Tre byar att drömma om

Börjar det klia i restarmen när kvällarna nu känns ljusare och ljusare? Här kommer tre byar jag är sugen på att besöka. Alla av helt olika anledningar men med det gemensamt att de är pittoreska.

Många av oss har varit i Edinburgh och i diverse pittoreska byar i högländerna men lite bortglömt ligger lilla Culross i västra Fife, en bit in längs Forths norra strand. Idag är byn mest känd för att ha varit med i serien Outlander och har därmed fler besökare än förr men fortfarande ligger den bortom massturismens huvudleder. Här finns cistercianerklostret Culross Abbey från 1218 och så Culross Palace som ser nästan danskt ut i sin gula rappning och är öppet under sommarhalvåret då det också säljs sådant som producerats i dess fina trädgård.

Culross. Foto: Kenneth Barker (Wikipedia)

Inte långt från Evesham i Worcestershire, känt för sin sparris, hittar man Bretforton (där ”bret” lär vara samma ord som vårt ”bräda”), en gammal saxisk by med anor från 700-talet. Här finns inga större sevärdheter men en hel del arkitektur både vid kyrkan och i form av en jakobitisk herrgård och många fina hus. Det har byggts både vitkalkat och i honungsgul Cotswolds-sten med och utan halmtak och mellan husen syns här och där igenvuxna gränder. Bretforton är också byn för dig som gillar mysterier. Här har begåtts mord som det på Anne Cormell 1707 och så sägs det spöka på flera ställen inte minst runt kyrkan med både en begravningsprocession och en dam som bär på sitt huvud. Mer får du nog höra om du besöker den över 600 år gamla knuttimrade puben The Fleece Inn som ovanligt nog ägs av National Trust och är med i organisationen CAMRA för sin öl. Där kan du också uppleva den årliga sparrisfestivalen. Låter inte allt detta väldigt Midsomer?

Räven på taket i Bretforton. Foto: Rob Davies (Wikipedia)

I södra Devon har jag mycket kvar att se och en av alla platser är Cockington norr om Paignton där Cockington Country Park vid den gamla bykärnan med en kyrka från 1000-talet lockar den som älskar stugor med halmtak men parken rymmer också en trädgård och en gammal herrgård som blivit konstcentrum med smedja, glasblåsning och flera studior att besöka liksom ett tea room såklart. Härifrån kan du också vandra längs de ”sänkta” småvägar som är så typiska för södra England och leder ut i små skogar.

Cockington. Foto: David Dixon (Wikipedia)

Vänder du på huvudet här så ser du utkanten av Torquay uppe på krönet men här nere i dalen är det instagramvänligt värre inte minst i skymningen vid den där lyktans sken.

Annons

3 kommentarer

 1. Låter underbart!

  Gillad av 1 person

  1. Jag är speciellt sugen på Culross men just nu duger det mesta bara jag får komma iväg.

   Gilla

 2. Amazing, those typical roofs are adorable. It must be a lovely place to visit 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: