Dagsutflykter från Liverpool

Är du på väg till finalen i Eurovision eller bara till en av många fotbollsmatcher och Beatles-turer i staden? Här kommer några tips för dig som har en dag över och vill se dig omkring i trakten.

Chester

Sisådär trekvart söderut med tåg ligger en av Englands vackraste städer, mycket tack vare sina såkallade ”Rows” i form av vackra, historiska utbyggnader i timmer längs flera gator i centrum. Här finns också romerska lämningar och en stadsmur att vandra runt och kika bort mot bergen i Wales. Du hittar mer i mitt tidigare inlägg om staden.

Chesters stadsmur. Foto: Harry Mitchell

Port Sunlight

Har du suttit klistrad vid TV-serien Peaky Blinders eller gillar du bara arkitektur eller kanske företagshistoria. Då kan du använda samma järnvägslinje till byn Port Sunlight som ligger mellan de två städerna. Det är en såkallad mönsterby som byggdes åt arbetarna vid tvålfabriken Sunlight vilken ägdes av en man vid namn William Hesketh Lever och hans bror. Känns efternamnet igen från din senaste tur till ICA?

Denne tvålkung var den förste som gjorde färdiginslagen tvål, enkel att köpa. I byn kan du se mer om detta på muséet och få veta mer om edwardianerna. Sedan kan du strosa runt den grönskande byn och se vackra hus, varav ett alltså använts som Pollys hus i serien om familjen Shelby ovh ett annat är självaste Levers hus med Tudordetaljer. Bröderna Lever öppnade förövrigt fabrik i Nyköping så småningom och den är idag välkänd för de av oss som vistas där och ser byggnaden i form av Sunlight Hotel. Där tillverkades inte minst Lux-tvål.

Port Sunlight. Foto: Rich Daley

Southport

Norr om Liverpool hittar du kuststaden Southport känd för trädkantade viktorianska Lord Street med sina butiker. Idag inte fullt så elegant som när den byggdes men det har jobbats på att renovera gatan igen de senaste åren om nu inte inflationen stoppat allt. Värre är det med stadens gamla pir (Englands näst längsta) som just nu är stängd och genomgår undersökningar för att se hur den ska kunna räddas. Däremot kan du vandra på den stora stranden runt om. Vill du ha mer av sanddyner och utsikt mot Cumbrias berg en bra dag så ta dig istället ner till Formby eller blåflaggade stranden i Ainsdale där du ser Wales. Håller du dig kvar i centrum så är lilla färgglada Wesley Street en adress för dig som gillar små oberoende butiker med smycken, gammaldags godis och annat.

Lord Street, Southport. Foto: Small-town Hero

Det här var ett gäng platser ganska nära Liverpool. Naturligtvis kan du även passa på att besöka rivalen Manchester dit du kanske flugit från Sverige. Norr om Southport hittar du också det idag mycket slitna Blackpool med sina många nöjen men den är på sina ställen verkligt deprimerande. Något helt annat är lilla Lytham St Annes söder om Blackpool. Känt för sina golfbanor men också en strandpromenad och betydligt lugnare stämning.

Annons

4 kommentarer

 1. Ingmarie andersson · · Svara

  Någon gång ska jag försöka få till att göra en resa där jag valt ut några städer/byar och stanna bara en dag och en natt i varje och åka tåg/buss emellan. Jag gör ofta för stor sak och tänker att jag behöver stanna längre på orter och då blir det inte blir av alls istället. Synd för det är ofta väldigt trevligt att bara få lite känsla och atmosfär av en plats.
  När jag åker tillbaka från keswick nu i maj så går flyget sent från manchester och samtidigt vågar jag inte åka samma dag från Keswick ifall det händer något med tågen. Jag bestämde mig för att lämna Keswick på morgonen dagen innan flyget går och hoppa av tåget efter vägen och se mig omkring och sova en natt inte alltför långt från flygplatsen. Jag valde plats mer utifrån avståndet som är kvar till flygplatsen och ser det lite som en spännande grej. Det blev Preston, så nu får jag se om där finns något att se i centrum från lunchtid lördag till söndagförmiddag. Annars vandrar jag bara runt eller sätter mig och ser på folk.

  Gilla

  1. Jag brukar göra dagsutflykter från utvalda ställen för att jag ganska tidigt köper böcker och annat av bara farten, haha. Dessutom känner jag mig hemma på boendet andra dagen och myser.
   Preston är rätt slitet som gammal industristad. Min svärfar spelade fotboll där och jobbade på Leylandfabriken i närheten ett tag innan han återvände till York.

   Gilla

 2. Ingmarie andersson · · Svara

  Ja jag tänkte nog att Preston inte är det mest pittoreska stället… hihi. Jag ville inte åka så tidigt till flygplatsen och tänkte samtidigt att det skulle för lite tid och splittrat att åka in till stora manchester. Jag har aldrig varit inne i Manchester (märkligt, det har blivit så..)och jag drabbades väl av det här jag nämnde förut att jag brukar tänka att jag behöver så mycket tid …

  Gilla

  1. Ja det är klart du behöver tod om du ska se hela Manchester men det går att ta bit för bit också. Kanske satsa på all god mat och på de två fina biblioteken eller bara åka på en sightseeingtur.
   Med det sagt så får du mycket England i Preston och där finns många av de där pampiga 1800-talsbyggnaderna man ser i gamla industristäder, bland annat ett fint konstmuseum. Det blir säkert en bra dag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: