Litteratursemester

Det är ingen nyhet för dig som läser bloggen ofta att jag älskar att läsa och vissa perioder recenserar böcker oftare än hotell. Nu är det dags igen eftersom The Guardian kommit med så härliga tips för den som gillar att kombinera resor och läsning. Det roliga är att det inte bara är bibliotek och bokhandlare utan hela litteraturupplevelser.

Det första tidningen rekommenderar är Gladstones bibliotek i Wales som jag bloggade om redan för ett par år sedan och bara det känns ju trevligt och visar att det håller stilen.

Jag vet inte hur många gånger jag gått längs fina Chapel Street i Penzance och tänkt på Brontësystrarna, tittat på det egyptiska huset och tagit en pint på Admiral Benbow. Ändå har jag inte registrerat mer än att det står Hypatia Trust på ett av gatans välgörenhetskontor och att det går att övernatta hos organisationen men där döljer sig bokhandeln Women in Word med all möjlig kvinnolitteratur läser jag nu och inser att jag är långt ifrån färdig med den lite ruffiga men alltid överraskande staden längst ner i sydväst. När vi nu ändå är i Penzance måste jag förövrigt få rekommendera bokhandeln The Edge of the World som jag aldrig skrivit om men där du definitivt ska kika förbi om du är i staden, oavsett vad för böcker du är på jakt efter.

Creative Commons

The Guardian har fått med flera av mina favoritplatser, både Edinburgh och Whitby som betyder så mycket för mig och är två platser dit jag ständigt återvänder. I Whitby som är känt för goth på grund av Dracula kunde jag inte anat att du i oktober kan övernatta och diskutera just goth-litteratur med andra entusiaster. I Edinburgh kan du hyra en bokbindares lägenhet i Gamla stan och njuta inte bara av läget nära The Writer’s Museum utan också av skotsk litteratur i hyllorna och av ditt eget skrivbord.

Jag har aldrig övernattat i Cambridge som alltid blivit alldeles för korta stopp på väg någon annanstans (därav avsaknaden av inlägg) men sagt i några år nu att jag borde göra det för att se mer än bara vyer. Covid kom i vägen när jag faktiskt bokade och sedan blev det fotboll och familj på nästa resa istället av självklara skäl. Nu känner jag att University Arms är stället jag vill till när jag får råd. Vem vill inte ha tillgång till en bok-butler att prata böcker med över en kopp te? Det klår ju nästan det bok-spa i Bath jag skrivit om tidigare men inte vet om den trevliga bokhandeln fortfarande erbjuder.

Sugen på fler tips på övernattningar i skotska Borders, Kent eller Devon med litterär prägel där du kanske till och med kan hitta ro till eget skrivande? Är du besatt av den enkla designen av Penguin-böcker nu när de lämnar Roald Dahl ifred? Spana in länken till artikeln högst upp.

Annons

8 kommentarer

 1. Platser är verkligen inte bara fina byggnader, statyer, ruiner osv utan också personer – verkliga eller uppdiktade!

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är spännande att gå i dessa personers fotspår. Brontësystrarnas Haworth är en klassiker inte bara för de själva utan för platser och familjer i trakten de inspirerats av också.
   När jag skrev det här blev jag sugen på en djupdykning i Cambridge och Oxford har ju hur mycket som helst också.

   Gillad av 1 person

 2. Ingmarie andersson · · Svara

  Vilket inspirerande inlägg. Det far så många skiftande tankar genom mitt huvud att de inte går att korta ner till en begriplig kommentar. Vad jag önskar att jag hade mer tid till att resa. Whitby skulle jag väldigt gärna åka tillbaka till. Då när jag bodde hos kvinnan i Bishopthorp ett par veckor i december för några år sedan så åkte vi en dag till Whitby. Där är fantastiskt även i december.
  På tal om läsa och resa så gick jag in på bokhandeln innan jag skulle resa till Keswick förra våren. Jag bad expediten ge mig något inte för intellektuellt utan lättläst och feelgood då jag var ganska trött i huvudet. Hon lyckades sälja den första boken i den här serien De sju systrarna till mig. Utan att jag förstått det innan visade det sig ju att den berör Beatrice Potter och miljöer omkring. Det gav lite sagoskimmer när jag samtidigt besökte Potters hem. Jag fick sådan känsla att jag också sökte upp och åt fantastiskt goda scones på den egendom där Potter tillbringade somrarna som barn där det idag finns ett cafe’/restaurang, (tror det heter Lingholm eller dylikt). Jag kom in i författarjakt så jag tog bussen även till William Wordsworth bostad där jag strosade runt i rummen och likaså i parken kring Rydall hall. Där såg jag flera som satt på parkbänkarna och läste, antecknade eller tecknade. Förmodligen blev de inspirerade och kreativa i denna miljö. Det var härligt.

  Jag klickade på länken till ditt tidigare inlägg om Penzance och önskar att jag kommer dit en dag.

  Gilla

  1. Tack! Ja den delen av Cornwall är väldigt vacker och full av konstnärer så jag hoppas du tar dig dit. Precis som Whitby fungerar det bra när som helst. Nyår är underbart när byn Mousehole utanför Penzance är full av lysande juldekorationer i hamnen.
   Jag har också läst den där feelgood-boken med Potter men har fortfarande kvar att besöka hennes hem. Brukade alltid se filmen som gick i Sverige runt jul förr. Lake District har så mycket att se.

   Gilla

 3. Ingmarie andersson · · Svara

  ..nu blir det väldigt långrandig när jag återkommer igen men jag kan ändå inte låta bli att nämna att på samma resa förra våren tog jag även bussen till Hawkshead. Där gick jag in på Stewardson och det gick inte låta bli att köpa kläder från barbour. Det blev två olika jackor, västar och luvor till och en kappa till min airedale. Detta tack vare ett av dina tidigare där det framgick att det finns butik i Hawkshead som säljer barbour. Hade jag köpt allt detta i Sverige hade det blivit bra mycket dyrare. Jag brukar tycka man ska gynna svenska fysiska butiker så länge det finns några kvar men när jag ändå var i lilla Hawkshead kändes det rätt att gynna denna butik också. Tack igen för alla tips din blogg ger. Nu ska jag lugna mig med skrivandet.
  .

  Gilla

  1. Haha, det blir aldrig långrandig. Jag vet att jag nämnt Hawkshead men tack för tipset om Stewardson. Jag älskar de där friluftsbutikerna med Barbour ute i byarna. Förövrigt skrev jag också för några år sedan ett inlägg om just att det lönar sig att köpa Barbour i England om du tar budgetflyg över dagen (vilket jag såklart inte rekommenderar av miljöskäl). Jag handlar gärna i butiker i Sverige också men just saker från ett annat land köper jag gärna i det landet och urvalet brukar bli bättre.

   Gilla

 4. Många gånger hänger litteratur och turism ihop, både i UK och i Irland.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  1. Tack detsamma! Visst hänger de ofta ihop.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: