Har du hört talas om Yr Wyddfa?

Idag beger bloggen sig till Wales där det händer grejer. Länge lite dolt under en vinge av det stora England börjar landet nu återta sina egna traditioner mer än på länge och inte minst språket.xx

Jag har länge misstänkt ett ökat intresse för walesiskan, inte bara hos walesarna själva där till exempel fotbollslandslaget nu vill bli internationellt känt som Cymru utan också bland engländare som har med Wales att göra. Jag ser på Only Connect där det dyker upp walesiska uttryck regelbundet men det är inte så konstigt då det spelas in i Cardiff. Mer spännande är att det hörs i Antiques Roadtrip och andra program allt oftare. Vi har också en engelsk släkting som flyttat till en by i norra Wales och började lära sig ganska omgående och som framför allt nu låter sin dotter lära sig som uppvuxen där.

Örnens landskap? Foto: Raintheone (Wikipedia)

Walesarnas eget parlament, The Welsh Assembly, öppnades 1999 och det har naturligtvis gjort sitt till. Nu har de eget bestämmande över fler frågor vilket såklart påverkar kulturen. Det visar sig när jag tittar efter att de nu planerar att en miljon walesare ska kunna tala walesiska 2050. Det betyder en tredjedel av landet eftersom de har dryga tre miljoner invånare. Idag är det runt 20% som talar språket, främst i nordväst men den brittiska versionen av språkinlärningssajten Duolingo, har walesiska på en imponerande sjätteplats över efterfrågade kurser just nu så det ökar alltså inte bara i Wales (där många redan studerar det lokalt).

Det är också från nordväst nyheten kommer att berget Snowdon bytt till sitt walesiska namn Yr Wyddfa [Er with-va] efter en namninsamling i regionen förra året vilken nu sammanfallit med en allmän språköversyn av walesiska platsnamn. Namnet Snowdon lär komma från de viktorianska vandrare som vistades i området och vara från saxiskans ”snow dune” för snöig kulle. Det walesiska namnet betyder istället ”grav” för enligt legenden är jätten och kungen Rhita Gawr begravd under ett stenröse på toppen efter att ha slagits mot tjugotalet brittiska kungar och till sist kung Arthur.

Det här innebär naturligtvis att även Snowdonias nationalpark byter namn. Den kommer nu att heta Eyri [Eh-ruh-re] vilket kan komma antingen från ”oriri” som är latin för ”att resa sig” eller också från det walesiska ordet för örn. Är du sugen på att besöka Eyri National Park? Ta då och kika in hos Annika på Resfredag som tagit sig ända upp till toppen av Yr Wyddfa vilket jag själv har kvar på önskelistan.

Annons

5 kommentarer

 1. Har inte varit där, än. Jag har däremot snappat ut ett fåtal walesiska ord från ex-maken. Inte det lättare då det inte känns så logiskt.

  Gillad av 1 person

  1. Nej det verkar inte så enkelt. Jag kan bara artighetsfraser och sådant. Inget mer. Jo ”heddlu” som det står på polisens grejer såklart. 😀

   Gilla

 2. *lättaste, ska det vara.

  Gillad av 1 person

 3. Där har jag varit mycket.
  Bra att man för fram walesiska språket, men ibland går man lite väl långt. Ett svårt vågspel.

  Gillad av 1 person

  1. Ja fast just det här tycker jag är bra. Platsnamn är historiska. Jag blir galen när gårdsnamn m.m. ska moderniseras.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: