Slutet på en epok

Är ditt nyhetsflöde lika fullt av nyheter och foton om drottning Elizabeth II som mitt? Då behöver du ingen uppdatering om att hon fördes till Edinburgh och vidare till London för att sedan begravas på måndag efter att ha legat på lit de parade i Westminster Hall. Inte heller behöver du information om att sedlar, mynt och frimärken bland mängder av annat ska ändras i den takt det tar eller att hennes corgis som ingen i familjen tycks gilla ska tas om hand av prins Andrew och Sarah Ferguson till lättnad för alla som undrat.

Drottningen hade knappt hunnit lämna oss innan Radio Kristianstad kontaktade mig och ville göra en intervju. Gick det bra 6.30 nästa morgon? Jodå det kunde det ju göra även om just jag inte är någon expert på ämnet. Jag är verkligen ingen morgonmänniska även om jag ironiskt nog blivit bättre utan min extremt morgonpigge make. Ställde klockan och hoppades på det bästa och kom till och med ihåg att slå på ljudet på telefonen. Förvånat vaknar jag av en helt annan signal än alarmet. Det visar sig vara Radio Malmöhus som också de vill ha ett snack om drottningen när kristianstadborna fått sitt. Här får jag inget lugnande ”du behöver inte förbereda något” utan istället tre frågor att fundera på fast jag knappt är vaken, jag som jobbade hemma den dagen.

När det så ringer från Kristianstad så är det som när jag var med i Karlavagnen. Jag går igång och pratar på med programledaren och tycker att radio, det är verkligen ett kul medium. Jag måste verkligen se om det går att göra något av det här nyfunna intresset framöver för det håller alltså i sig. Nästa samtal går inte alls lika bra. Sömnigheten börjar komma ikapp mig och jag känner mig inte alls lika skärpt och får helt andra frågor. Tur att det är Malmö och snabbt drunknar i alla andra inslag tänker jag men dotterns lagkompis som hört det gillar min radioröst så jag fortsätter känna radioglädje.

Brevlådestickning i York. Foto: Anne Crawford

En sak jag sa var att det känns som slutet på en era och det verkar jag inte vara ensam om med tanke på hur många som påstått sig se drottningen i olika molnformationer efter hennes död. De flesta har sett hennes huvud med hatt men någon lade också upp ett foto av drottningen till häst. Det har också känts som rena Morden i Midsomer att läsa hur drottningens biskötare i sann tradition berättade för hennes bin att hon dött.

Vädret har ju varit som det har med regn och sol om vartannat vilket gör det perfekt för regnbågar men lite fascinerande är det ändå hur det kort efter hennes död synts regnbågar både över Windsor Castle och Buckingham Palace. Tidningarna är fulla av bilder. När hon skulle föras från St Gileskatedralen i Edinburgh till flyget så sken dessutom en solstråle rakt ner på kistan när den bars ut vilket påminde om min mans begravning när samma sak hände i kapellet.

I Australien har en man på nytt dykt upp och påstått sig vara kungens kärleksbarn med Camilla från 60-talet och därmed den rätte prinsen av Wales. Tydligen har drottningen inte besvarat hans brev om saken tidigare så nu släpper han åter fram sin sak. Lite lik tycker jag ändå att han är men vi lär inte få något officiellt kunga-DNA att testa. Apropå Australien så slår Sydney som vanligt det mesta när det ska firas eller kommas ihåg.

Vill du se sändningar från Westminster Hall och annat live som inte visas på svensk TV så gå in på Youtube och leta upp SkyNews om du inte redan har kanalen i ditt kabelutbud. Det är otroliga köer in för att ta farväl och du ser verkligen alla typer av människor.

Annons

11 kommentarer

 1. Maria Dabiri · · Svara

  Så sorgligt. Undrar om England blir detsamma utan Queen Elizabeth..

  Gilla

  1. Nej det lär det inte bli. Inte bara för att hon är borta förstås men det kommer också märkas. Säkert röstar några samväldesländer bort monarkin som statsskick nu vilket kommer påverka britternas självbild.

   Gilla

 2. Ja, en ny era med nya möjligheter, kanske eller inte.
  Bara att vänta och se.
  Kul att snacka i radion, tycker jag. Fast lite tidigt var det .
  Önskar dig en skön söndag!

  Gilla

  1. Ja det var riktigt kul. Nu får vi se vad som händer. Kungen verkar ju ha gått in för en lite avslappnat skandinavisk stil. En skön söndag till dig också.

   Gilla

 3. Det har varit dagar fyllda med nutidshistoria (jag har följt en del av BBC:s sändningar). Något avundsjuk, tjusad och fascinerad blir jag av britternas många gamla ritualer och ceremonier. Sverige och svenskarna är onekligen historie- och traditionsfattigt.

  Gilla

  1. Ja det är verkligen ett stycke historia.
   Helt hisitoriefattiga är vi väl inte i Sverige. Min man påpekade ofta saker vi svenskar inte tänker på som historiska traditioner. Det är bara inte pompa och ståt utan annat. Snapsvisor till maten, flaggor utanför våra stugor (det första min man såg av Sverige var alla hus med flaggor i Göteborgs skärgård och på den tiden fick vanliga dödliga britter inte flagga hur som helst privat).

   Gillad av 1 person

   1. Jag upplever att de traditioner och historieanknytning som fanns inte finns kvar, men det är ju roligt om det är tydligt för andra.

    Gillad av 1 person

 4. Ingmarie · · Svara

  Du får lova att skriva här i bloggen om ifall du börjar sända radio så jag kan hitta programmet och lyssna. Ditt sätt att skriva säger mig att du är jättebra att lyssna på också.

  Gilla

 5. Oj, tack! 🙂
  Ja det skulle definitivt framkomma om jag började med det. Funderade själv på en poddradio men kan så lite om den tekniken och har dåligt med tid att klippa och greja som redan heltidsarbetande.

  Gilla

 6. ingridsnordstromgmailcom · · Svara

  Hej,

  Hade gärna fått sina bästa tips på nyårsfirande i England? Planerar en resa med barnen över nyår och känner att England är lagom långt bort ☺️
  Löste att du gärna firar i Cornwall, mer tips och speciella städer/ställen att besöka då?

  Mvh
  Ingrid

  Gilla

  1. Då skulle jag rekommendera St Ives längst ut i sydväst. Går att nå med tåg även om det tar sin lilla tid. Dock beror det lite på hur länge ni vill vara borta. Det brukar bli enklast att boka stuga i en vecka. Jag har funderat på ett inlägg om detta så det kanske är dags nu.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: