Ny premiärminister och gammal drottning

Har du saknat mina mer seriösa inlägg med politiska inslag? Vet du det har faktiskt inte jag. De har hela tiden känts så negativa och gnälliga och inte vad jag ville när jag skapade en reseblogg. Samtidigt har det funnits tillfällen när jag känt mig tvungen för att det hänt viktiga saker som knappt rapporterats i svensk media och när brexit kom blev den biten jättestor och dessutom personlig så då kändes det också nödvändigt. Tre års brexitsorg gjorde att jag använde bloggen lite som terapi för mig själv också. Sedan blev det plötsligt lättare att hantera. Jag hade kommit ut på andra sidan även om brexit fortfarande frustrerar mig men ilskan och sorgen har lagt sig. Jag har hittat ett sätt att leva med saken.

Till detta kommer att jag nu ju inte har någon hemma att diskutera med heller vilket är både bra (mindre gemensam frustration) och dåligt. Inte för att jag inte diskuterar politik både på jobbet och med mor och dotter men det blir inte samma djup och kunnande i just det brittiska med jämförelser från en som växte upp under Thatchers era och det saknar jag. Allt det här är saker som gör att jag nu skriver mindre om samhällsfrågor men så finns det faktiskt ett skäl till.

Varje gång jag förr flyttade hem från England märkte jag hur Sverige några år senare rört sig i samma riktning när det gäller försämringar i samhället som det England jag lämnat. Idag när det är enklare att följa nyheter känner jag hur det fortsätter men i snabbare takt. Det jag tyckt Sverige varit så mycket bättre på än Storbritannien håller snabbt på att försvinna. Sverige idag kan fortfarande skryta med att vi inte får slå barn och har en fantastisk föräldraförsäkring, barnomsorg och gratis skolmat och universitet. Visst är vi fortfarande privilegierade med bra sjukvård, gott om plats och annat men köerna till vården är långa, vi har fått ett betydligt skräpigare land än förr, vi har anammat gig-ekonomin med helt egna anställningsregler och i inget annat land i världen går det att bli miljonär på att starta skolor med skattemedel på samma,sätt. Skolor där barnen idag inte ens verkar få lära sig att stava, vare sig deras föräldrar väljer undervisning på svenska eller engelska. Läraryrkets status har dalat.

Lite vila vid havet behöver vi alla

Det som skaver i mig är ändå inte just allt det där för det känns ganska självklart att globalisering, IT-revolution och annat påverkat vårt land inte bara på gott utan också ont. Istället störs jag ännu mer av att medieklimatet förändrats (delvis just på grund av båda faktorerna ovan) liksom de politiska samtalen. Där det tidigare fanns visioner hos våra folkvalda och artiga debatter med motståndarna i Riksdagen är det nu ren och skär pajkastning. Alla tävlar i att skylla på varandra istället för att säga vad de själva vill, så till den grad att jag som alltid varit intresserad nu inte orkar följa nyheterna på TV längre. Dessutom deppar jag över att trots att energifrågan är så stor så har klimatfrågan helt försvunnit i valrörelsen. Den är som bortblåst hos nästan alla, så till den grad att näringslivet nu klagar! Det här valet ger mig ont i magen på riktigt av flera anledningar. Nä, min ork vill jag använda till roligare grejer och detta även på bloggen.

Idag blir det däremot några nyhetskommentarer eftersom det händer så mycket. BoJo är borta och in kommer Liz Truss, en av de jag själv verkligen inte hoppades på i valet mellan pest och kolera. Riktigt konservativ och dessutom odiplomatisk nog att redan ha stött sig med inte minst Kina vilket världen inte behöver just nu. I Yorkshire har hon också retat gallfeber på folk efter att ha pratat skit om skolan hon gick i under sin tid i en välbärgad del av Leeds. Hon har dessutom kallat sig en ”straight talking Yorkshire woman” fast hon är född i Oxford och flyttade till Leeds från Glasgow som tolvåring vilket upprör helt vanliga yorkshirebor även om några av de mest kända torypolitikerna är eller har varit parlamentsledamöter för valkretsar i Yorkshire men då mest i små välmående landsortsstäder.

Hela valet av ny partiledare har handlat om att imponera inte på väljarna utan på övriga i partiet och det har hon gjort. Nu får vi se hur det går när hon kliver i sin nya roll mitt i en energikris vi sällan sett maken till och allra värst är den i Storbritannien där priserna är långt värre än här. Mina släktingar har än så länge klarat sig men förväntar sig katastrofsummor under hösten även om Truss nu i dagarna lovat bidrag till hushållen. Det hade nog blivit upplopp annars och många kommer ändå att tvingas välja mellan mat och värme. Upplopp trodde vi härhemma redan för flera år sedan att det skulle bli de kommande åren som du som följt bloggen länge kanske minst och idag verkar än fler hålla med oss efter järnvägsstrejker, urholkad demokrati och inte minst inflationen som också den är högre i Storbritannien än här. Vill du läsa mer om Truss så rekommenderar jag som alltid Katrine Marçal.

Från skotska Balmoral ryktas idag att drottning Elizabeth II står under medicinsk bevakning och hon har ju varit krasslig ett tag. Först var det ingen jättenyhet just därför men så kom den kompletterande informationen att hennes samtliga fyra barn är på väg till henne eller har kommit dit och det ger ju upphov till mer undran även om man såklart besöker äldre sjuka föräldrar av diverse skäl. Igår tackade hon nej till ett uppdrag så det kan ju inte vara gravallvarligt tänkte jag innan jag började undra om det visst kan det för ”hon har det bekvämt” säger ju inget annat än att hon inte lider. Tänk att den nya premiärministern hann dit först för att bli officiellt godkänd. Hade jag varit elak hade jag kommenterat något om effekterna av detta på drottningen men jag avstår och hoppas istället att den 96-åriga monarken just inte lider. Skulle hon lämna oss nu så skulle ingen manusförfattare ha kunnat få ihop det lika dramatiskt rent tidsmässigt och drottningens eget ”annus horribilis” från branden på Windsor Castle skulle få en ny innebörd.

Edinburgh i augusti med festival och Fringe lockar alltid en massa kreativa människor i största allmänhet till gator och torg så för att muntra upp oss kan vi alltid lyssna på en ny version av Simon & Garfunkels The Boxer. Här är The Boris:

Annons

11 kommentarer

 1. Brita Lapin · · Svara

  Alltid intressant läsning, både resor o politik. Tack😊

  Gilla

  1. Tack. Det kommer säkert mer även av den här sortens inlägg. Just nu känns det bara väldigt nedslående.

   Gilla

 2. Det finns mycket att säga. Hade hoppats på Penny Mordaunt, läste mycket om henne från hennes tidiga barndom och hon har varit en kämpe och mycket duktig.
  Idag tänker jag; kanske skönt att slippa, Liz passar kanske bra ihop med nya kungen och drottningen.
  Hon är säkert hyfsat duktig men inte i Thatcherklass, vet, allt var inte bra men vilken kvinna att ta sig fram bland alla gubbar, få dem att lyssna och dessutom med en hårsmån överleva attentat. Dessa hot och våld men så stark och intelligent.
  Ja Liz får ett plus av mig att hon sprang fram till programledaren som stöp. Medtävlarkarlen fortsatte babbla.

  Och idag tänker jag på Harry, allt tagits ifrån honom, käraste mamma. Farmor vände han sig till ofta, och har alltid talat vackert om henne. Att vända sig till pappas älskarinna från början och sen partner var nog konstigt. Och han var ett barn.

  Farfar borta, pappa avlägsen och avståndstagande liksom den enda brodern. Alla borta och idag ensam på resa, blev väl förseningar gällande om Meghan fick komma eller t o m han själv.

  Tack och lov att han har henne och två fina barn men sorgligt för Meghan också att se honom ensam ledsen. Och inte vara där. Sen snart ny vända med begravning och allt om hur de tillåts sitta då. Ja, tänkte att Elisabeth styr inte men klart hon gör och allt finns i detalj.

  Tror inte Liz och kung och drottning går hem så lätt med sin lyx bland svältande och frysande britter. Att de kommer att kännas som någon typ av bärande enhet. Vi får se. Hoppas på att släkten kan uppföra sig på begravningen.

  PS, hörde det omtalade mycket kritiserade talet Meghan höll för ungdomar, inget konstigt alls men britter vänder på varje brittisk bokstav. Känns lite barnsligt faktiskt och visst pratar hon som en amerikansk tjej utifrån sina erfarenheter hon har fått där men troligen vad hon än gör är det fel och så ska ingen förminska sig. Nej nej.

  Gilla

  1. Ja Mordaunt tror jag också hade varit en bättre kandidat även om man kanske märkt av hennes militära bakgrund. Hon hade med den helt säkert passat med Charles eftersom hon är uppvuxen med flottan.
   Harry ja, jag läste just att han inte hann fram i tid heller. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker om Meghan men om mobbning tycker jag illa. Klart hon pratar som hon gör utan att ha vuxit upp med det medvetande om språknyanser som varje britt har i blodet. Det där att man stoppar in folk i sociala fack utefter hur de pratar.

   Gilla

 3. Ja, och nu är hon redan död, det gick snabbt. Jag måste säja att jag är glad att jag inte är i UK nu, utan i Sverige.
  Brexit tog hårt på mig också, men nu är jag från det och det känns lättare.
  Känner mycket som du ang förändringarna i samhällena.
  Ny premiärminister, gör det någon skillnad, tiden får avvisa.
  Ha det fint!

  Gilla

  1. Ja jag ser att du tycker det är skönt i Sverige. Jag känner ju nästan lite tvärt om nu men är ändå glad att slippa de än värre prisökningarna där.
   Det var verkligen konstigt att posta ett inlägg om drottningen och redan två timmar efteråt få veta att hon lämnat oss men egentligen hade hon nog gjort det redan innan fast de tagit tid på sig att gå ut med nyheten.
   Ny premiärminister kommer göra skillnad åtminstone i hur partiet uppfattas. BoJo charmade ju många tidigare Labour-röstande nordbor och det tror jag inte händer nästa gång (om det nu blir någon nästa gång är väl bäst att tillägga i dagsläget).

   Gilla

 4. vi såg i England på hotellets morgon-tv hur hur välkomnade nya premiärministern Liz, köpte den sista kvällstidningen på Gatwick, storm och planet försenad.
  Jag härmade drottningen på min egen 25-års dag, var i London året innan när hon firade sin Silverjubileum, bra tema

  Gilla

  1. Oj, ja det är ju också så där sista minuten att se det på TV. Drottningens lila händer när hon mötte Liz har kommenterats mycket i pressen idag har jag sett. Man tänkte ju att hon började se sliten ut på Philips begravning och var glad att hon klarade jubileet.
   Du får skriva ett inlägg om 25-årsdagen ja.

   Gilla

 5. (alla på min 25-års fest hade silver-accessoarer, inredning silver-svart-vitt (gardiner av silvriga räddningsfiltar etc, mat och dryck silver-vitt-svart (strömming, vit sallad på jordärtskocka, potatis och liknande)

  Gillad av 1 person

 6. (och vi råkade vara i London på 60-års jubileet och fick se festligheter i direktsändning på hotellet, slump 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: