Brittisk historia i nytt ljus

Har du sett Ricky Gervais dramakomediserie After Life där han spelar en journalist som just blivit änkling? Den rekommenderas och finns på Netflix just nu men inlägget ska handla om någon helt annan, nämligen Diane Morgan som spelar en av hans kollegor på den lilla lokalblaskan. Hon som själv är både komiker, skådespelerska och manusförfattare.

Undrar du hur Norman hann med att bygga så mycket efter 1066? Var Richard III gömde sig under Rosornas krig? Varför kung Arthur valde ett runt bord? Just sådana frågor avhandlas i Morgans dokumentärserie Cunk on Britain och jag lovar att svaren kommer att överraska dig för det är inte en dokumentär som du är van att se dem.

Är det synd om Churchill på sedeln? Kanske.

Det hela rör sig om en serie i en serie för den ingår egentligen i serien Weekly Wipe där olika filmer, spel och annat recenseras. Där fick Morgans rollfigur Philomena Cunk (bara namnet!) intervjua människor om olika aktuella ämnen och plötsligt fick den korkade tjejen sin egen serie där hon ställer dumma frågor och inte minst galna följdfrågor till experter på olika historiska epoker och även experterna blir roliga för de reagerar så olika.

Diane Morgan är själv född i Bolton uppe i nordväst och du som läser bloggen regelbundet vet att jag har en särskild kärlek till Nordengland men det hjälps inte att vissa dialekter där är som gjorda att driva med (även av nordborna själva) och Morgan om någon har rätt att göra det och sätter den perfekta tonen till sin mimik.

Som om det inte räcker med detta så har Philomena fått en serie även om världshistorien, Cunk on Earth (även den på Youtube). Jag rekommenderar såklart även den och speciellt kanske när det kommer till kristendomen där hon taktlöst stövlar på med sina okänsliga frågor av typen många av mina katolska vänner skrattar åt. Den är dessutom mer allmängiltig än den brittiska där du får ut snäppet mer om du kan många brittiska referenser medan du förmodligen kan ännu mer om världshistoria.

Diane Morgan har en fantastisk förmåga att vrida och vända på namn också så att de förvanskas till något dumt medan man naturligtvis ser vem eller vad det ska vara. Precis som hos Ricky Gervais kan man ibland också se hur verklighetens ironi skiner igenom men det gör det hela bara ännu bättre.

Annons

4 kommentarer

 1. Diane Morgan är helt underbar, alltifrån frågor om pyramiderna till det lilla. Jag skrattar bara jag tänker på henne. Fick tipset av kära dotter. Läste på om Diane och om bakgrund och hur hon jobbar. Ibland bryter de s.k. experterna ihop också av skratt och då blir det ännu roligare medan Diane då ser allvarligt på dem. Det är väldigt skickligt gjort.

  Gilla

  1. Haha, ja jag älskar när experterna bryter ihop och hon tittar oförstående.

   Gilla

 2. Historia förändras hela tiden, beror på vem berättar… har bara svt 🙂 måste hinna läsa böcker också 📚

  Gilla

  1. Ja det som har hänt har ju hänt men visst skriver vinnarna historia. Här behöver du ingen extra kanal för det är Youtube så du kan se det på datorn.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: