Sugen på lite brittisk historia? Då kan du dyka ner i utbudet på SVT Play just nu. Bland annat finns där under namnet Världens Historia en fransk dokumentärserie om hertigdömet Normandies våldsamma historia (Normandie, terre de guerriers) som är intressant och där både franska, brittiska och amerikanska historiker intervjuas medan det hela också dramatiserats. Visst vill du veta mer om den Guillaume le Conquérant som stod som segrare i slaget vid Hastings? Det är också en period som är högst relaterad till Norden.
Det hela börjar faktiskt med ett avsnitt om vikingahövdingen Rollo (som ibland kallas Gånge-Rolf i Norden beroende på vem man frågar) som ju är intressant för oss nordbor oavsett om vi är anglofila eller ej. Det sägs att han kom från byn Ivetofta i Skåne och många säger att det är därifrån den lilla staden Yvetot utanför Rouen i Normandie har fått sitt namn. Det Normandie som i sin tur är uppkallat efter de invaderande nordmännen i sina långskepp. Det kan reta mig lite att alla vikingar ser franska ut i serien även om långt ifrån alla nordbor är blonda men jag kan leva med det. Tråkigare är det att översättningen haltar lite och på ett ställe står det Britannien istället för det Bretagne vi kallar Normandies granne på svenska vilket kan förvirra den som inte vet utan tror att Rollo skulle till England. Det är hur som helst ett intressant avsnitt där vi som kan mycket om vikingar och deras redskap här får lära oss mycket om hur de stred på kontinenten innan Rollo fick sitt Normandie och grundade sitt säte i Rouen.
Från Rollo härstammar Vilhelm Erövraren och det var bara runt hundra år dem emellan. Om du kan din engelska historia och kanske har varit i Battle utanför Hastings (eller i Bayeux för den delen) så kanske du redan vet hur själva slaget gick till och vilka som slogs. Här är det egentligen inte själva slaget som tar upp plats utan större delen av programmet handlar om hur Vilhelm överhuvudtaget överlevde och hur han lärde sig att inte lita på någon bland alla mord och mordförsök sedan barndomen. Det här gjorde att han hade svårt att lita på någon och förklarar mycket av hur han betedde sig som kung av England även om serien inte tar upp hur han lyckades undkomma som barn. Vad den däremot visar på är hans oerhörda beslutsamhet att bygga klosterkyrkor och vi vet ju från England att det också blev maffiga slott som Towern. Det är fascinerande att se hur normanderna tog sig över Engelska kanalen i långskepp som alltså även så här sent fungerade bäst och jag blir alltid lite upprymd av att tänka på hur skandinaviskt allt var i England under denna tid. Vikingahären i slaget vid Stamford Bridge utanför York slogs visserligen ner av den därefter kortvarige kungen Harold Godwinson innan han fick kasta sig ner till Hastings för att slåss men även Harold var förstås av skandinavisk ätt genom den danska Knut och alla i hans släkt tycks ha son-namn.

Den sista delen i serien fortsätter med Rikard Lejonhjärta och släpps på SVT Play nu i natt så den har jag inte sett men jag är säker på att den är sevärd den också. En stor del av avsnittet om Vilhelm Erövraren handlar om konflikterna han som hertig av Normandie hade med den franske kungen vars underlydande han var som hertig och som fick betydande konflikter att uppstå när han sedan själv fick ett kungarike. Lejonhjärta tog över inte bara detta utan utökade genom familj sitt rike till ännu större delar av Frankrike och här kommer vi säkert få höra fler av de namn vi känner igen på engelska drottningar och andra. Den här konflikten mellan Normandie och övriga Frankrike varade länge.
Jag blir jätteglad om du påminner mig när de här länkarna slutar fungera om något år om du hittat hit och jag skulle ha glömt att uppdatera.
Är du sedan sugen på ännu mer historia så har Världens Historia även massor om inte minst Skottland samt ett dokumentär om en utgrävning av en romartida grav i västra Wales som var riktigt intressant. Det är verkligen värt att kika in bland SVT Plays historiska dokumentärer regelbundet om man vill ha en dos Storbritannien.
Hej. Lite utanför ämnet….jag ska tåga till England i maj…en vecka ska jag bo i Wadebridge, tar gärna emot tips på utflykter därifrån. Tack för din intressanta blogg. Häls. Anci
GillaGilla
Tack! 🙂
Då skulle jag rekommendera att om du gillar vin hyra cykel och ta dig till Camel Valley vingård på den gamla banvallen som nu är lummig cykelbana.
Sedan rekommenderar jag Padstow där du kan äta gott hos TV-kocken Rick Stein och många andra och strosa runt i hamnen. Dit går det buss men också samma fina cykelbana. Jag rekommenderar också Port Isaac där Doc Martin spelas in och Boscastle längre österut. Däremellan ligger borgen Tintagel dramatiskt på sin klippa med Arthurlegenden. Jag tror också det går direktbuss till Truro om det regnar och du blir shoppingsugen eller vill se katedralen och länsmuseet. Därifrån går en underbar båttur till Falmouth. Allt detta har jag bloggat om ifall du söker på Cornwall.
Sedan kan du besöka klipporna Bedruthan Steps utanför Padstow.
Hur kommer det sig att du valde det mindre turistiga Wadebridge? Ligger bra till för de här sevärdheterna.
GillaGilla
Hej. Wadebridge såg ut att ligga bra till för de ställen som jag vill besöka. Har varit på väg en vecka då, så en fast punkt en vecka verkade bra. Tror nog att jag läst något från dig om Wadebridge . Tack för det …och några fler ställen att besöka.
Hoppas tågen går som dom ska…..Anci
GillaGilla
Låter väldigt intressant! Tack för att du tipsar.
GillaGilla
Ja det var lite nya vinklar på det man visste så det var intressant även om fokus låg på det franska.
GillaGilla
Låter intressant! Tack för att du tipsar.
GillaGillad av 1 person
Tack å tack!
Älskar att titta på dessa program, men har missat en del. SVT Play it is!
Min syster är etnolog, men jobben är få så de flesta etnologer jobbar som arkivarier så ock systern.
Hur som helst har hon släktforskat sedan hon var tonåring och enligt henne har hon en del av de tidigaste fynden en del som hon kallar ”fantasy-delen” där vi hittar Alfred the Great bl a.
GillaGillad av 1 person
Haha, ”fantasydelen” gillar jag. Ja många svenskar lär ju vara släkt med Rollo i teorin. Det är ju bara så svårt att bevisa förstås. Alfred the Great…det är ju riktigt engelskt det. Jag tror inte jag har något brittiskt i mina anor, snarare mer österut i så fall. Min farfars forskning lånades ut till en avlägsen släkting av min farbror och försvann. Han hade länkar till familjen Scheele och sådant påstod pappa. På farmors sida är det Roslagen och lite Värmland men många okända pappor. På mormor och morfars sida finns det mer information. Bara Småland alltihop ner till att det kom in personer från Tyskland tidigt 1700-tal också.
GillaGilla
Jag har sett dessa avsnitt och gillar dem.
Har även sett några av de andra om Wales och Skottland, men inte riktigt följt dem.
Bra tips, tack!
GillaGillad av 1 person
Haha, ”fantasydelen” gillar jag. Ja många svenskar lär ju vara släkt med Rollo i teorin. Det är ju bara så svårt att bevisa förstås. Alfred the Great…det är ju riktigt engelskt det. Jag tror inte jag har något brittiskt i mina anor, snarare mer österut i så fall. Min farfars forskning lånades ut till en avlägsen släkting av min farbror och försvann. Han hade länkar till familjen Scheele och sådant påstod pappa. På farmors sida är det Roslagen och lite Värmland men många okända pappor. På mormor och morfars sida finns det mer information. Bara Småland alltihop ner till att det kom in personer från Tyskland tidigt 1700-tal också.
GillaGillad av 1 person
Tack för jätteintressant inlägg och tips. Detta med vikingarna är otroligt intressant även om jag inte så kunnig på området som du.
Jag brukar försöka ta mig till Varnhems kloster varje sommar, inte bara för deras mysiga trädgårdscafe utan för att gå runt och känna historiens vingslag i den vackra miljön. Forskarna har ju alldeles ovanför klosterruinen grävt fram en vikingagård och gjort en fascinerande utställning av den. Vikingagården har en egen kristen kyrka som visar att Sverige började kristnas tidigare än man trott. Det är fascinerande att tänka på att det hängde samman med just människornas resor västerut till England.
GillaGilla
Tack. Åh, Varnhems trädgårdscafé är ju underbart. Det var flera år sedan sedan jag var där nu så jag borde kika förbi och se vad som hänt på senare år. Jag är ingen expert på vikingar egentligen men min mamma är historielärare och delvis uppvuxen i Stockholm har det senare blivit Birka och runstensutflykter i Mälardalen inte minst med min man som ju var från York och såg utgrävningarna där själv i sin barndom så han var jätteintresserad. Det är kul för mig med småländska anor det där att St Sigfrid sägs ha kommit från York. Han var ju i Västergötland också.
GillaGilla
Vad fantastiskt det måste varit att få se utgrävningarna i York. Vet du om det förekommer publika utgrävningar i den trakten nu? Vart skall man isf vända sig?
Jag hade tur en gång för några år sedan och var i Varnhem just när arkeologstudenter (tror jag det var) grävde vid något som jag uppfattade skulle vara långhus.
En gång i tiden ville jag läsa arkeologi. Det blev inte av för mina föräldrar pratade om att det är svårt att hitta sådana arbeten
Jag kanske kan gå en kurs när jag får pension, men antagligen har pensionsåldern höjts vid den tiden så jag själv är ett arkeologiskt fynd hihi.
GillaGillad av 1 person
Hihi, här har du de som vet mer om aktuella utgrävningar:
https://www.yorkarchaeology.co.uk/
Det finns tillfällen då allmänheten kan vara med.
GillaGilla