Relationer och diagnoser

Jag som gillar att läsa tittar såklart på Babel och hänger därför en del i facebookgruppen SVT Babel. Där tipsade någon nyligen om Sorrow and Bliss (Sorgen, lyckan och livet i översättning) av nya zealändsk-australiensiska Meg Mason. Den lät välskriven med humor och allvar om vartannat så jag gav mig på den, hyllad som den också var av stora brittiska tidningar och dessutom nominerad till Womens Prize for Fiction.

Huvudpersonen Martha kommer från en konstnärsfamilj i London med en alkoholiserad mamma som gjort henne till pappas flicka. Han skriver poesi men utan större framgång och Martha själv har inte heller helt lätt att hitta rätt väg i livet. Stabiliteten kommer från moster Winsome som skapat sig ett fint liv i tjusiga Belgravia och alltid tillsammans med sin triste make räddar familjen från finansiell undergång. Det är också Winsome som bjuder in alla till julfirande år efter år med allt vad det innebär av familjeröra redan utan att ens familjer är ”lite olika”.

Hela livet har betytt ångest för Martha men hon vet inte varför. Utredningar visar på olika saker och medicinerna är sisådär. En tonårsjul kommer en Patrick med hem till moster och de gifter sig till slut flera år senare. Martha har redan innan berättat att hon inte vill ha barn med tanke på sin obalans och en förstående Patrick har accepterat detta. De två lever ett liv med den de allra helst vill leva med. Ändå går det fel. Patrick får nog av oförutsägbara känsloutbrott och till och med Marthas älskade syster ifrågasätter henne. Plötsligt måste Martha ompröva hela sin inställning till sig själv och sin oklara diagnos, hela tiden medan hon undrar om hon förlorat Patrick.

Det här skulle kunnat bli en smörig historia men det blir det inte. För det första för att språket är så bra. Det är driv så att du riktigt känner hur speedad Martha är när hon berättar och de korta kapitlen gör att du sträckläser. Här skapas någon du vill veta mer om. I mitten börjar jag känna att Martha irriterar mig även om jag vet att hon är sjuk och även det är ju en reaktion på det jag läser.

Just som du tänker att slutet börjar bli förutsägbart så dyker det upp något som ger boken en annan vändning och den slutar verkligen inte som jag trodde i början.

Om boken levde upp till hajpen? Nja. Här och där blev det lite väl osannolikt och karaktärerna talade inte riktigt till mig i sitt försök att blanda övre medelklass med bohemliv. Samtidigt skildras frustrationen väl kring att leva utan att ha fått en diagnos men känna att man är fel och det är som sagt ett härligt flyt i boken så du läser ut den innan du hinner blinka.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: