Stenansikte och annat i sten

Nästan på dagen två månader efter hennes död avtäcktes igår den första skulpturen av drottning Elizabeth II i York av hennes son kung Charles III. Det gick naturligtvis inte på så kort tid att ta fram den, utan den planerades för att hon suttit 70 år på tronen och stod färdig i augusti. Det blev en onödigt dramatisk dag för kungen men han tog det med fattning.

Kanske minns du hur jag i mitt inlägg om York nyligen skrev att kungligheter alltid välkomnas till York genom den stadsport som leder vidare in längs Micklegate när man kommer söderifrån. Just där kunde du igår läsa om hur en man arresterades efter att ha kastat ägg mot kungen och skrikit en protest. Kungen tog det alltså med fattning och bad bara om att fortsätta med ceremonin och ser nästan road ut på bild. Jag orkar inte länka till BBC som skickat någon expert på kungligheter att kommentera händelsen och som envisades med att kalla minstern för ”the cathedral” men så här såg det hela ut hos The Guardian:

När kungen kommit in i stadskärnan i York var det dags för honom att ta sig ner till minstern där skulpturen fått sin plats en bit upp till höger om den stora porten. Det blir inte mer prominent än fronten av en av Europas stora katedraler. Här kommer till och med platsen som idag heter Duncombe Place att byta namn till Queen Elizabeth Square så att Dean Court Hotel och andra företag där kommer att få byta adresser men det gör de säkert gärna.

Skulpturen är gjord i den franska kalkstenen lepin och är dryga två meter hög så den syns och har du inte sett den i sin helhet så gör du det här. Jag hade gärna sett på när de satte upp den nästan två ton tunga pjäsen för det fina är att den är gjord av York Minsters egna stenhuggare som jag alltid kikar förbi när jag är ute och går i de här kvarteren. De har sin plats utanför den östra sidan minstern och där kan du kika in på det de gör utomhus så det finns alltid fascinerande saker att se. En medeltida katedral renoveras ju alltid i något hörn och detta i fortsatt medeltida stil med en hel del humor i det som skapats ur religion. Sist blev jag verkligen överraskad som du kan förstå om du tittar närmare på en av skulpturerna nedan.

Vem är det som kikar ut där nere?

Richard Bossons heter den ansvarige stenhuggare som designat skulpturen och fått göra det bit för bit genom att rita och titta på foton och som också fått drottningens eget godkännande längs vägen. Han har jobbat på minsterns stenhuggeri sedan 2011 och det här måste ha varit en otrolig utmaning, inte minst för att drottningen ju också måste passa in i minsterns övriga stil och inte ta över. Vill du se hur han tänkte och jobbade så finns det här klippet. Visst känns det som om Bossons hade tagit sin rättmätiga plats redan på medeltiden med den här stilen och passande utstrålningen.

Hur det gått för äggkastaren? Han höll på att lynchas redan vid Micklegate där han spottades på och folk drog honom i håret. Nu får vi se hur fallet går vidare. Den tidigare kandidaten för de gröna i kommunalvalet 2019 kommer att förklara sig oskyldig till att ha kastat fyra ägg är allt vi vet i nuläget.

Annons

4 kommentarer

 1. Fin staty, men jag gillar inte riktigt hennes ansikte fast ansikten blir sällan bra på statyer. Vackert ljus sten! Och kul figur på stenhuggeriet…

  Gillad av 1 person

 2. Nej hon ser lite för arg ut men ja, du får vandra i Yorkshire en dag så du kan kika in till stenhuggeriet. Jag har massor av kul vandringsleder att tipsa om.

  Gilla

 3. Ingmarie andersson · · Svara

  Å att jag har missat stenhuggeriet vid ministern. Om/när jag kommer till York igen skall jag gå dit.
  Det finns alltid något att upptäcka i York och Yorkshire.
  Jag tycker statyn av drottningen ser fin ut. Av någon anledning gillar jag att hon ser lite bister eller sammanbiten ut. Jag tycker inte hon ser ovänlig ut alls. Det är imponerande hur hantverkare får fram uttrycken..
  Nu ska jag försöka hitta en bild på förra årets staty av princessan Diana och jämföra. Jag tror det är svårare i andra material att få fram en persons karaktär (eller den kanske också är sten?) Jag har för mig jag tyckt att Diana ser lite grov ut men å andra sidan har jag aldrig sett henne i verkligheten..
  Tack för dina inlägg.

  Gilla

  1. Tack själv! 🙂
   Ja stenhuggeriet är alltid underhållande även om det inte jobbas ute just när man kommer.
   Det en del i lokalbefolkningen retar sig på är att drottningen fått bli lite för rund om magen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: