till Penzance (eller i omvänd ordning som är roligast. Bästa restaurangerna finns också där men också dyraste boendet. Det kan också bli turistträngsel under engelska skollov i slutet av juli och in i augusti. Fint att strosa runt i kvällstid är det däremot. När tänkte ni åka?

   Gilla

  2. Välkommen! 🙂
   Yorkshire och Cornwall är väldigt speciella på olika sätt.
   Om det bara är fram och tillbaka till Cornwall med ett stopp i Exeter så borde det bli billigast att bara köpa biljett ja. På http://www.nationalrail.co.uk eller FGW kan du jämföra priser med eller utan rabattkort. Ibland kan det vara värt att köpa ett för trettio pund (i ert fall Two Together). Köps i Reading och du behöver foton på er i så fall.

   Alla orter du nämner har Penzance som knutpunkt för bussar men det är en lite sliten stad. Marazion är bara tio minuter bort. Mousehole är mysigare som by och själv älskar jag St Ives (som jag för åttonde gången lämnade imorse) trots de extra 20 minuterna till Penzance. Från St Ives kan du ta buss till Land’s End via den fantastiska heden och därifrån vidare till Penzance (eller i omvänd ordning som är roligast. Bästa restaurangerna finns också där men också dyraste boendet. Det kan också bli turistträngsel under engelska skollov i slutet av juli och in i augusti. Fint att strosa runt i kvällstid är det däremot. När tänkte ni åka?

   Gilla

 25. Annika Harrysson · · Svara

  Tack för ditt snabba svar! Vi reser från Reading den 10 juli.

  Gilla

  1. Ja då är St Ives fortfarande inte totalt invaderat men ganska mycket folk ändå.

   Gilla

 26. Så härligt att hitta till denna fantastiska guldgruva! 👌Hit kommer jag definitivt att återvända. Ha en riktigt fin dag! ☺

  Gilla

  1. Så kul. Du kanske själv har något du vill berätta om Yorkshire en dag.:)

   Gilla

 27. Vilken trevlig blogg du har! Jag ramlade på den när jag sökte efter recept på clotted cream, som jag älskar. Är anglofil sedan urminnes tider och längtar ständigt tillbaka. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack och välkommen!
   Ja clotted cream måste mänskligheten ha. Nu har jag upptäckt ett nytt recept att prova i kokboken Best of British.

   Gilla

 28. Anna-Karin Ärnström · · Svara

  Hej. Hittade din blogg när vi sökte på ”bila i England ” Jag tänkte bila i England i sommar med mina två ungdomar 20 o 27 år. Själv har jag bara ett mål och det är området där ”I vår herres hage” spelades in. Älskar dessa böcker o filmer. Du hade bloggat om det, kunde du säga vilket inlägg det var? Har läst lite i din blogg och den är ju härligt inspirerande. Har du något annat användbart tips som man bör tänka på en sån här tripp på 7-10 dar? Hyra bil i England så man kan ta ett par dar i London eller ta egen bil? Är det möjligt att ta dan som den kommer o hoppas hitta B&B eller måste man förboka o planera? Hoppas du vill o orkar svara i alla fall på blogginlägget om ”Herriot”
  Anna-Karin

  Gilla

  1. Björn · · Svara

   Hej Anna-Karin! Vill bara bidra med mina egna erfarenheter eftersom jag under åren har varit väldigt mycket i UK.
   Jag skulle själv välja att efter några dagar, ta tåget till York och där hyra en bil. Du slipper då den hetsiga trafiken längs motorvägen norrut. Dom stora rondellerna kan vara lite svåra att hantera även om allt är mycket bra skyltat. Biluthyrningen i York finns bara några hundra meter från järnvägsstationen, lätt att hitta, fråga vid informationsdisken så får du bra hjälp. Det lönar sig att boka bil i förväg och gärna i god tid så får man bättre pris.
   York är för övrigt en väldigt fin stad som erbjuder mycket, allt utifrån tycke och smak. Både Yorkshire Dales och North York Moors är intressanta och dessutom väldigt olika. Om ni tänker stanna några dagar i York innan ni reser vidare, kan det vara en bra idé att boka boende i förväg så slipper ni gå runt i stan och leta. I de mindre byarna brukar det alltid finnas något om man börjar leta redan under eftermiddagen. Hör gärna av dig så berättar jag mer. Yorkshire is a gem. ‘Good.’s Own Country’ som man brukar kalla det!

   Gilla

   1. Alltså God’s Own Country! 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Hej Anna-Karin och välkommen! Roligt att du gillar bloggen. 🙂
   Du har redan fått bra svar av de båda Yorkshireälskarna Åsa och Björn för Herriot bodde just där. Jag kan bara hålla med dem om att det är bättre att hyra bilen väl på plats i York och slippa motorvägen upp. York är en järnvägsknut längs stambanan London-Edinburgh så det går många tåg från Kings Cross Station i London.

   Jag rekommenderar ett par dagar i historiska York inte bara för att det är min gamla hemstad utan för att den är otroligt vacker med den största gotiska katedralen norr om Alperna, Englands mest fotograferade gamla gata och massor av mysiga pubar och gränder. Här finns vikingautställning, historiska muséer med både fynd från romartiden och framåt liksom om hushållsgrejer genom historien och mycket annat – dessutom en stor stadsmur att gå på och det nationella järnvägsmuséet. Jag har gästbloggat hos Hallins reseblogg om York och här har du det inlägget:

   http://blogg.resia.se/2013/11/18/12009/

   Här är alla andra inlägg samlade som jag skrivit om just York. Specifika tips om saker.

   https://barabrittiskt.wordpress.com/tag/york/

   Jag hade kunnat skriva mycket mer men bloggen är redan så full av Yorkshire att jag får hejda mig ibland.

   York ligger i platta Vale of York mellan två kulligare områden och i denna vale ligger den lilla staden Thirsk där Herriot hade sin klinik i verkligheten, Den har idag blivit museum.

   https://barabrittiskt.wordpress.com/2015/07/19/thirsk/

   De två kulliga områdena som omger Vale of York är som Björn säger väldigt olika men båda är nationalparker. I öster hittar du NorthYork Moors där TV-serien Tillbaka till Aidensfield spelats in i den mysiga byn Goathland där fåren vilar i busskuren ute i hedlandskapet. Detta är en enorm hedplatå med plötsliga lutningar ner i minimala dalar där det ligger en by eller pub. Herriot var i verkligheten en del i de västra delarna av hedarna här eftersom de börjar alldeles utanför Thirsk. I öster avslutas heden med kusten där man hittar fler mysiga byar som Robin Hood’s Bay och så den historiska staden Whitby där jag absolut rekommenderar ett par dagar som utgångspunkt. Längs kusten ligger också berömda men slitna Scarborough med sitt gamla slott på en klippa och sitt Grand Hotel där Herriot i verkligheten gjorde lumpen.

   https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/05/25/whitby/

   https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/12/14/robin-hoods-bay/

   https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/02/16/scarborough-yorkshirekusten/

   Mellan heden och York ligger Castle Howard som är ett fantastiskt palats där TV-serien och filmen En förlorad värld (Brideshead Revisited) spelats in. Rekommenderar verkligen ett besök även om jag inte hunnit blogga om det.

   På andra sidan York ligger Yorkshire Dales med sina dalar och här har Herriot spelats in. Introt med vattenpölarna är från den lilla vilda dalen Arkengarthdale som går på tvärs med den fantastiskt vackra dalen Swaledale. Inte minst den lilla byn Gunnerside älskar jag:

   https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/06/24/swaledale/

   https://barabrittiskt.wordpress.com/2015/04/05/gunnerside/

   https://barabrittiskt.wordpress.com/2015/11/22/reeth/

   Öster om Swaledale ligger staden Richmond som är en bra bas för ett par dagar med sitt stora medeltida slott och vackra gator och med sitt stadsmuseum med delar av interiörerna till Herriot-inspelningarna:

   https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/01/07/richmond-yorkshire/

   Söder om Swaledale går den mindre dramatiska, bredare Wensleydale och jag rekommenderar att man kör mellan Swaledale och Wensleydale ena vägen genom att ta vägen mellan Hawes och Thwaite med otroligt vild natur uppe vid ”Buttertubs Pass”.

   I Wensleydale heter huvudorten Hawes och är trevlig att stanna i och besöka mejeriet som gör Wensleydale Cheese (som Wallace & Gromit älskar) och se livet i Yorkshire Dales med vandrare, butiker och pubar.

   https://barabrittiskt.wordpress.com/2015/01/11/hawes-i-wensleydale/

   I Wensleydale ligger också Aysgarth med sina vattenfall:

   https://barabrittiskt.wordpress.com/2015/10/04/aysgarth-yorkshire-dales/

   Bolton Castle där Mary Queen of Scots satt fängslad och Middleham med galopphästar Richard III:s barndomsslott finns också i krokarna.

   https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/09/14/middleham/

   Öster om Aysgarth börjar också den fantastiskt ensliga lilla gröna dalen Bishopdale som är värd att köra igenom. Den börjar med West Burton där Herriot spenderade sina semestrar i verkligheten för att han tyckte det var Englands vackraste by.

   Ja, detta var lite Herriot-relaterat men Yorkshire har också flera klosterruiner (Fountains Abbey, Bolton Abbey, Riveaulx, Jervaulx), bryggerier (i byn Masham finns två), Michelinkrogar, fina städer och byar i massor….jag kunde ju skriva hela natten om jag skulle få med allt här. Du får helt enkelt maila mig när du börjat kika på kartor och Herriot-inlägg. 🙂

   Gilla

 29. Åsa F M · · Svara

  Jag och maken bilade i de trakterna (Yorkshire dales nationalpark) sommaren 2015, vi flög till London, tog tåget upp till York, bodde på pub i York några nätter och hämtade sedan hyrbil där som vi förbokat hemifrån. Vi hade inte förbokat annat boende än i York, vi var där i slutet av juni – det var inga problem att hitta hotellrum, vi bodde på pubar och mindre hotell – jättemysigt!
  Det hände att något ställe var fullt men då fanns det alltid något med lediga rum i närheten, jag hade kollat upp lite boenden innan i olika städer och byar, listat dem som bästa, nästa bästa alternativet osv.

  Det är ganska skönt att vara fri att åka ”hur man vill”, kanske ändra rutt och åka till ngt ställe man inte hade tänkt från början. Ev. kan man boka ngn dag i förväg om man behöver boende en lördagkväll, vi fick åka runt en hel del innan vi hittade ett rum då men det var i Yorkshire Moors nationalpark och trakten kring Pickering där det var musikfestival den helgen.
  Vi lämnade sedan vår hyrbil i York och tog tåget söderut för några dagar i London innan hemresa.
  Vi föredrar att hyra bil, det är lättare att köra i vänstertrafik med en högerstyrd bil.

  Gillad av 1 person

 30. Åsa F M · · Svara

  Sommaren 2014 var det..

  Gilla

 31. Kerstin · · Svara

  Hejsan!
  Nyfrälst på din blogg som jag tycker är precis som en riktigt bra blogg skall vara; informativ, personlig, rolig, välskriven och fantastieggande! Vi har bokat färjan till England nu och sista veckan i juni kommer vi att vara i sydvästra England. Min dröm är att gå på en lantbruksutställning på landsbygden. Vet du hur man kan få reda på om någon sådan är på gång? Någon websida eller egen erfarenhet. Vore jättetacksam för svar!
  Vänligen
  Kerstin

  Gilla

  1. Så roligt att du gillar bloggen! 🙂

   Menar du den sista HELA veckan i juni eller den som går över i juli? Vilken hamn tar ni färja till? Det är svårt att hitta något i sydväst. Den stora Royal Cornwall är tidigare i juni tyvärr. Själv har jag mest varit på mindre ställen och så på Nottinghamshire County Show som är i maj och som jag bloggat om. Det är verkligen jättekul för alla hittar något (för mig hästar och mat men motorer, smådjur och uppvisningar i massor är vanliga).

   Den 19 juni är det Cranleigh Show i Surrey:
   http://www.cranleighshow.co.uk/

   Den 26 juni är det Blaston Show. Den är uppe i Leicestershire men det är inte så långt upp i England som de längre norrut (vet ju inte vilken väg ni tar tillbaka eller när som sagt): http://www.blastonshow.co.uk/

   Royal Norfolk Show är 29-30 juni och Norfolk är större än man tror att köra till men jag tar med det för att det ändå är överkomligt.
   http://royalnorfolkshow.rnaa.org.uk/

   Är ni kvar 2-3 juli så är Cotswold Show på gång och är ju mer i ert planerade område. http://www.cotswoldshow.co.uk/

   Det finns ingen övergripande sida men den här visar många av de större:
   http://www.stackyard.com/orgs/agricultural_shows/dates.html

   Många ligger senare i juli och augusti när det är skollov och i september med skördetid.

   Gilla

 32. Kerstin · · Svara

  Tack för snabbt och utförligt svar. Vi tar en kortare tur i England denna gången; anländer Dover 24 juni och åker vidare till Cherbourg från Portsmouth den 30 juni. Tänkte oss Devon, Exmoor, ner mot sydvästspetsen och Dartmoor där vi varit tidigare. Hästar och hundar gäller för min del och gärna bilar och teknik för min mans. Har fått många tips på din blogg och skall kolla länkarna jag fick.
  Återigen – stort tack!!
  Kerstin

  Gilla

  1. Det var så lite. Jag skriver om jag hittar fler.

   Gilla

  2. Kerstin · · Svara

   Hej igen! Liten rapport från vår resa i somras i sydvästra England. Det blev 9 fantastiska dagar där jag hade god hjälp av dina tips på bloggen! Underbara Valley of the Rocks kan verkligen rekommenderas! Tea and scones i fina lilla Lynton. Inga lantbruksutställningar men har aldrig sett så många får i hela mitt djurintresserade liv som i underbara Exmoor. Eller att bara gå in på en pub och supa in härlig engelsk atmosfär! Torquay, Portsmouth … finns massor att upptäcka.
   Tack för alla dina personliga tips. Nästa gång blir det engelska gods och kanske en lantbruksutställning – nu vet jag ju när i tiden de brukar vara!

   Gillad av 1 person

   1. Strålande! Ja norra Devon och Somerset är lite bortglömt tycker jag. Hoppas du får se en jordbruksutställning nästa gång också. 🙂 Tack för rapporten.

    Gilla

 33. Britt-Marie Backlund · · Svara

  Hej. Vilken trevlig blogg du har. Hittade den när jag sökte på tåg i England. Jag tänkte höra om du kan tipsa mig om var vi ska göra stopp under vår tågresa från Brighton ut mot Lands end. Vi tänker göra två stopp på vägen med två övernattningar på vardera stället samt 2 övernattningar i någon stad/by kring Lands end. Vore fantastiskt att få nåt tips om vad som är sevärt.
  Tack på förhand och för allt trevligt som kan läsas på din blogg.
  Britt-Marie

  Gilla

  1. Tack och välkommen! 🙂

   Om du ska åka nerifrån Brighton till Cornwall så har du alternativet att åka in till London och ta stambanan västerut, att byta i Gstwick och ta dig till Reading eller att ta dig till Southampton och vidare. Om du tar det sistnämnda skulle du kunna byta i Southampton och åka till Salisbury ett par dagar. Jag har skrivit ett inlägg om Salisbury där ni kan basera er och åka till Stonehenge m.m.
   Från Salisbury kan ni sedan ta er till stambanan västerut antingen i Westbury eller i Bristol och hamna i t.ex. Exeter eller Totnes/Newton Abbot, lite beroende på vad ni vill se. Dartmoor är nära, Torquay, Sidmouth, Dartmouth….
   Efter detta hoppar man på tåget till Cornwall från någon av dessa och det finns flera trevliga baser nära Land’s End, lite beroende på när på året ni åker och hur mycket ni vill runt där nere utan bil.
   Skriv gärna till mig på barabrittiskt.wordpress.com så kan vi fortsätta spåna på ställen. 🙂

   Gilla

 34. Sara · · Svara

  Blev smått lycklig när jag nyligen hittade din blogg! Ser fram emot att läsa alla intressanta texter och njuta av bilderna 🙂
  Jag och en kompis hoppas komma iväg på en resa ut på engelska landsbygden i sommar, vi tänker oss Cornwall eller däromkring. Såg ditt inlägg om Looe -tror du att det skulle bli en bra plats för en förstagångsresa (har bara varit i London för länge sedan)? Vi vill helst bo på ett ställe största delen av resan och Dolphin house ser ju väldigt trivsamt ut. Vi vill gärna göra dagsutflykter med tex tåg, buss, båt och ta oss till och från på ett hyggligt enkelt sätt.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! 🙂
   Ja Looe är mysigt och skulle kunna vara en bas men det beror på vad ni tänkt se. Är man utan bil så får man hela tiden ta sig ut till stambanan med tåg därifrån förutom om man vill till underbara Polperro och till fina Fowey så om ni vill ha en bas nere i Cornwall skulle jag säga Penzance. Lite slitet men charmigt och där når ni Land’s End och Minack/Porthcurno med buss liksom St Ives och har bussar till Helston (Lizard).

   Ett annat alternativ är Falmouth där ni visserligen måste ut på stambanan om ni vill vidare med tåg men där det också går flera bussar längs kusten västerut och där ni har båtar över floden till Roseland-halvön. Jag filar på ett inlägg just nu. Under tiden kan ni kika på båtresan Truro-Falmouth.
   https://barabrittiskt.wordpress.com/2015/07/05/battur-truro-till-falmouth/

   Gilla

 35. Tack för tips och svar!! Det verkar finnas så många vackra platser 🙂 Vi fortsätter titta!

  Gilla

  1. Bara fråga om du undrar över något. Jag har inte varit överallt själv men gjort mycket research.

   Gilla

 36. Så glad jag hittade hit till din härliga blogg, hjälper mot min eviga längtan till England efter att vi flyttat tillbaka till Sverige!

  Gilla

  1. Tack och välkommen hit! 🙂 Ja det är en evig längtan till Sverige i England och till England i Sverige. Just nu längtar jag lite mindre tack vare Brexit men det krävs bara att jag påminns om rätt sak så vaknar längtan till liv en stund igen.

   Gilla

 37. Din blogg är en guldgruva! Tack för att du delar med dig av din entusiasm och ditt kunnande. Timmarna försvinner i alla drömmar och fantasier. Men nu ska det bli av på riktigt! Har du något emot om jag ställer en fråga? Det är så att jag och min syster ska åka med tåget mellan Gatwick och St Ives. Resan är lite lång så vi tänkte att vi kunde stanna någonstans på vägen. Har du något förslag? Gärna något litet mysigt samhälle där man kan övernatta. Tack för den fina bloggen!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så jättemycket! 🙂
   Kul att ni åker till mitt paradis. Vet inte om ni har sett att man kan åka via Reading från Gatwick. En vacker väg utan att passera London.
   Den här resan går faktiskt ganska fort ända ner till Exeter. Det är längst bort i sydväst det plötsligt börjar gå långsammare men det ger bara semesterstämning (utom på hemvägen).
   På runt tre timmar kommer ni till Totnes. En stad som är känd för att bohemer gärna bosätter sig där bland de gröna kullarna och invånarna kämpar mot stora kedjor och vill gärna ha oberoende butiker och restauranger. Ett slott uppe på en kulle finns också att se.
   Ett annat tips att att stanna redan i Exeter och byta till lokaltåget till lilla Dawlish eller Teignmouth (ni kan ta tåget till Newton Abbot sedan för vidare färd västerut). Då är ni i ett område med röda raukar vid havet. Jag har bloggat lite om Dawlish:

   https://barabrittiskt.wordpress.com/2013/10/20/tag-genom-sodra-devon/

   Tänker ni stanna flera dagar på vägen? Då kanske ni ska basera er i Exeter eller Newton Abbot för då har ni flera järnvägslinjer och bussar att göra utflykter med. Från Newton Abbot till rivieran med Torquay, till Dartmoor och just de röda raukarna. Från Exeter (i sig sevärt trots krigets bombanfall) till Sidmouth med sina klippor. Även Totnes går för den delen att göra roliga utflykter från till både Dartmoor och Dartmouth och Agatha Christies hus.
   https://www.nationaltrust.org.uk/greenway

   Hör av dig igen om det uppstår följdfrågor. 😀

   Gilla

 38. Tack snälla, det var verkligen till stor hjälp!

  Gillad av 1 person

  1. Så bra! 🙂 Jag kunde hållit på ett bra tag till, haha.

   Gilla

 39. Du har säkert redan sett detta men om inte måste du läsa det, det dök upp på FB, ”A letter to the US from John Cleese” https://www.ezitt.com/_cogink/cleese/
  Hur bra som helst!
  Jag följer din blogg men kommenterar sällan. Planerar som bäst en två veckors bilsemester i sydvästra England och har fått lite tips härifrån så jag tackar för det!

  Gilla

  1. Haha, ja ingen kan ju vara lika rakt på det som Cleese. Jag såg den i höstas men då var jag fortfarande så vansinnigt arg på det här med Brexit och Cleese är ett av de stora kändisnamn som röstat för Brexit så jag undrade hur just han kunde stå och ironisera över USA. Tack för att du påminde mig för jag har helt glömt att jag ville skriva om detta. 🙂

   Det är kul med kommentarer men också med trogna läsare och jättekul att kunna inspirera till resrutt. Vilka ställen kommer ni att besöka?

   Gilla

 40. Cecilia · · Svara

  Snubblade in här och ville bara säga att jag uppskattar verkligen din blogg. Hoppas att du fortsätter!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så jättemycket och välkommen hit! 🙂 Ja, jag har svår Brexitkris nu som du nog sett men det vore väl attans om jag inte kan hitta passionen någonstans ändå.

   Gilla

 41. Hej!
  Jag jobbar med casting till TV-programmet Halv åtta hos mig. Just nu söker vi deltagare i Stockholmstrakten med olika specialintressen. Jag hittade din blogg då jag tycker att det vore roligt att ha med någon som är en riktig anglofil. Har du några tips på var jag kan leta eller tips på färgstarka anglofiler som skulle passa i ett TV-program? Kontakta mig gärna i så fall. Lena.gardin@itv.com.
  Tack för hjälpen!
  Vänligen,
  Lena

  Gilla

  1. Hej Lena! Jag ska ta mig en funderare och kanske slänga ut en förfrågan på bloggens FB-sida.

   Gilla

 42. Hej,
  Jag tycker att din blogg är jättetrevlig, och relevant för vår förening, the Swedish British Society. Jag skulle viljabjuda in dig till vår Society evening den 28 mars på vårt kontor på Valhallavägen 104 i Stockholm. Jag uppattar inte från din text var du bor, bortsett från tidvis i England, men hoppas att du är i Stockholm ibland.
  Slå mig gärna en pling!
  Med vänliga hälsningar
  Helene Crosfield
  Vice ordförande
  Swedish British Society
  070-4878435

  Gilla

  1. Hej! Så roligt att du gillar bloggen. 🙂
   Jag bor i Malmö och jobbar i Köpenhamn där jag är på jobbet den veckan med många kollegor med yngre barn på påsklov. Däremot har jag familj i Stockholm så visst händer det att jag är där. Jag hör av mig på telefon.

   Gilla

   1. Hej,
    Gör så!😃☎️👍🏻
    Med vänliga hälsningar
    Helene

    Gillad av 1 person

 43. Christina Södergren · · Svara

  Hej! Tycker din blogg är så underbar och avkopplande att läsa. Man riktigt ser bilderna i huvudet när man läser! Har varit i England och då specifikt London flera gånger och älskar både landet och staden, man blir aldrig färdig med det!
  Tack för det du skriver!

  Gilla

  1. Christina, om du tycker om England och all things British, join the Swedish British Society, http://www.swebri.com
   Välkommen säger Helene Crosfield, vice ordförande.

   Gillad av 1 person

  2. Tack så jättemycket! 🙂 Kul att du läser den. Kunde skriva mer men tiden räcker inte till.

   Gilla

 44. Anna-Karin · · Svara

  Hej! Tack för en jättefin blogg! Är nybörjare på Skottland men planerar några dagar (ca 5 nätter) med hyrbil i november. Har du några tips? Skulle så gärna vilja få uppleva den berömda vackra naturen och skotska byar.

  Gillad av 1 person

  1. Tack själv! 🙂 November är ju dagarna ganska korta så jag skulle satsa på en region och åka runt. Småvägarna är smala och med får här och där.
   Antingen trakten runt mysiga Pitlochry med avstickare till Callander och upp till Aviemore i Cairngorms vilda nationalpark eller kanske den berömda trakten runt Fort William där du kan köra genom den dramatiska Glencoe-dalen en dag och en annan dag till de underbara byarna Plockton och Applecross med havet på ena sidan och berg bakom. På vägen har du kända slottet Eilean Donan på sin ö.

   Gilla

   1. Anna-Karin · ·

    Men tusen tack! Så bussigt av dig! Gissa om jag blir sugen… Bra tips också att inte försöka hinna med för stort område på en relativt kort tid. Jag tror att vi kommer iväg. Längtar!

    Gillad av 1 person

   2. Ja jag ville iväg själv när jag skrev, haha.

    Gilla

 45. Britt Lindeqvist · · Svara

  Complimenti för en otroligt trevlig blogg, som jag upptäckte av en ren slump…letade efter uppgifter om Salisbury Cathedral….har alltid älskat England och hyrde en sommar, för många herrans år sen, en liten cottage med halmtak utanför Winchester med familjen, vi blev alla förälskade i landet!
  Måste ta mej i kragen och se till att komma tillbaka….men åren tynger…!?

  Gilla

  1. Tack så jättemycket! En stuga med halmtak vill jag också testa någon gång. Det har mest blivit fiskarstugor i Cornwall för oss på stugfronten. Hoppas du åker tillbaka så snart coronaeländet tillåter.

   Gilla

 46. Maria Dabiri · · Svara

  Hej, När är den bästa tiden att åka till Cornwall?

  Gilla

  1. Maj, juni och september skulle jag säga. Vintern är också fin men på ett annat sätt och mer är stängt. Då blir det mer rofyllt om du behöver återhämta dig eller skriva och sådant.

   Gilla

   1. Maria Dabiri · ·

    Toppen. Tänkte också höra med dig, eftersom jag inte har körkort vad finns det för alternativ att ta sig runt?

    Gilla

   2. En blandning bussar och tåg beroende på varifrån du utgår. Tänk ut vad du helst vill se och hitta en eller två baser att utgå från beroende på hur länge du tänkt stanna.

    Gilla

 47. Mona B. Nilsson · · Svara

  Härligt med brittiska lynnet, oavsett om man befinner sig mitt i London eller i skotska Stirling där högländer och slätter möts. Och kul med svenskt/engelskt samförstånd, som att St Andrew’s Church Gothenburg har lagt låten ”Wave to the World” för lyssning på hemsidan; musik och sång av popartisten Bob Evans i West Sussex och texten åt Bob som vanligt skriven av Alice Radomska i Västra Götaland. Av någon anledning hör jag hellre låten på brittiska kyrkans hemsida än på YouTube där den också finns. Känns kanske mer brittiskt genuint då, antar jag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: