Höglandsdeckare

Jag minns inte var jag läste om From the Shadows (Ut ur skuggorna) av G.R. Halliday men jag lockades av att få stifta bekantskap med en ny deckarförfattare och att få läsa något där handlingen är förlagd till de skotska högländerna.

Första boken i en ganska ny serie känns alltid spännande och här är det kriminalinspektör Monica Kennedy vi får lära känna och som man undrar vem som skulle porträttera om det blir TV-serie av böckerna. Kennedy är nämligen så lång att hon är högre än de flesta av sina manliga kollegor och medan just den detaljen kanske inte stör henne så är längden något hon har komplex för.

Boken utspelar sig i och kring Inverness dit Monica återvänt från att ha gjort poliskarriär England efter att i några år försökt undkomma det rykte hon envist dras med som uppväxt i ett av stadens slitna och kriminella områden. Med sig har hon sin lilla dotter Lucy som mest får passas av sin mormor så återigen en bok där kombinationen mamma, karriär och dåligt samvete kryper fram eftersom bokens utredning naturligtvis tar upp nästan all vaken tid för polisen.

En tonåring hittas död ute i vildmarken efter att ha sagt godnatt till sin far i hemmet. I halsen har han en ovanlig sten och det hela ser ut som ett ovanligt mord eftersom kroppen dessutom placerats i en märklig ställning. Monica får hand om fallet och i samma veva kontaktar socialarbetaren Michael Bach polisen då en av hans klienter, en tonårspojke, spårlöst försvunnit.

Plötsligt försvinner en till pojke. Även på detta offer finns märkliga tecken på ritualer och så fortsätter det. Dessutom kopplas en gärningsmannapsykolog snart till utredningen. En som Monica inte alls har någon bra erfarenhet av. Istället har hon knutit Michael till sig. Har hans försvunne tonåring något med allt det här att göra?

Det här skulle kunnat bli toppen med mord i ett bedövande vackert och ödsligt landskap och en bra historia men jag faller inte för det. Motivet begriper jag inte riktigt och visst finns det udda karaktärer i vår värld men Monica känns inte intressant för fem öre och agerar ibland väldigt märkligt inte minst som förälder och varför gå omkring i stövlar som inte passar när man är ute hela dagarna? Inverness är visserligen högländernas huvudstad men inte dess charmigaste och den typ av problem som säkert trots allt finns här i verkligheten får inte någon plats så man lär inte känna staden heller. Kanske får karaktärer och stad komma fram i uppföljarna för sådana finns och Halliday som själv är från Edinburgh bor nu i Inverness och inspireras säkert vidare. Jag kommer inte ha jättebråttom att läsa nästa men har jag inget bättre för mig så visst. Andra boken verkar faktiskt bättre när man läser baksidestexten och är dessutom längre. Halliday har också uppmärksammats på hemmaplan så det kan vara jag som är kinkig. Har du läst den? Vad tyckte du?

Annons

4 kommentarer

 1. Inte läst än, men la till både 1:an och 2:an i läslistan hos Bookbeat. Måste först avsluta läsandet av The people on platform 5 (lättläst och trevlig bok) och lyssna klart på Richard Osman’s senaste, som än så länge bara finns som ljudbok på svenska (boken inte lika bra som de 2 första).

  Gillad av 1 person

  1. Platform 5 hade jag inte hört talas om, tack. Osman har jag recenserat första av på bloggen men tycker han är mycket roligare på TV.

   Gilla

 2. Den har jag inte läst.
  Tack för tipset.
  Trevlig helg!

  Gilla

  1. Tack detsamma!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: