Stål och studenter

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om Sheffield, Englands sjunde största stad med dryga halvmiljonen invånare. Å ena sidan deprimerande och ful, å andra sidan humoristisk och vacker, allt i en salig blandning. Här försöker jag reda ut de olika trådarna.

The Ship Inn
Sheffields katedral, byggd mellan 1200 och 1966!
St Marie’s romersk-katolska katedral

Känd som stad redan på 1200-talet och med mängder av slottsruiner i småstäderna runt omkring har den inget slott kvar själv längre men det lever kvar i namnet Castlegate, området i centrum som avslöjar var det en gång låg. Det närmaste du kommer sådan historia idag är kanske Sheffield Manor Lodge med anor från Tudortiden där du även kan dricka afternoon tea i 40-talsstil i The Rhubarb Shed.

Sheffield på sina sju kullar har mängder av åar, inte minst Sheaf som gett staden dess namn och vilken idag rinner under stadskärnan vid stationen men också den stora floden Don. Staden ligger i South Yorkshire med stora kolfält nära och förr också skogar i Penninerna och tillsammans gav detta perfekta förutsättningar för hantverk och industri. Sheffield var redan på medeltiden känt för sin tillverkning av fina bestick och söker du på ”Sheffield cutlery” på nätet så hittar du än idag flera specialbutiker med fina bestick. När så ångan revolutionerade industrin och Henry Bessemer senare konstruerade en masugn 1856 var det ingen hejd på stadens utveckling till stålstad. Tusentals människor flyttade hit från landet för att jobba i industrin och så förändrades den till tätbefolkad arbetarstad och gjorde sig ett världsnamn i och med att stålet exporterades till USA:s järnvägsbyggen och annat i världen, allt medan stadens cricketklubbar gjordes om till fotbollsklubbar, både Sheffield Wednesday och Sheffield United har rötterna i cricket.

En liten del av all gatukonst och konst är stort generellt i staden

Allt detta märks såklart idag på konst och utsmyckningar överallt och stålets betydelse kommer även fram i smeknamn på till exempel de lokala idrottsklubbarna. Det syns också i stadens arkitektur från denna tid där det pampiga nya stadshuset, Town Hall, invigdes av drottning Victoria med fjärrkontroll 1897 och klassiska City Hall från 1932 i lokal sten av Vincent E. Harris (som ritat många byggnader i Westminster) används som konserthus. I de här kvarteren känner du stadens storhetstid där du strosar genom Peace Garden med sin fontän.

Town Hall och Peace Garden
City Hall
Women of Steel höll igång Sheffield under krigen
Leopold Square med barer och restauranger
Winter Garden när du vill ha palmer mitt i city
The Crucible, världens mest kända snooker-adress

Vill du veta mer om Sheffields industrihistoria och livet här då så ska du bege dig till Kelham Island Museum på den konstgjorda ö i floden Don där en del industrier låg. Muséets utställningar handlar både om tekniken och människorna som levde i stålstaden. Sydväst om Sheffield driver de också Abbeydale Industrial Hamlet för dig som vill fortsätta på detta spår och besöka ett friluftsmuseum men dit har jag inte hunnit själv. Kelham är intressant att strosa i rent allmänt med sin industriarkitektur varvat med nytt och med en och annan vintagebutik, hipsterbar och den fina sardiniska restaurangen Domo där vi tyvärr bara hann ta en drickapaus och prata fotboll med personalen men som är en av de bästa italienarna i staden.

Mer om geologi, arkeologi, djurliv, konst och Sheffields allmänna historia hittar du istället på Weston Park Museum längre västerut där du också kan strosa i parken utanför en stund.

Gammalt och nytt blandas i Kelham
Kelham Island
Kelham
Sardinskt
National Emergency Services Museum

Nedläggningen av distriktets kolgruvor på 80-talet och de förändringar av tung industri vi sett även i Sverige under senare decennier har varit ett hårt slag för Sheffield. Är du filmentusiast har du kanske sett filmen Allt eller inget (The Full Monty) med Robert Carlyle vilken utspelar sig här under denna tid och som faktiskt håller på att få en uppföljare i form av en serie. Inte har situationen i dagens Sheffield blivit bättre av de senaste regeringarnas åtstramningar heller såklart och du kommer märka att många pubar är rätt slitna och att udda figurer rör sig ute på gatorna i centrum men de flesta pratar glatt med dig om ditt och datt och är stolta över sin stad. Rör du dig i ytterområdena så är dessa däremot precis som hemma väldigt blandade. En sak du dock kan räkna med är att se studenter nästan vart du än går. University of Sheffield har seglat upp som ett av de bättre på senare år. Det grundades på 1800-talet och har idag 25 000 studenter. Sheffield Hallam grundades 1969 som teknisk högskola och blev universitet 1992. Där finns 33 000 studenter. Som du ser blir detta en stor del av stadens invånare och vart- och vartannat av de stora moderna höghusen i centrum hör till något av universiteten medan studentboenden i vitt skilda prisklasser tycks dominera bostadsmarknaden. Blandningen av väldigt hög- och lågutbildade invånare ger en speciell stämning som är svår att sätta fingret på och ganska härligt mänsklig. Allt också väldigt mycket Yorkshire.

Universitetsbyggnaderna dominerar

Studenterna håller gärna till i området runt Devonshire Green med gatorna West Street och Division Street där du hittar budgetrestauranger, nattklubbar och vintagebutiker. Är du ute efter fler restauranger så är annars Ecclesall Road söderut full av dem men också London Road med många asiatiska. Nära den förstnämnda ligger också stadens trevliga botaniska trädgård.

West Street
Cykelskyltning ut till landsbygden

Sheffields stadskärna må se ut som en orgie i grått och betong och speciellt om du går ner till shoppingområdet The Moor där du hittar livliga vardagsmarknaden Moor Market och alla de kända klädkedjornas butiker (som också finns på gigantiska Meadowhall dit du kan ta spårvagn) men en av stadens stora fördelar är just närheten till en väldig massa grönska vilket du märker när du kommit upp på en höjd. Så fort du känner för andra vyer så tar du buss eller tåg till mängder av fantastiska platser i och runt Penninerna, inte minst i Peak Districts nationalpark som ligger alldeles söder om staden och är full av vandringsleder, hedar och stenbyar som Eyam med sin sorgliga historia. Det var därifrån jag själv först kom ner i Sheffield och såg staden från ovan. Du har också direktbuss till Chatsworth House, slottet känt från Stolthet och fördom och vidare till mysiga Bakewell med sina underbara puddingar. En av mina personliga favoriter är Hope Valley som du kan ta tåget genom mot Manchester och hoppa av i Hathersage med bypub, får och Lille Johns grav, för här är du nära även Sherwood och Nottinghamshire. Du kan se en film från dalen i inlägget om Penninerna jag länkat till ovan. Vill du se mer av omgivningarna så kika in hos Anna som har bott i Sheffield och som har massor av utflyktstips från staden hon älskar. Själv vill jag se mer, inte minst en massa kul konst jag vet att jag missade för det är stort bland studenterna här tillsammans med medicin, samhällsämnen och ingenjörskonst. En annan sak jag vill är att äta. Det har visat sig finnas allt från rolig asiatisk gatumat till finkrogar med lokala ingredienser här.

8 kommentarer

 1. Så intressant. Sheffield har inte varit i tanken att besöka men åkte nu raskt in på min bucket list för Yorkshire. Tackar för tipset.

  Gillad av 1 person

  1. Haha, kul! Ja det är en stad med så många ansikten. Jättevackra gamla pubar, urfula betongkolosser, underbar natur, hemlösa och god mat i en salig blandning. Mycket bra utflyktsbas också alltså.

   Gilla

 2. Spännande läsning om Sheffield. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack. Väldigt varierande stad.

   Gillad av 1 person

 3. Ingmarie · · Svara

  Verkar för besökare ha blivit en charmig blandning av det mesta, befolkningen, bebyggelsen, kultur, och naturen runt om. Intressant information om industrins historia och stadens utveckling.

  Gilla

 4. […] Bara brittiskt har också publicerat ett separat inlägg från Sheffield från samma resa. Av rubriken ”stål och studenter” skulle man (jag) kunna få för sig […]

  Gillad av 1 person

 5. Kul att få se Sheffield genom nya och andra ögon! Jag tyckte mycket om just blandningen av högt och lågt, gammalt och nytt, och människor från världens alla hörn och alla samhällsklasser. Tack för ett fint inlägg!

  Gillad av 1 person

  1. Tack själv! Du är ju experten. Visst är det kul just med den där saliga blandningen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: